• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Kullanım alanı ve Tanımı

Nişastanın kısmi hidrolizi ile elde edilen maltodekstrin; suda çözünen, tatsız ürünler olup, FDA tarafından 20'den daha düşük DE değerlerine sahip ürünler olarak tanımlanmaktadır. GRAS listesinde de yer alan maltodekstrin; standart ve düşük yağlı ürünler için mükemmel bir kitle oluşturucudur. 

 

Maltodekstrin, bakteriyel alfa amilaz gibi enzimlerin yer aldığı kontrollü nişasta hidrolizi sırasında elde edilen nişasta ile glukoz arasında bir ara ürün olup, arzu edilen 4-30 arası DE' ye sahip olması için ilave konverziyon işlemlerine uğratılmaktadır. Bu işlemleri takiben ürün; berraklaştırma, karbon muamelesi ve iyon değiştirme gibi işlemlerle rafine edilmekte ve % 3-5 nem düzeyine kadar spreyle kurutulmaktadır.

 

Beyaz, düşük tatlılığa sahip bir toz olan maltodekstrin, kendi başına su tutmamasına rağmen çözeltisi çok yüksek viskozite göstermektedir. Belirsiz nötr tadı nedeniyle diğer gıda aromalarını etkilememekte, soğuk ve sulu bazlı sistemlerde kolaylıkla dispers olmakta, berraklığı ve göze görünümünü koruyabilen bir yapı sergilemektedir. Ticari olarak satılan maltodekstrin, % 4 nem, % 3'den az dekstroz ve 5-19 arası DE' ye sahiptir. Sahip olduğu düşük DE' den dolayı tatlılığı düşük olan maltodekstrin; higroskopite, viskozite ve kristalizasyon kontrolü sağlamaktadır.

 

Ürün rengine herhangi bir etkisi olmayan maltodekstrin, sahip olduğu 4 cal/g gibi yüksek enerji oranlarından dolayı saf sakkarit besleyici bileşeni olarak görev yapmaktadır. Soğuk suda dispers olması, açık yapısı ve esnekliğinden dolayı instant ürünler için ideal bir katkı maddesi olan maltodekstrin, kristal önleyici, plastikleştirici ve film oluşturucu görevi görmektedir. Asgari düzeyde monosakkarit içeren maltodekstrin, yüksek viskozite sergileyerek ağız hissi ve ürün yapısını geliştirmektedir. Sahip olduğu belirsiz tadı nedeniyle ürüne özgü aroma korunmakta, bu durumda maltodekstrini ideal bir katkı maddesi haline getirmektedir. 



Kuru karışımlar gibi tüketici ürünlerde yaygın olarak uygulama alanı bulan maltodekstrinin başlıca kullanım alanları;

  • Bebek süt ürünlerinde (stabilizatör, yapı oluşturucu ajan ve aroma taşıyıcısı)
  • Kahve ve kahve beyazlatıcıları, çikolatalı içecekler, ekmek ve et ürünlerinde (nem tutucu ajan)
  • Şekerlemelerde (bağlayıcı ajan ve plastikleştirici)
  • Şekerleme veya fındık benzeri ürünlerin kaplanması şeklinde gerçekleşmektedir. 
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Meri

29.09.2021 09:17:32

maltodekstrin fiyatları yükseldi. maltodekstrin yerine uygun maliyetli ne kullanılabilir. ürünümüz krem şantidir.

Ziyad

9.07.2021 23:12:53

sodyum bikarbonat 1kg,askorbik asit 500gr ,tcp 20gr ve sitrik asit 60gr olan bir şase içine ne kadar Maltodekstrin eklenmelidir. teşekkürler
Not. Maltodekstrin kullanmadık , şase paketlerde şişme meydana geldi ,bunu engellemek için çözüm olarak sunuldu.

(12150 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Maltodekstrin Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Maltodekstrin Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Kullanım alanı ve Tanımı Nişastanın kısmi hidrolizi ile elde edilen maltodekstrin; suda çözünen, tatsız ürünler olup, FDA tarafından 20 den daha düşük DE değerlerine sahip ürünler olarak tanımlanmaktadır. GRAS listesinde de yer alan maltodekstrin; standart ve düşük yağlı ürünler için mükemmel bir kitle oluşturucudur. Maltodekstrin, bakteri...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi