• notifications1
  • menü

Bugün : 6 Aralık 2024 Cuma

Gül Filiz Arısı Zararlısı (Syristaparreyssi Spin.)

Gül Filiz Arısı Zararlısı (Syristaparreyssi Spin.)

Gül Filiz Arısı

(Syristaparreyssi Spin.)

 

GÜL FİLİZ ARISI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Gül Filiz Arısı Ergin 20 mm boyda ve parlak siyah renktedir. Vücudun üst kısmında kirli sarı renkte üçgen biçiminde bir leke vardır. Kanatlar sarımsı şeffaf ve duman rengindedir. Kanat damarları siyahtır. Larva fildişi renginde ve "s" şeklindedir. Abdomen sonunda kahverengi bir çıkıntı vardır. Olgun larva 20 mm uzunluktadır. Yumurtaları parlak saman sarısı renkte ve oval şekillidir.

Kışı olgun larva halinde gül sürgünü içinde geçirir. İlkbaharda prepupa olurlar. Pupa evresi 10-15 gündür. Erginler açtıkları yuvarlak deliklerden bulundukları sürgünle­ri terk ederler. Mayıs ayı içinde uçuşan erginler bir yıllık gül sürgünleri içine yumurta koyarlar. İçine yumurta konan sürgünlerin uç kısımları derhal aşağı doğru sarkar ve bir iki gün içinde uçtan kurumaya başlar. Yumurtalar genel olarak 6-8 gün içinde açılırlar. Çıkan lavalar sürgün içinde özü yiyerek aşağı doğru inerler ve özü yenmiş sürgün için­de kışı geçirirler.Zararlı yılda bir döl verir.

GÜL FİLİZ ARISI ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Larvaları bir yıllık sürgünlerin öz kısmında yaşar ve bu sürgünleri tamamen ku­ruturlar. Yumurta konan sürgün uçları bir iki saat sonra porsur, aşağıya doğru bükülür ve solmaya başlarlar. Kuruma larvanın aşağı doğru ilerlemesine paralel olarak ilerler. Burdur ve Isparta Bölgesi yağ güllerinde önemli bir zararlıdır. Zararlının Burdur, Isparta, Ankara, Konya Adana, Afyon ve Diyarbakır gül alan­larında bulunduğu tespit edilmiştir.

 

GÜL FİLİZ ARISI KONUKÇULARI

Yağ ve Süs gülleri esas konukçularıdır.

 

GÜL FİLİZ ARISI MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler

Güllüklerde kış sonu temizliği yapılırken zararlının içinde kışladığı özü yen­miş kuru gül dalları özün bulunduğu kısımdan kesilerek hemen yakılmalıdır. Zararlı sürgün içinde yaşadığından kimyasal mücadeleden her zaman başarılı sonuç alınmayabilinir. Bu yüzden kültürel önlemler zararlı yoğunluğunu azaltması bakımından büyük önem taşımaktadır.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Gençleştirme yapılmış, güllüklerde % 5 zarar saptandığı zaman (genellikle mayıs sonu haziran ortası) erginlere karşı mücadeleye geçilmelidir. Ergin çıkışı izlenerek ilk ilaçlama, bundan 15-20 gün sonra da ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Güllüklerin her tarafının özellikle sürgün uçlarının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama günün serin saatlerinde yapılmalıdır.

 

İlaçlamadan 7 gün sonra güllüklerin ilaçlı ve ilaçsız kısımlarından tesadüfen alınan 100 sürgün kontrol edilerek sürgünlerde canlı larva bulunup bulunmadığına bakılarak bulaşma oranı tespit edilir. Elde edilen sonuçlar, ilaçlamaya başlama zamanının tayini için gerekli olan bulaşma oranı ile karşılaştırılarak ilaçlamanın başarılı olup olmadığına karar verilir.

 

GÜL FİLİZ ARISI KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arasındaki süre (Gün)
Parathion - methyl. 360 g/l  EC 100 ml  
Azinphos-methyl,  % 25 WP 200 g  

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(21843 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Dünya üzerinde 10.000 kadar çim çeşidi vardır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi