• notifications1
  • menü

Bugün : 12 Eylül 2024 Perşembe

Kasımpatı Çiçeği Yetiştiriciliği

Kasımpatı Anavatanı Çin, Japonya olan park ve bahçelerde yetiştirilen güzel çiçekleri olan süs bitkileri. Sonbahardan kisa kadar çiçek açar. Sarıdan kırmızıya kadar çeşitli renklerde iri ve katmerli çiçekleri vardır. Büyüklükleri ve şekilleri türlerine göre farklıdır.

Kasımpatı Çiçeği Yetiştiriciliği

Türkiye de yetiştiği yerler; Ege, Akdeniz, Marmara bölgesi. Kullanıldığı yerler: Balkanlarda yetişen ve Chrysanthemum cinerariae folium adı verilen türünden, böcek öldürücü ilaç yapılır. Kasımpatıları kasvetli ve çiçeksiz sonbahar bahçelerini canlı renkleriyle adeta bir yaz şölenine çevirirler. Uzak Doğu kültüründe önemli bir yeri olan bu çiçek bizde de öteden beri çok sevilir. Bitki birbirinden farklı yüzlerce çeşide sahiptir. Kalıcı ve yıllık türleri vardır.Yetiştirilmesi gayet kolaydır.Genellikle çeliklerinden veya kök sürgünlerinden çoğaltılır.Tohumla yetiştirilen cinsleri de vardır. Bahçede güneşli ve rüzgar almayan bir yere dikilir. Bitki yaz boyunca düzenli sulanır ve beslenir. Sonbaharda uzun boylu ve iri çiçekli olanları desteklenir. Çiçekler bittikten sonra bitki toprak hizasında kesilir. Üzerine biraz kuru ot veya gübre konursa kökler soğuktan etkilenmez.

 

Saksıda yetiştirmek için küçük çiçekli ve kısa boylu olanları daha uygundur. Çoğaltmak isteniyorsa İlkbaharda bitki sürmeye başlayınca kök sürgünleri dikkatle ayrılıp dikilir. Kasımpatı suda haftalarca dayanır. Topladığınız veya satın aldığınız kasımpatılarının iyice açmış olmasına dikkat edin. Tomurcuklar suda açmayabilir. Vazo suyuna konacak birkaç damla çamaşır suyu bakterial gelişimi önleyecektir. Koltuk alma işlemi kesme pat yetiştiricililiğinde uygulanır. Böylece yan dal, sürgün gelişimi önlenir. Bitki tek sap üzerinde boy yapar. Saksılı krizantemlerde ise uç alınır ki yan sürgün versin, dallı, kompakt bitkiler elde edilsin.

 

Diğer Hususlar

  • Tepe sürgünün ucu mümkün olduğunca kısa kesilip dallanarak gelişmesi teşvik edilir.
  • Koltuk alma, bitki gövdesi ile ana yaprakların birleştiği yerden çıkan sürgünlerin koparılmasıdır.
  • Saksıdaki krizanteminiz muhtemelen torf ağırlıklı bir harca dikilidir. Bu yüzden sık sulamanız gerekecektir.
  • Saksılı yetiştiricilikte her saksıya genelde 5 tane köklü çelik dikilir. Tek bitki zayıf olur. Sizin kısa kesilmiş gövdeler dedikleriniz muhtemelen geçmiş bitkilerdir. Göz ihtiva ediyorlarsa yeniden sürebilirler.
  • Yaz aylarında yüksek sıcaklar kör tomurcuk teşgiline neden olabilir. Yani bitkinin tomurcukları çiçek açmaz.
  • Krizanteminize yaprak bitleri bayılacaktır haberiniz olsun. Kimyasalları kullanmak istemeseniz ev yapımı ilaçlar köşemize bir uğrayın.
  • Bahçeye dikebilirsiniz hiç sakınca yok. Köklerinin yüzlek olması hastalık değildir. Zaten saçak köklü bir bitkidir.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(26930 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Kasımpatı Çiçeği Yetiştiriciliği Püf Noktaları Nelerdir?

Kasımpatı Çiçeği Yetiştiriciliği Püf Noktaları Nelerdir?

Kasımpatı Çiçeği Yetiştiriciliği Kasımpatı Anavatanı Çin, Japonya olan park ve bahçelerde yetiştirilen güzel çiçekleri olan süs bitkileri. Sonbahardan kisa kadar çiçek açar. Sarıdan kırmızıya kadar çeşitli renklerde iri ve katmerli çiçekleri vardır. Büyüklükleri ve şekilleri türlerine göre farklıdır. Türkiye de yetiştiği yerler; Ege, Akdeniz...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi