• notifications1
  • menü

Bugün : 23 Mart 2025 Pazar

Alkol Yaraya Döküldüğünde Neden Yakar?

Alkol Yaraya Döküldüğünde Neden Yakar?

Bir kesiğe veya yaraya alkol uyguladıysanız, o batma ve yanma hissini bilirsiniz. Etanol, izopropil veya denatüre alkolden hangisini kullanırsanız kullanın hepsi aynı etkiyi oluşturacaktır. Alkol fiziksel olarak yakmaz, ancak o hissi alırsınız çünkü bu kimyasal, alevin sıcak veya suyun kaynar olduğunu anlamanıza yarayan deri altındaki sinir reseptörlerini aktifleştirir.

Alkol Yaraya Döküldüğünde Neden Yakar?

Yanmaya maruz kaldığınızda, beyninize yanma nörokimyasal sinyalleri gönderen VR1 reseptörleri de denilen özel hücreler bulunur. İşte bu reseptörlere alkol ulaştığında, (mesela açık yaranın üzerine alkol bazlı dezenfektan döktüğünüzde) alkol molekülleri bu sinyali göndermek için gerekli olan sıcaklık eşiğini düşürür.

 

Etanol ve VR1 reseptörleri arasındaki etkileşimi inceleyen bilim adamları, normalden 10 derece daha soğuk sıcaklıkta reseptörlerin tetiklendiğini keşfettiler. Diğer alkol türlerinde de benzer özelliği gözlemlediler.

 

Kesin olmamakla birlikte; yanma tepkisinin parçası olan hücreler tarafından üretilen ısının, yanma hissi kaynağı olarak hareket etmesi mümkündür.

 

Bazı insanlar (örneğin aşılama için) deriye zarar vermeden önce alkol uygulanmasının, yanma hissini önlemek veya azaltmak için cildi yeterince soğuttuğuna inanmaktadır. İlginçtir ki, bir kesiğe donmuş alkol bile uygulansa batma hissi oluşur.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(26513 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

İyi adam olmak için kimseye fenalık etmemek yetmez,iyilik etmesinide bilmelidir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi