• notifications1
  • menü

Bugün : 5 Temmuz 2025 Cumartesi

Ceviz Yetiştiriciliğinde Gübreleme Programı Nasıl Olmalıdır?

Ceviz Gübreleme Programı

Ceviz  kökleri derine giden bir tür olduğu için derin, geçirgen, humuslu ve kireç bakımından zengin topraklarda iyi gelişir. Ceviz çoğu defa diğer ağaçların yetişmediği taşlı, kum ve kaba taşlarla örtülü topraklarda rahatlıkla yetişebilir. Yüksek taban suyunun olduğu yerlerden kaçınılmalıdır.

 

Ceviz kazık köklü bir meyve türüdür. Köklerinin 2.5-3 m’ye kadar rahatça gelişebileceği topraklarda en iyi şekilde yetişir. Bu nedenle bahçe tesisinden önce toprağın 3 m kadar altı toprak burgusu ile kontrol edilmelidir. Yer seçimi bakımından ceviz yetiştiriciliğini sınırlandıran en önemli faktör taban suyu seviyesidir. Taban suyu yüksek olan yerlerde ağacın gelişmesi durur ve birkaç yıl içerisinde tamamen kurur. Ceviz toprak tuzluluğuna dayanıklılık bakımından da orta derecedeki meyve grubundadır.

 

Ceviz ağaçları toprak bakımından pek seçici olmamakla beraber taban suyu seviyesi derin (kışın 2.5-3 m’den yukarı çıkmayan), fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı, allüviyal topraklardan hoşlanırlar. Dağ yamaçlarının eteklerinde biriken ve az çok toprakla kaplı taş yığınlarını tercih etmektedir. Kirece karşı dayanıklıdır. Alkalin pH’lı toprakları sever. Verimli topraklar veya gübreleme, sulama gibi kültürel işlemlerle verimliliği artırılan topraklarda daha iyi gelişim gösterir.

 

Ceviz Gübreleme Programı

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(29255 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri