• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Eylül 2024 Cumartesi

EV YAPIMI DOĞAL BÖCEK ÖLDÜRÜCÜLER (İNSEKTİSİTLER)

1) Alkol spreyi: 1–2 fincan %70’lik isoprophyl alkol ¼ su ile karıştırılarak kullanılır. Oluşturulan karışım bitkide önce test edilmelidir. 2–3 gün içinde olumsuz bir etki görülmezse tüm bitkilerde uygulama yapılmalıdır. Afitler, beyazsinek, tripslere karşı uygulanmaktadır.

                       

2) Sarımsak yağ spreyi : Zararlılar üzerinde repellent etki yapar. Mineral yağ veya saf sabunla karıştırıldığında etkili bir insektisit meydana gelir. Afitler, beyazsinek, kulağakaçan ve bazı tırtılların kontrolünde etkili olmuştur. Spreyin hazırlanması için 3 tane 28 gramlık çok ince doğranmış sarımsak dişinin 2 çay kaşığı mineral yağ içersinde en az 24 saat bekletmek gerekir. Yavaşça içerisine yarım litre su ilave edilir. Karışımı sağlandıktan sonra süzülerek kavanoz içerisine bekletilmek üzere aktarılır. Karışımdan 1–2 çorba kaşığı alınarak yarım litre su ile karıştırılır. Bu oran etkili oluyorsa daha fazla su ilave edilerek uygulama yapılabilir. Uygulama tüm bitki yüzeyi ıslanacak şekilde yapılmalıdır. Yağa duyarlı olabilecek süs bitkilerinde uygulama kontrollü yapılmalıdır.

 

3) Otlarla Hazırlanan Spreyler : Aromatik otlardan elde edilen solüsyonlar bir çok organik yetiştirici tarafından kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar repellent etki yapmaktadır. Bu amaçla Sage, Tansy, Thyme gibi bitkiler kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar yaprak yiyen bazı zararlılara karşıda kullanılmaktadır. 1-2 fincan taze yaprak 2-4 fincan su ile karıştırılır. Bu karışım bütün gece bekletilir. İçerisine ¼ oranında temizleyici sıvı sabun karıştırılır. Sıvı sabun ilacın yapraklara yapışmasında ve yayılışında etkili olmaktadır. İlaçlamada bitkinin tüm aksamının ilaçlanması başarıyı etkilemektedir. Gerekli görülmesi halinde haftalık periyotlarla uygulama tekrarlanabilir.

 

4) Kırmızı Tozlar: Karabiber, kırmızıbiber, dereotu, zencefil’in hepsi capsaicin içerir. Böcekler üzerinde repellent etki yapmaktadır. Sentetik capsaicin arazide kullanılmak üzere üretilebilir. Yapılan bir çalışmada capsaicin’in 28 gramının 1/25’i soğan bitkisi etrafına serpildiğinde Soğan sineğinin yumurta sayısını azaltmıştır. Lahana sineğinin lahana ve havuçtaki zararını da engellemektedir. Uygulama sırasında hassas ciltlerde tahrişlere neden olabilmektedir. Uygulamada havuç, lahana veya soğan sıralarına serpilerek uygulanabilir. Yağmur veya sulama sonrası uygulama tekrar edilmelidir.

 

5) Nicotin spreyi :Tütün bitkisinden elde edilir. Ev yapımı nikotin çayının en büyük avantajı etkinliğinin birkaç saat sürmesidir. Arılara toksik değildir. Nikotin toprak zararlılarına karşı kullanılmaktadır. Özellikle kök afitleri, tripsler, yaprak delicileri, armut pisillası‘na karşı kullanılmaktadır. 1 fincan kurutulmuş, öğütülmüş tütün yaprağını ¼ çay kaşığı saf sabun ilave edilmiş 4,5 lt ‘lik su içinde yarım saat bekleterek süzmek suretiyle solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon birkaç hafta kapalı bir kapta saklanabilir. Toprak zararlıları için bitkinin kök bölgesine toprak üstüne karışım uygulanır. Yaprak zararlıları için yaprak altlarının da iyice ilaçlanması gerekir. Güvenlik açısından yalnızca genç bitkilere ve hasattan bir ay öncesine kadar kullanımı daha uygundur. Patlıcan, biber, domates ve diğer Solanaceae’lerda kullanımı uygun değildir. Tütün mozaik virüsünü taşıyan tütünlerden hazırlanan solüsyon bu virüsün bitkilere bulaşmasına neden olabilir.

 

6) Domates yaprağı: Domates, patates ve tütün yaprakları zehirli alkoloid içerir. Bu toksinler suda çözünür ve iyice kıyılmış yapraklar suda bekletilerek ev yapımı ilaçlar elde edilebilir. Domates yaprak ilacı afitler içinde kullanılabilir. Bu solüsyonun hazırlanması için domates yaprağı iyice kıyılarak 1–2 fincan hazırlanır. 2 fincan su içerisinde bütün gece bekletilir. Süzülerek yaklaşık 2 fincan su ile karıştırılır. Uygulama bitkinin bütün aksamını kapayacak şekilde yapılır.

                       

7) Tuz spreyi : Lahana kelebeği ve kırmızı örümceklere karşı kullanılabilir. 2 çorba kaşığı tuz ile 4,5 lt su karıştırılır. Karışım bitkiye uygulanır.

                       

8) Kadife çiçeğinden hazırlanan sprey: Kadife çiçeği su ve sabunla karıştırılarak bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon afit, larvalar ve sinekler için repellent etki yapar.

 

9) Isırgan suyu : Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır.

                       

10) İnsektisit etkili sabun spreyi :2.5 çorba kaşığı sıvı sabun (Palmolive) yaklaşık 1 lt su ilave edilerek karıştırılır.

                       

11) Bitkisel yağ : 2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçeği yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır.

 

12) Acı Kırmızıbiber: Acı kırmızıbiber tozu, sarımsak ve dereotu karıncaları bitkilerden uzak tutar.  Karınca özünde zararsız olmasına rağmen özellikle pamuklu bit gibi bazı böcekleri koruma altına alır.  Bu tür böceklerle mücadele yapılırken karıncalarla da mücadele yapılmalıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(69747 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Ceviz İlaçlama Programı

Ceviz İlaçlama Programı

CEVİZ İLAÇLAMA PROGRAMI İlaçlama Zamanı Uygulama Amacı Etkili Madde Doz Son ilaçlama (g-ml/100l) hasat (gün) Gözler uyanmadan 2 hafta önce ve hava sıcaklığı 5 C nin üzerinde olduğu zaman Kabuklu bitler Kış mücadelesi Petrol yağı 650 g/l + DNOC 15 g/l (Yasa...

Pestisitlerin İnsan Ve Çevre Üzerine Etkileri

Pestisitlerin İnsan Ve Çevre Üzerine Etkileri

Pestisit deyimi, insektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) vb. şeklinde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsamaktadır. Pestisitler, etkili maddelerinin kökenlerine göre de gruplara ayrılabilir: 1. İnorganik maddeler 2. Doğal organik maddeler a) Bitkisel mad...

Cevizde Görülen Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

Cevizde Görülen Hastalık Ve Zararlılar Nelerdir?

CEVİZ HASTALIK VE ZARARLILARI Bakteriyel Kanser Ve Zamklanma (Pseudomonas Syringae Pv. Syringae) Armillaria Kök Çürüklüğü Hastalığı (Armillaria Mellea) Ceviz Antraknozu Hastalığı (Gnomonia Leptostyla) Kök Uru (Agrobacterium Tumefaciens) Ceviz Bakteriyel Yaniklik (Xanthomonas arboricola pv. juglandis (Pierce) Vauterin et al.) ...

Ceviz Hastalık Ve Zararlılarına Karşı İlaçlama Programı

Ceviz Hastalık Ve Zararlılarına Karşı İlaçlama Programı

CEVİZ HASTALIK - ZARARLI İLAÇLAMA PROGRAMI GÖZLER KABARMADAN 3-4 HAFTA ÖNCE VİRGÜL KABUKLU BİTİ Kışın zararlı ile fazla bulaşık dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Kimyasal Mücadele Kimyasal mücadele kış ve yaz ilaçlamaları şeklinde yürütülür. Kışın yapılan kontrollerde 5 cm uzunluğundak...

Ev Yapımı Bazı Doğal İnsektisitler Nelerdir?

Ev Yapımı Bazı Doğal İnsektisitler Nelerdir?

EV YAPIMI DOĞAL BÖCEK ÖLDÜRÜCÜLER (İNSEKTİSİTLER) 1) Alkol spreyi: 1–2 fincan %70’lik isoprophyl alkol ¼ su ile karıştırılarak kullanılır. Oluşturulan karışım bitkide önce test edilmelidir. 2–3 gün içinde olumsuz bir etki görülmezse tüm bitkilerde uygulama yapılmalıdır. Afitler, beyazsinek, tripslere karşı uygulanmakt...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi