• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Ütülerin Kireçlenmesi Nasıl Önlenir?

Ütü üretici firmalar, neredeyse kendi kendine hareket ederek ütüleri bitirecek kadar yüksek ve çok özellikli ütüler üretmesine rağmen, ütülerin kireçlenmesini engellemek için yapılan çalışmalar yetersiz kalıyor. Doğa kazanıyor ve suyun içinde doğal olarak bulunan kireç ve3 benzeri maddeler, ütülerin işlevsiz kılıyor. Uygulanması sayesinde, bu kireçlenmeyi engellemek için yöntemler var elbette, ancak bu yöntemler, kireçlenmede gecikmeyi sağlasa bile, tamamen engel olamıyor. Kıyafetlerin yapımı sırasında kullanılan kumaşların hassasiyeti, ütülere her akla gelen yöntemi denemeye engel olabiliyor.

Aksi takdirde, ütü kireçsiz kalabilir, fakat kıyafetleri ütülemekten de aciz kalabilir. Birkaç basit yöntem, ütünüzün kireçlenmesini en az seviyeye getirebilir, ütülerinizi kolaylaştırabilir, kıyafetlerinizi koruyabilir. Ütü yaparken, ütü masasının kalitesinin de çok önemli olduğunu bilmekte fayda var. Çünkü ütüden çıkan sıcaklık ve buhar, ütü masasına ulaşarak, geri kıyafete ulaşıyor. Bunu sağlamak için, ütü masasına, ütü bezi serilmesi uygun olacaktır.

 

Ütü Nasıl Kaldırılır?

Ütüleme işiniz bittiğinde, kıyafetleri kaldırırken gösterdiğiniz özeni, ütünüze de göstermeniz gereklidir. Ütünüzün tabanını güzelce silip, temizleyip kaldırmalısınız. Kireçlenmeyi engellemek için yapılması gereken ise; ütünüzün içinde su bırakmamanızdır. Ütünüzü fişten çektikten sonra, su girişi aşağıya gelecek şekilde ters tutup, birkaç kez yavaşça sallarsanız, içindeki su boşalacaktır. Bazı modellerde, ütü suyu boşaltma yeri de vardır. Bu işlemden sonra, su püskürtme düğmesine, birkaç kez üst üste basarak, içindeki ince hortumlarda da su kalmadığından emin olabilirsiniz. Aynı işlemi, buhar çıkış düğmesine de uygulayarak, ütünüzün tamamen susuz kaldığından emin olunur. Ütünüzü, tabanının üzerine değil, dik koymanıza imkân sağlayan, tutma yerinin arkasındaki düzlüğün üzerine koymanız, içinde kalmışsa, suyun dibe toplanmasına ve deliklere birikerek kireç yapmasına engel olacaktır.

 

Ütü Yapma Sıklığı

Ütünüzü, günlük ve giyeceğiniz kıyafet için yapmak yerine, topluca yapmanız, ütünüzün sağlığı için gereklidir. Her gün yeniden ısınmasındansa, haftada bir kez ısınıp, işi bitince uygun şekilde temizlenip kaldırılması, işinizi kolaylaştıracaktır. Ütünün ısınması, içindeki suyun bünyesindeki kirecin, ütünüze yapışmasına sebep olacaktır. Bu yüzden, sık sık ısınmasını ve kullanılmasını değil, haftalık kullanılmasını sağlayarak, kireç oluşumunu en aza indirebilirsiniz.

 

Ütüdeki Kireç Nasıl Giderilir?

Doğal yöntem olarak sunulan, ütünün su deposuna sirke koyma yöntemini, kesinlikle önermiyoruz. Uygulayanların başına gelen tatsız olaylar, bu yöntemin işe yaramadığı gibi, kıyafetler için de son derece zararlı olduğunu göstermiştir. Kireçlenen ütünüzün su haznesine, 3/1 oranında kireç sökücü eklenmiş su konması ve çalıştırılması yeterlidir. Bu su içindeyken, ütünüzü tam güçle çalıştırınız ve birkaç kez de, su püskürtme ve buhar püskürtme düğmelerine basınız. Bu işiniz bittiğinde, ütünüzün içindeki karışımı boşaltarak, temiz su ile doldurarak, yeniden işlemleri tekrarlayınız. Suyu boşaltırken, kireç çözünün kokusu geliyorsa, yeniden temiz su doldurarak, işlemleri yenileyiniz.

Konu İle İlgili Etiketler

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(72972 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Ütülerin Kireçlenmesi Nasıl Önlenir?

Ütülerin Kireçlenmesi Nasıl Önlenir?

Ütülerin Kireçlenmesi Nasıl Önlenir? Ütü üretici firmalar, neredeyse kendi kendine hareket ederek ütüleri bitirecek kadar yüksek ve çok özellikli ütüler üretmesine rağmen, ütülerin kireçlenmesini engellemek için yapılan çalışmalar yetersiz kalıyor. Doğa kazanıyor ve suyun içinde doğal olarak bulunan kireç ve3 benzeri maddeler, ütülerin işlevsiz...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi