Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Ph Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
pH (power of Hydrogen) bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. pH değerleri skalada 0 ile 14 arasında değişir. Toprak pH’sı doğrudan ve veya dolaylı olarak toprak içerisinde meydana gelen birçok fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayı etkiler.
Yüksek pH’lı topraklarda makro besin elementleri bitkiler tarafından daha iyi alınabilirken, düşük pH’lı topraklarda mikro besin elementleri daha fazla alınabilir. Bitkinin tüm besin elementlerine ihtiyacı olduğundan pH’sı 6.5-7.5 arasında olan topraklar bu besin elementlerinin bitkilere yarayışlılığı bakımından daha iyidir.
Toprağın farklı pH aralıklarında Makro-Mikro Besin element yarayışlılıkları
Türkiye topraklarının çoğunluğu kireçli olduğundan, pH değerleri genelde yüksektir. Bu bakımdan genelde ülkemizin tarım topraklarında daha çok pH değerinin nasıl düşürüleceği üzerinde durulur.
pH ile topraktaki mikro organizma faaliyeti arasında önemli bir denge vardır. Mikroorganizmalar toprağın, bitki gelişimi ve büyümesinde uygun verimli bir ortam haline dönüşmesinde çok önemli bir rol oynarlar. Mikroorganizma popülasyonlarının çoğunluğu, toprağın biyolojik aktivitesini oluşturan fonksiyonlarını, nötr civarındaki pH değerlerinde ideal bir biçimde yerlerine getirirler.
Kestane ağacının kerestesi yaklaşık 500 yıl kadar dayanır. Karadeniz Bölgesi’nin tarihi evleri bu ağaçtan yapılmıştır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri