• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Tarlayı Zamanında ve Tavında Sürme

  1. Sürümü mutlaka sonbaharda yap ve sakın ilkbahara bırakma.
  2. Sonbahar derin sürümünde en fazla aşağıdaki çiğ toprak katına kadar in. Ancak, bu ölü tabakaya dalıp, çiğ toprağı yukarı çıkarma.
  3. Tarlanın kesekli ve engebeli bir durumda kalmaması için, derin sürümden önce mutlaka çizer kullan.. Aksi takdirde ilkbaharda tarlanı derin işlemek zorunda kalır ve çıkış noksanlıklarına yol açarsın.
  4. Pulluk tabanına karşı sürümden önce olmak üzere, 2-3 yılda bir dip kazan pulluğu çek.

 

Mibzerin Gerekli Bakım ve Ayarını Yapma

Mibzerin kısımlarını daima kontrol et ve yıpranan parçaları zamanında değiştir. ( Balta ayak, tohum atma bıçağı, tohum sıyırıcı dili, ekici teker vb. ) ekici tekerlerin yuva sayısının ekim aralığına ( Devir dişlileri! ), yuva ölçülerinin de tohum şekline ( çıplak, kaplanmış vb. ) uygunluklarını kontrol et. Ekimden önce ve ekim sırasında mibzerlerin yağlama ve ayar durumlarını kontrol et.

 

Tarlada Traktör Tekeri İzleri Oluşmasına Meydan Verme

Sürümden sonra tarlanda oluşacak bütün teker izleri toprak sıkışıklıklarına yol açar. Bu da pancar köklerinin çatallanmasına neden olur. Ayrıca, teker izlerini yok etmek için, ilkbaharda tarlanı gene derin işlemek zorunda kalır ve büyük çıkış boşluklarına yol açarsın.

 

Ekimi Kontrol Et

Tohumların sıralardaki ekim derinliğini ve ekim aralığı ile üstlerinin örtülme durumlarını kontrol et. Toprak yapısı ile tohum yatağı hazırlığındaki farklılıklar çoğu zaman mibzerlerde ayarların yeniden yapılmasını gerektirir.

 

Herisitlerin Dozunu Doğru Ayarla

Yüksek ve eksik Herisin dozlarına meydan vermemek için, pülverizatörün meme verimi ile traktör hızı arasında olması gerek uyum sağlanmalıdır. Bunun için, kalibrasyon ve traktör hızına göre memelerin fiili dekar verimini litre kabı il ölç.

 

Tarlanda Yüksek Tuz Yoğunluklarına Meydan Verme

Fosforlu ve potaslı taban gübrelerini daima sonbaharda derin sürümden önce ver. Azotlu gübrenin üçte ikisini ilkbahar hazırlığından önce ve üçte biride son ot çapasından önce ver. Aksi taktirde, gübrelerin tamamı ilkbahar hazırlığından önce verilecek olursa, tohum yatağının tuz yoğunluğu artar. Buda çimlenmekte veya sürmekte olan genç filizleri yakar ve tarlanın seyrekliğine yol açar. Ayrıca, bitkiler yüzde kalan fosforlu gübreden faydalanamaz.

 

İlkbaharda Tohum Yatağı Hazırlığı Sırasında Aşağıdaki Gibi Hareket Et ve Hata Yapma

  • Tarlanı, ağır tavda işleme. Çünkü, toprak sıkılır ve pancarda çatallanmaya yol açar.
  • Tarlanı, Tohumun ekim derinliğinden daha derin işleme. Çünlü, tav kaçar ve tohumun tavlı alt toprakla nem bağlantısı kurulamaz. Tarlan boş kalı ve verim azalır.
  • Tohum yatağını kombi-kürümler kullanarak, en az (1-2) traktör işlem sayısı ile hazırla ve tarlanı gereğinden ( Fındık-Ceviz iriliğinden ) daha küçük topraklı olacak kadar işleme. Çünkü toprak yapısı bozulur. Yağışlarda tarlanın çamurlaşma, kaymak bağlama ve erozyon tehlikesi artar.
  • Hazırlanan iyi bir tohum yatağında gezinieken, ayak hiçbir zaman 1-2 cm den daha derin batmaz.

 

Toprak Altı Zararlılarını Takip ve Kontrol Et

Toprak altı zararlıları ile mücadele büyük önem taşır. Münavebe alanı ile bölgenin özelliklerine göre, yılların tecrübesi ve gözlemine dayanarak toprak altı zararlılarına karşı bilinçli bir mücadele uygula. Tohumu, mevcut zararlıların türüne göre ilaçla. zararlı kesafetini yüksek olduğu yıllar saha ilaçlaması yap.

 

Uygun Ekim Tavını ve Zamanını Kaçırma

  • Tarlanı, tohum yatağı hazırlığından sonra tavı kaçırmadan en kısa zamanda ek.
  • Yağışlı havada ekim yapma, çünkü ekimin kalitesi ve hassasiyeti bozulur.

 

Tarla Çıkış Düzeyi Yüksek Çeşitlerin Ekimi

Ektiğiniz pancar çeşitlerinin tohumlarında laboratuar çimlenme testlerinden başka, ayrıca tarla şartlarındaki çıkış kontrolleri de yapılmakta olup; tarla çıkış düzeyleri yüksek tohumlar seçilmekte ve fabrikalarınıza gönderilmektedir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(43548 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Çitçilere Yönelik Bilgiler (Mutlaka Okuyun)

Çitçilere Yönelik Bilgiler (Mutlaka Okuyun)

Tarlayı Zamanında ve Tavında Sürme Sürümü mutlaka sonbaharda yap ve sakın ilkbahara bırakma. Sonbahar derin sürümünde en fazla aşağıdaki çiğ toprak katına kadar in. Ancak, bu ölü tabakaya dalıp, çiğ toprağı yukarı çıkarma. Tarlanın kesekli ve engebeli bir durumda kalmaması için, derin sürümden önce mutlaka çizer kullan.. Aksi takdirde ilkba...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi