Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Gübre Uygulama Yöntemleri Nelerdir?
Gübrenin uygulama yöntemini; (1) toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri, (2) bitkinin kök sistemi, (3) gübrelerin fiziksel özellikleri ve (4) gübre uygulaması için gerekli alt yapı gibi faktörler etkilemektedir.
Uygun yöntemin belirlenmesi, gübrelerde ortaya çıkabilecek kayıpları en az düzeyde tutabilecek, tek yıllık bitkilerde tohumun çimlenmesi, çok yıllık bitkilerde ise fizyolojik aktivitenin başladığı dönemde etkili kök derinliğinde yeterli düzeyde besin elementi sağlayacak yöntem ile yapılmalıdır.
Uygun gübre kullanımı ayrıca çevresel ve insan sağlığına olacak zararları ortadan kaldırmak ve gübre hammaddelerinin tamamında dışa bağımlı olan ülkemizde dış ticaret açığını azaltmak amacıyla da yapılmalıdır.
Gübre Uygulamasında Ekonomik Faktörler
Öncelikli hedefiniz elde ettiğiniz gelirin, yaptığınız girdi masraflarından yüksek olmasıdır. Birim alana uygulanacak gübre miktarı ile elde edilecek ürünün hangi seviyeye kadar ekonomik olacağının bilinmesi gerekir.
Gübre Kullanımının Etkinliği
Ürün ve biyo-kütle oluşturmak üzere bitkinin besin elementi alımı ve kullanım kapasitesidir. Uygulanan gübrenin hepsi bitkiler tarafından değerlendirilememektedir. Nitekim toprağa uygulanan azotun %50’si, fosforun ise %30’u bitkilerce kullanılmakta, geriye kalan kısımları çeşitli yollarla kayba uğramaktadır.
Bilim İnsanları sürdürülebilir verimlilik için fazla miktarda kimyasal gübre ve ilaç kullanımı, aşırı sulama gibi girdiler yerine çevresel şartlara uyum sağlayan ve bu koşullarda verim veren bitki çeşitlerinin tercih edilmesini bildirmektedirler.
Gübre kullanım etkinliğini azaltan faktörler
Gübre Etkinlik Parametreleri
Gübre kullanım etkinliği, bitkilerin besin elementlerini alım gücü olarak ifade edilebilir. Genellikle azot için bu değer %40-60 arasında değişirken, fosfor için %20-30 ve potasyum için %65-80 arasında değişmektedir. Etkinlik parametreleri temelde matematiksel olarak kullanım oranlarının farklı şekillerde tanımlanmasına dayanır.
Başlıca etkinlik parametreleri aşağıda verilmiştir;
Anne sütünü arttıran anason-mürver-lahana-rezene vs. gıdalar, hayvanın sütünü de arttırır. Süt artırmak için her yola başvuran yem fabrikalarının dikkatine arz olunur.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri