Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Sülfit Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Su Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 1 yorum
- 864 okunma
Sülfit
Giriş
Endüstri artıklarında ve pis sularda tabii olarak bulunmasına karşın çözünmüş oksijeni minimuma indirerek korozyonu önlemek amacıyla kazan besleme sularına sık olarak ilave edilir. Sodyum sülfit kullanılması soğutma işlemlerinde ve soğuk su dağıtma sistemlerinde faydalıdır.
Prensip
Sülfit ihtiva eden ve eşitlendirilmiş su numunesi, potasyum iyodür-iyodat çözeltisiyle titre edilir. Sülfit tam olarak yükseltgendiği vakit serbest iyot açığa çıkar ve nişasta indikatörünün ortamda bulunmasıyla rengi mavi olur.
Engelleyiciler
Numunede organik madde ve H2S gibi oksitlenebilir diğer maddelerin varlığı nedeniyle, yüksek titrasyon sonuçları alınır. Diğer taraftan numunede nitrit varsa, nitrik asidin ortamda sülfitle birleşerek düşük sonuç alınmasına neden olur. Çift amaçlı kuru nişasta indikatör tozu kullanılarak indikatör içindeki sülfamik asit vasıtasıyla nitritin bozucu etkisi ortadan kaldırılır. Bakır ve bazı ağır metal iyonları sülfit çözeltisinin oksidasyonunu hızlandırır. Usulüne uygun numune alma ve hemen asit ilavesi bu zorlukları minimuma indirir.
Bu metotla en az gözlenebilir konsantrasyon 2 mg / lt SO3 dir.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Balonjoje(1000 mL)
- Terazi
- Erlen (250 mL)
- Büret (50 mL)
- Pipet (5 mL)
Kullanılan Kimyasallar
Sülfürik Asit: 1 + 1
Nişasta İndikatörü: Sulu çözelti veya kuru toz kullanılabilir,
a) Bir havandaki 5 gr nişastanın üzerine bir miktar soğuk damıtık su ilave edilir ve karıştırıl. Bir litre kaynayan suya boşaltılır, karıştırılır ve bir gece bekletilir. Üstteki berrak kısım kullanılır. Bir litre nişasta çözeltisine, ya 1,3 gr salisilik asit ve 4 gr çinko klorür veya 4 gr sodyum propinoat ile 2 gr sodyum azide karışımı ilâve edilir. Böylece uzun müddet bozulmadan kullanılması sağlanır.
b) Çözünebilir nişasta tozundan 0,1 gr ilave edilir. Ortamda serbest iyot olması halinde kesin bir dönüm noktası verir.
c) Çift amaçlı nişasta indikatör tozu, sülfamik asitle soğuk suda çözünen nişastanın karıştırılmasıyla hazırlanır ve kontrol çalışmalarında kullanılmaz. 3 - 4 damla fenolftalein çözeltisi su numunesine ilave edilir. Numunenin alkali vasattaki rengini yok etmek için bir spatül dolusu (1 gr) kadar indikatör tozu ilave edilir. İndikatör tozunun bir spatül dolusu fazlası konur, sonra numune standart potasyum iyodür-iyodat çözeltisi ile devamlı mavi renk görülünceye kadar titre edilir.
0,0125 N Standart Potasyum İyodür-İyodat Çözeltisi: 445,8 mg kurutulmuş potasyum iyodat,(KIO3)(120°C de birkaç saat kurutulur), 4,35 gr potasyum iyodür (KI) ve 310 mg sodyum bikarbonat damıtık suda çözünür ve 1000 ml ye tamamlanır. Bu çözeltinin 1 ml si 5000 mikrogram SO3 e eşdeğerdir.
Deneyin Yapılışı
1. Numune toplanması: Hava ile mümkün olduğu kadar az temas ederek su numunesi alınır. Sıcak numuneler 50 °C a veya daha düşük sıcaklığa kadar özel olarak hazırlanmış bir soğutma aleti ile soğutulur. Numune süzülmez.
2. Titrasyon: 1 mi H2SO4 (veya 1 gr çift amaçlı nişasta indikatörü) 250 ml lik erlen içine konur ve 50 ml su numunesi mezürde ölçülerek üzerine ilave edilir. 1 ml nişasta indikatör çözeltisi veya 0,1 gr nişasta tozu katılır. (Eğer çift amaçlı nişasta indikatör tozu kullanılmışsa bu basamak yapılmaz) Potasyum iyodür - iyodat titrantı ile donuk mavi renk oluşumuna kadar titre edilir. Mavi rengin göründüğü an titrasyonun sonudur. Renk değişimi beyaz bir zemin üzerinde gözlenir.
Hesaplamalar
A X N X 40.000
mg / lt SO3 = --------------------------
ml numune
mg / lt Na2SO3 = mg / lt SO3 x 1,57
A : Kullanılan numune miktarı (ml)
N : KI - KIO3 normalitesi
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri