• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Eylül 2024 Cumartesi

İzo Propil Alkol Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Görünümü : Renksiz sıvı
Kimyasal Adı : propan-2-ol
Kimyasal Formülü : C3H8O
Ambalaj Şekli : Varillerde

 

 

Kullanım Alanları

İzopropil alkol, renksiz, yanıcı sıvı diğer isimler çeşitli biliniyor. Örneğin, laboratuarda o isopropanol, isopro, iso, izopropil veya kısaltma IPA basitçe tarafından ibareli olabilir. Ayrıca bazen 2-propanol, referans muhtemelen denilen bir inorganik bileşik propanol olarak da bilinen bir izomeri olan etmektir. Tabii ki, izoparopil alkol en yaygın basit ispirto olarak bilinir.


İzopropanol olarakta bilinen izopropil alkol; berrak, etanol ve aseton karışımı bir kokuya sahip; yanıcı karakterde bir alkoldür. Su, etanol, aseton, kloroform ve benzen ile her oranda çözelti oluşturmakta, sekonder alkollerin tüm tipik reaksiyonlarına maruz kalabilmekte, güçlü okside edici ajanlarla kuvvetli tepkimeler vermektedir. Birçok uygulamada düşük maliyetli solvent olarak kullanılan izopropil alkol, solvent özellikleri ve evaporasyon hızı bakımından etil alkole benzemektedir. Yanması durumunda ayrışmaya uğrayarak toksit özellikte olan karbon monoksit meydana getirmektedir.

 

Selüloz nitrat, selüloz asetat bütirat ve selüloz asetat propiyanat için teşkil ettiği yüksek latent solvent gücü, ılımlı evaporasyon hızı ve diğer birçok solventle tamamen çözelti oluşturabilmesi açısından laklarda, mürekkep ve incelticilerde kullanımı yararlı olmaktadır. Herbisitler için monoizoprolamin üretiminde izopropil alkolün kullanımı, kullanım açısından en hızlı büyüyen segment olup, kaplama ve mürekkeplerde solvent olarak kullanımı ise ya aynı kalmakta yada çok az artmaktadır.

 

Solvent olarak; bitkisel ve hayvansal yağlar, zamk reçineleri, vakslar, renk maddeleri, aromalar, alkoloidler, vitaminler ve aljinatlar gibi doğal ürünlerin ekstraksiyon ve saflaştırılmasında; gıda maddelerinin üretiminde taşıyıcı olarak; organik kimyasalların saflaştırılması, kristalizasyonu ve çöktürülmesinde; fenolik vernikler ve nitroselüloz laklar gibi sentetik polimerlerde uygulama alanı bulmaktadır.

 

Ayrıca yine solvent olarak; kozmetik, saç tonikleri, parfümler, cilt losyonları, saç boyama durulayacıları, cilt temizleyiciler, deodorant, oje, şampuan, saç spreyleri, oda spreylerinin formulasyonlarına katılmaktadır.

 

Kaplama ve boya solventi olarak; çimento, astar boya, boya ve mürekkep üretiminde uygulama bulmakta, sıvı sabun ve deterjanda temizleme ve kurutma ajanı olarak görev görmektedir.

 

İzopropil alkol (IPA); ayrıca aseton ve onun türevleri üretiminin ile izopropil asetat, izopropilamin, diizopropil eter, izopropil xanthate, yağ asidi esterleri, herbisidal esterler ve alüminyum izopropoksit gibi diğer kimyasalların üretilmesinde de kullanılmaktadır.

 

Diğer kullanım alanları; bira üretiminde soğutucu ajan, polivinil florür üretiminde dehidre edici ajan, polimerizasyon değiştiricisi olarak ve ev tütü ile kişisel bakım ürünlerinde aroma ajanı şeklinde sayılabilmektedir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Özcan

12.03.2022 23:26:38

Viski kiti aroması karisitrip viski yapsak
içilir mi. Etil alkol den neden farklı.

Serkan

16.07.2020 23:27:37

izopropil alkolden içki yaılırmı

Karbeyaz

24.03.2020 23:43:19

Aldığım dezenfektan ambalajında %70 isopropil alkol içerdiği yazıyor .Bu oranın doğruluğunu nasıl anlarım? Alkolmetre ile isopropil alkol değeri ölçülebilirmi?tşk ederim

Kreditnainore

24.01.2019 09:52:56

İsopropranol (isopropil alkol) evlerde temizlikte kullanılır. endüstride çözücü ve dezenfekte olarak kullanılır. (antifreeze olarak ) zehirlenme genellik le oral alımla olurken, az havalanan yerlerde inhalasyon yoluyla olabilir. esas metaboliti asetandır. ama metanol ve etilen glikolün metabolitleri gibi göz, böbrek, kardiak ve metabolik foksisiteye sebep olmaz. isopropranol etanolün sss depresyonunda 2x daha fazla depresyon yapar ve vücutta kalış süresi etanole göre 2-4x daha fazladır. bu özelliğinde dolayı alkolikler yada intihar teşebbü sünde bulunan kişiler tarafında nadiren kullanılır. etanolde sonra en çok kullanı lan alkol isopropanoldur.etanolden daha toksik ama metanol ve etilen glikolden daha az toksiktir.

(25841 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

İzo Propil Alkol Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İzo Propil Alkol Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İzo Propil Alkol Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Görünümü : Renksiz sıvı Kimyasal Adı : propan-2-ol Kimyasal Formülü : C3H8O Ambalaj Şekli : Varillerde Kullanım Alanları İzopropil alkol, renksiz, yanıcı sıvı diğer isimler çeşitli biliniyor. Örneğin, laboratuarda o isop...

İzo Butanol Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İzo Butanol Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İzo Butanol Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Görünümü : Renksiz sıvı Kimyasal Adı : 2-Methylpropan-1-ol Kimyasal Formülü : C4H10O Ambalaj Şekli : Varillerde Kullanım Alanları Alkol tipi yardımcı bir organik solventtir. Aromatik hidrokarbon solventlerle kombine edilerek; alki...

İzo Butil Asetat Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İzo Butil Asetat Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İzo Butil Asetat Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Görünümü : Renksiz, sıvı bileşik Kimyasal Adı : Etil etanoat Kimyasal Formülü : CH3COOCH2CH3 Ambalaj Şekli : 190 kg Varillerde, İbclerde, Dökme Tanımı ve Kullanım Alanları Etil asetat (sistematik adıyla etil etanoat, kısaltılm...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi