• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Fide Fidan Dikim Kuralları Nelerdir?

Fide Fidan Dikim Kuralları

Bir dikimin başarıya ulaşmasında buraya kadar gördüklerimizi de dikkate alarak şu genel  kurallara uyulmalıdır:

  • 1- Dikim için yetişme ortamı şartlarına özellikle iklim şartlarına uyum gösteren türler seçilmelidir.
  • 2- Daha önce belirtilen esaslara uygun olarak iyi bir saha hazırlığı ve toprak işleme yapılmalı, gerektiğinde drenaj ve toprak ıslah yöntemlerine başvurulmalıdır.
  • 3- Kök/gövde dengesi olan selekte edilmiş fidanlar kullanılmalıdır.
  • 4- Fidanlar kökler ve fidanın bütünü zedelenmeden sökülmeli, uygun kök ve gövde budaması yapılmalıdır.
  • 5- Fidanların sökümleri ile dikimleri arasında geçen süre mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.
  • 6- Dikim esnasıda fidanlar özellikle kökleri güneş ve rüzgarın kurutucu etkisinden, don ve soğuk zararlarından korunacak şekilde ambalajla veya örtülü olarak getirilmeli ve dikime kadar sahada korunaklı bir yerde bekletilmelidir. kökler açıkta kaldığı taktirde, kuvvetli güneş, rüzgar ve soğuk (don) ince kılcal kökleri kurutarak fidanları öldürebilir.
  • 7- Şartlara uygun dikim zamanı seçilmelidir. Bulutlu kapalı havalar tercih edilmeli, donlu, rüzgarlı ve yağışlı havalar tercih edilmemelidir.
  • 8- Uygun dikim yöntemi seçilmelidir. Seçilecek yöntem dikilecek bitki türlerine uygun olmalıdır. Yetişme ortamı, özellikle toprak niteliklerine uygun olmalıdır. Örn. Kurak ve meyilli yörelerde teras yöntemleri yağmurun yüzeysel akışını azaltarak toprağın rutubet alımını artırabilir veya ıslak yörelerde tepe dikimleri (arazinin tepecik haline dönüştürülmesi ) uygulanabilir. Kullanılacak fidan materyalinin yaşına, fidanlıkta gördüğü işlemlere göre (replikaj, çıplak köklü veya tüplü oluşuna) yöntem seçilmelidir. Aynı zamanda dikim yöntemi emniyeti yanında kolay, ekonomik ve hızlı bir yöntem olmalıdır.
  • 9- Bitkilerin latent devrede olmalarına dikkat edilmelidir.
  • 10- Diğer hususlar: Peyzaj ve çevre düzenleme çalışmalarında ağaçlar, binalar ve mekanlarla uyum halinde olmalıdır. Seçilecek tür yalnız estetik ve halihazır fonksiyonlar açısından değil, ilerde ulaşacağı boyutlarda dikkate alınarak seçilmelidir. Örneğin bir ev alçak ve düz ise dikilecek ağaç onun boyunu aşmalıdır. Ön bahçeler için piramidal ve sütun formlar seçilmelidir. Yapraklarını döken türler iğne yapraklılara çok yakın dikilirse onu bastırabilir. Ağaçların 5 m'den yakın dikilmemesine dikkat etmek gerekir. Dikim yapılan sahada önce boylu ağaçlar, sonra orta, sonra sıra ile küçük boylu ağaçlar ve çalılar dikilir. Drenaj ve sulama şebekesi yapıldıktan sonra çim alanlar tesis edilip ve en son çiçekler proje sahasına dikilir.
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Bahattin

27.12.2019 16:10:56

Badem fidanı dikimi öncesinde toprak hazırlığı kapsamında topraktaki organik maddeyi başlangıçta artırmak için yeşil gübrelemenin yapılmasını tavsiye eder misiniz? Amaca hizmet eder mi? Kasım ayı içinde planlanan fidan dikimine hazırlık için yeşil gübreleme bitkisinin üzerine yanmış hayvan gübresi de serilerek, yeşil gübreleme bitkisinin yüzde 10 çiçeklenme (Mayıs ayı gibi) dönemindeyken her ikisinin birlikte toprağa karıştırılmasını tavsiye eder misiniz? Böyle bir uygulama ne gibi sonuçlar doğurur badem fidanlarinin gelişimine?

(60529 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Kurtboğan En Zehirli Bitkilerden Biridir. Boğan otu ve kaplan otu olarak da tanınır. Genelde dağlık bölgelerde yetişir. Eski zamanlarda okların ucuna zehir olarak da kullanılmıştır. yaklaşık 2-6 saat arasında yetişkin bir insanı öldürür. 20 ml’lik zehir ölüm için yeterlidir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi