• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Marullar Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Yeşillikleri doğru yöntemle yıkamak, iyi muhafaza etmek ve çok yıpratmadan doğramak içerdiği tüm vitaminlerden yararlanabilmek için önemlidir. Bu sebeple pazardan, manavdan yeşillik alırken, evde saklarken ve yemeklerde, salatalarda kullanırken dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar vardır. Özellikle maydanoz ve maruz gibi çok narin salata bitkilerinde bir tık daha fazla özen göstermek gerekir.

Uzun Süre Saklanabilmesi İçin Nasıl Marullar Tercih Edilmelidir?

Marulların uzun süre saklanabilmesi için öncelikle tam formunda, sağlıklı marullar satın alınmalıdır. Sararmaya başlamış, hafif yumuşamış halde satılan marulların uzun süre saklanması mümkün değildir. Bu sebeple canlı yeşil renkte, çıtır çıtır bir görüntüde olan marulları seçmek gerekir. Pazarlarda marullar ıslatılarak satılmaktadır. Islak marullar canlı göründüğü için genelde ilk olarak göze onlar çarpar. Ancak ıslak marulları bir, iki günden uzun süre saklayabilmek mümkün olmaz. Yaprakların uçlarından çürümeye ve sararmaya başlar. Bu sebeple imkân varsa kuru marullar satın alınmalıdır. Eğer Pazar ya da manavdaki tüm marullar ıslaksa eve geldiğinde bir gazetenin üzerinde balkonda ya da cam kenarında kurumaya bırakılmalıdır. Tamamen kuruduğundan emin olunan marullar daha sonrasında buzdolabında saklanabilir.

 

Marullar Hangi Koşullarda Saklanmalıdır?

  1. Marulların sağlıklı ve uzun süreli saklanabilmesi için öncelikle kuru olmaları gerekir. Tüm yaprakları kuru olan marullar ağzı kapatılmadan temiz bir poşet içinde buzdolabında saklanabilir. İki günde bir yarım saat kadar dolaptan ve poşetten çıkarılıp havalandırılırsa marulların daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Bu şekilde 5-6 gün solmadan yumuşamadan saklanabilir.
  2. Marulların bir hafta ve ya daha uzun süre saklanması gerekiyorsa; marullar yapraklara ayrılır ve derin bir kapta su içinde 10 dakika bekletilir. Suyun içinden çıkarılan marullar yıkanır ve bir kâğıt havlu yardımıyla suyu alınır. Tamamen kuruyan marullar iri iri doğranır, bir saklama kabının zeminine kâğıt havlu yerleştirilir ve marullar içine doldurulur. Marullar bittikten sonra üzerine de bir kâğıt havlu serilir ve kapak kapatılır. Bu şekilde 8-10 gün boyunca marullar taptaze kalır.
  3. Marulları uzun süre koruyabilmenin bir diğer yolu da buzdolabı poşetinde saklamaktır. Öncelikle marul yaprakları yıkanır, önce sade suda sonra sirkeli su içinde bekletilir. Sirkeli sudan çıkarılan marullar kâğıt havlu ile kurulanır. Bir buzdolabı poşetinin içine kâğıt havlu serilir ve marul yaprakları üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir. Tüm marullar bittikten sonra üzerine de kâğıt havlu serilir ve poşetin içine üflenerek, tamamen hava ile dolması sağlanır. Son olarak içi hava dolu poşetin ağzı sıkıca kapatılır ve yaklaşık bir ay boyunca marulların taptaze kalması sağlanır.

 

Solmuş Marullar Nasıl Canlandırılır?

Solmuş marulları canlandırmak için derin bir kabın içine soğuk su ve buz doldurulur. Ardından solmuş marullar bu suda bir süre bekletilir ve marulların canlandığı görülür.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(26157 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Marullar Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Marullar Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Marullar Uzun Süre Nasıl Saklanır? Yeşillikleri doğru yöntemle yıkamak, iyi muhafaza etmek ve çok yıpratmadan doğramak içerdiği tüm vitaminlerden yararlanabilmek için önemlidir. Bu sebeple pazardan, manavdan yeşillik alırken, evde saklarken ve yemeklerde, salatalarda kullanırken dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar vardır. Özellikle may...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi