Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Toprak Analizi Niçin Yapılır?
Toprağınızın içeriği (pH, EC, organik madde, kireç, tekstür, makro-mikro besin elementleri), bitkinizin yaşı ve genetiği bulunduğu bölgeye göre değişmektedir. Toprağınızın tıpkı bir insan gibi kendine has DNA’sı vardır. Bu durum doğru bir gübreleme programı oluştururken gübre çeşidi ve miktarının belirlenmesinde farklılaşmasını sağlamaktadır. Toprak analizi ile birlikte toprağın ve bitkinin “eksik, fazla, uygun, uygun değil” ihtiyaçları tespit edilmektedir. Bu sayede ekonomik bir gübreleme programı bitkinizin verimini artırırken; toprakta tuzlaşma, bitkilerde zehirlenme ve çevre kirliliği gibi sorunları da engellemiş olur.
Toprak Örneği Nasıl Alınır?
Toprak örneği almak için gerekli örnekleme aletleri; temiz, paslanmamış bir kürek veya derinden örnekleme için burgu, 1 kg toprak alabilecek büyüklükte bez veya naylon torba, etiket, kurşun kalem ve kovadır.
- Toprak örneği daha önce üzerinde beklemiş bir yığının (saman, gübre, ürün) olduğu yerden, anız yakılmış, sel basmış yerlerden alınmamalı ve örnek alınacak yerin yüzeyi temizlenmelidir.
- Kürek zikzaklarla belirlenen noktalarda açılan V kesitte 3-5 cm kalınlıkta toprak alacak şekilde 30 cm derinliğe kadar daldırılır ve yavaşça kaldırılarak kovanın içerisine konur.
- Karışık toprak örnekleri tarlanın bir ucundan diğer ucuna doğru zikzaklar çizilerek açılan çukurlardan alınmalıdır.
- Her 50 dekar için en az 6 farklı yerden alınan örnekler karıştırılarak 1 kg’lık paçal numune hazırlanır ve torbaya konularak etiketlenir.
- Tek yıllık bitkiler için 0-30 cm, meyve bahçeleri için 0-30, 30-60 ve 60-90 cm derinliklerden ayrı ayrı örnek alınmalıdır.
- Meyve bahçelerinde de zikzaklar çizilerek tesadüfi yerlerden ağaç izdüşümlerinden toprak örneklemesi yapılmalıdır.
Toprak Analizi Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
- Toprak analizi gübre kullanımından 1 ay evvel yaptırılmalıdır.
- Tüm yıl boyunca toprak örneği alınabilir. Ancak örnek alınacak yerin toprağın tavlı olması, ne çok kuru, ne çok ıslak olmaması gerekir.
- Toprak analizi her yıl ve mümkünse aynı mevsimde yaptırılmalıdır. Bu sonuçlara göre yeni sezonun gübreleme programlarında yanılma payı azaltılmış olur.
Toprak Analiz Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
Toprak analizi sonuçları standart yöntemler kullanılarak değerlendirilmekte veya yorumlanmaktadır. Standart toprak analizlerinde pH, EC (tuzluluk), organik madde, kireç, tesktür, makro ve mikro besin elementleri gibi parametrelere bakılmaktadır.
Önemli Bilgi; Toprak analizleri ile sadece toprağın verimlilik durumları belirlenirken, bitki analizleriyle hem bitki hem de o bitkinin yetiştirildiği ortam hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Bitki analizi, bitkinin toplam elementel içeriğinin belirlenmesi olup, ölçülen değerler bitkinin genel beslenme durumu ve verimlilik potansiyelini değerlendirir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri