• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Kavun Sineği Zararlısı (Myiopardalis Pardalina)

Kavun Sineği Zararlısı (Myiopardalis Pardalina)

Kavun Sineği

(Myiopardalis Pardalina)

 

KAVUN SİNEĞİ TANIMI

Ergin sinekler 7-8 mm uzunluğunda kanatları saydam görünüşlü olup üzerinde kenarları kahverengi olan sarı renkli üç adet bant vardır. Larva şeffaf beyaz renkte olup kavunun içinde zor görülür. Pupa 5.5-6.5 mm boyunda ve 2 mm enindedir. Rengi açık ile koyu kahverengi arasında değişir. Şekli fıçıya benzer. Ön kısmı dar ve yassı, arka kısmı biraz daha geniş ve yuvarlaktır. Kışı toprak içinde pupa halinde geçirir. Kavun ve karpuzlarda çiçek dökümünden sonra meyveler fındık iriliğini aldığı dönemde erginler çıkmaya başlar. Yılda 2-3 döl verir

 

KAVUN SİNEĞİ ZARAR ŞEKLİ

Larvalar çekirdek evini delmesi sonucunda zarar gören kısım, larva pislikleri ile dolarak koyu kahverengi bir görünüm oluşturur. Kokuşma neticesi tat ve aromanın bozulmasına neden olur. Çıkış deliklerinden bulaşan saprofit mantarlar kavuna yerleşerek çürümelere neden olur.

Karpuzlardaki zarar kavunlardakinden daha farklıdır. Larva beslendikleri kabuk kısmındaki dokular gelişemediği için meyvenin dış görünüşü eğri büğrü şekilsiz bir hal alır. Etli kısımda zarar gören dokular ise düğüm halinde ve çok serttir. Zararlının özellikle acur ve kavunlarda yol açtığı verim kayıpları ekonomik açıdan önemlidir. Kavun sineği Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu, Ege ve Bölgelerinde yayılış göstermektedir.

 

KAVUN SİNEĞİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Kabakgiller bu zararlının konukçusudur. Özellikle kavun, acur ve karpuzdaki zararı daha önemlidir.

 

KAVUN SİNEĞİ MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler

Kurtlanmış meyveler toplanarak derin çukurlara gömülmeli ve üzerine mümkünse kireç atıldıktan sonra toprakla kapatılmalıdır. Kavun sineği erginleri günün sıcak saatlerinde gölge yerlere saklandıklarından, gölge oluşturacak şekildeki sık dikimden kaçınmalıdır. Tarlada ot temizliğine özen göstermelidir. Gölge ve çukur yerlerde kalan meyveler güneşe ve hava akımına maruz kalacak şekilde yerleştirilmeli, gölge yapan fazla yapraklar koparılmalıdır.

 

Kimyasal Mücadele

Bir önceki yıl kavun sineği zararı görülmüş alanlardaki kavunlar fındık büyüklüğünü aldıklarında

  1. 1. ilaçlama, bundan 15 gün sonra
  2. 2. ilaçlama yapılmalıdır.  Yetiştirme döneminin uzun olduğu yörelerde 3. ilaçlama gerekebilir.

 

Van ili yöresinde kavunlar portakal iriliğini aldığında toprakla örtülmekte ve zararlının yumurta bırakma şansı ortadan kalktığı için 2. ve 3. ilaçlamalara gerek kalmamaktadır.

 

KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR ve DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arasındaki süre (Gün)
Diazinon 185 g/l EC 300 ml (Her iki ilaçlamada) 14
Fenthion 525 g/l EC 120 ml (1. ilaçlama) 
130 ml (2. ilaçlama)
14
Malathion 190 g/l EC 600 ml (Her iki ilaçlamada)  7

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Admin

4.10.2021 14:06:31

İlginiz için teşekkür ederiz seda hanım. Konu tekrar düzenlenmiştir.

Seda

4.10.2021 13:00:15

kavun sineği ergini fotoğrafı yanlış olmuş değiştirmek istersiniz belki

Mohammad Murad Bayat

24.02.2020 12:21:30

Merhabalar, kavun hastalığına faydalı ola bilecek zirai ilaç ihtiyacımız var. Kavunlarımızı her turlu sinek saldırısından kavunun için de bulunan kurdu yok ede bilecek ilaç arıyoruz.

Mehmet

15.06.2019 18:04:17

KAVUN SİNEĞİ İÇİN 350 G/L İMİDACLOPRİD VE 240 G/L THİOMOTOXAM KULLANABİLİRSİNİZ.

(04060 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Soğan doğrarken sakız çiğnemek göz yaşarmasını önler.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi