• notifications1
  • menü

Bugün : 3 Aralık 2024 Salı

Diastaz Sayısı Analizi Nasıl Yapılır?

Diastaz Sayısı Analizi Nasıl Yapılır?

Diastaz sayısı tayini

Bu tayinde kullanılacak bal numunesi, ön ısıtmaya tabi tutulmamalıdır.


Yöntemin Prensibi

Miktarı bilinen bal örneği, konsantrasyonu belli nişasta çözeltisi ile karıştırılarak sabit sıcaklıkta tutulur. Baldaki diastaz enzimi ile nişasta hidroliz olur. Şartları ve süresi bu deneyde belirtilen hidroliz olayından sonra, geriye kalan hidroliz olmamış nişasta, iyot çözeltisi ile muamele edilerek renkli bir komplekse dönüştürülür.


Farklı hacimlerde nişasta çözeltileri aynı işleme tabi tutularak, 1 g balın tamamen hidroliz edebildiği nişasta çözeltisi hacmi hesaplanır.

 

Kullanılan Malzemeler

  • Balonjoje (500 mL,1000 mL)
  • Erlen (250 mL)
  • Beher (100 mL, 2 L)
  • Filtre kağıdı
  • Huni
  • Deney tüpü
  • Mezür (100 mL)
  • Pipet(5 ,10 mL)
  • Su Banyosu
  • Terazi
  • pH metre
  • Pastör pipeti


Kullanılan Kimyasallar

 

0,1 N İyot çözeltisi 

Fosfat/sitrat tamponu: Sitrik asit monohidrat çözeltisi: 21,01 g sitrik asit monohidrat (C6H8O7.H2O) yeterli hacimde saf suda çözdürüldükten sonra son hacim 1 L’ye saf su tamamlanır.

 

Disodyum hidrojen fosfat dihidrat çözeltisi: 35,60 g disodyum hidrojen fosfat dihidrat (Na2HPO4.2H2O), yeterli hacimde saf suda çözdürüldükten sonra son hacim 1 L’ye saf su tamamlanır.

0,5 N (yaklaşık) Hidroklorik asit çözeltisi: Yoğunluğu 1,19 g/mL olan derişik hidroklorik asitten alınan 1 hacim asit, 23 hacim su ile seyreltilerek yaklaşık 0,5 N çözelti hazırlanır.

Sodyum hidroksit çözeltisi (0,5 M): 20 g sodyum hidroksit (NaOH), tam olarak tartılır ve 1L lik ölçülü bir balonda çözüldükten sonra hacim, su ile 1L ye tamamlanır ve iyice karıştırılır.

 

Fosfat/sitrat tamponunun hazırlanması: Sitrik asit çözeltisinin 469 mL , 2 litrelik bir behere konur ve fosfat çözeltisinin 531 mL si ile karıştırılır. Beher, bir magnetik karıştırıcı üzerine yerleştirilir. Çözelti içine uygun büyüklükte bir magnet çubuğu konarak magnetik karıştırıcı ile orta hızda karıştırılır. pHmetrenin kalibrasyonu yapıldıktan sonra cam elektrod çözelti içine daldırılır.İki ayrı bürete, hidroklorik asit çözeltisi ve sodyum hidroksit çözeltisi doldurulur. Beherdeki karışımın pH sı 5.2 den büyük ise hidroklorik asit çözeltisi ile, aksine 5.2 den küçük ise sodyum hidroksit çözeltisi ile titre edilerek, pH değeri tam 5.2 ye ayarlanır. Böylece elde edilen çözeltiye fosfat/sitrat tamponu denir. Çözelti en çok 2 hafta kullanılabilir.

Sodyum klorür çözeltisi, (0,1 N): 2,93 g sodyum klorür (NaCl), 500 mL lik ölçülü bir balonda bir miktar su ile çözülür ve hacim su ile 500 mL  ye tamamlanır.

 

Nişasta çözeltisi: Diastaz sayısı tayini için uygun nitelikte, suda tamamen çözünebilir nişastadan 1 g lık bir tartım alınarak 250 mL lik bir erlende 60 mL su ile karıştırılır. Karışım, hızla kaynama noktasına kadar ısıtılır.

Isıtma esnasında erlen, boyun kısmından tutularak mümkün olduğu kadar hızla döndürülür. Isıtma hızıdüşürülür ve 3 dakika süre ile kaynatmaya devam edilir. Erlenin ağzı kapatılır ve oda sıcaklığında soğuması beklenir. Kantitatif olarak 100 mL lik ölçülü bir balona alınır ve işaret çizgisine kadar seyreltilir. Bu nişasta çözeltisinin iyot ile verdiği kompleksin rengindeki değişmenin asgaride kalması bakımından, burada verilen çözelti hazırlama işlemlerine aynen uyulmalıdır.

 

Nişasta + tampon karışımı: Fosfat/sitrat tampon çözeltisinin  40 mL si 250 mL lik bir erlende 100 mL nişasta çözeltisi ve 20 mL 0,1 N sodyum klorür çözeltisi ile karıştırılır. Karışım, kaba gözenekli (siyah bandlı) süzgeç kağıdından süzülür. Süzüntü, temiz, kuru ve ağzı iyikapanan bir şişeye konularak saklanır ve 2 günden sonra yenilenir.

 

Bal çözeltisinin hazırlanması

Ön ısıtma işlemine tabi tutulmuş 10 g bal, tartılır ve uygun bir beherde, (40 - 50) mL kadar damıtık suda çözülür. Karışım, kantitatif olarak 100 mL lik ölçülü bir balona alınır ve yine su ile işaret çizgisine kadar seyreltilir.

 

Hidroliz

Bir seri halinde dizilmiş ve 1.den itibaren numaralanmış 12 ayrı deney tüpüne, Çizelge 1.de verilen miktarlarda bal çözeltisi, damıtık su ve nişasta + tampon karışımı konularak bütün tüplerdeki karışım hacimlerinin 18 mL olması sağlanır.

Tüplerin her biri alt üst edilerek iyice karıştırılır. Sonra, su banyosunun tüp taşıyıcısına sırası bozulmadan yerleştirilir. Su banyosunun sıcaklığı (38 - 40)ºC'a ayarlanır ve tüpler bu sıcaklıkta tam 1 saat bekletilir.


Çizelge 1.Diastaz sayısı tayininde, inkübasyon için alınacak bal çözeltisi ve reaktif hacimleri (Alttaki resim)


Not - Diastaz sayısını daha hassas olarak tayin etmek için tüp sayısı 24 e veya 36 ya çıkarılabilir. Bu taktirde yukarıdaki çizelgede belirtilen bal ve destile su hacimlerini araya alacak şekilde uygun standardlar hazırlanır ve her standardın tekabül ettiği diastaz sayısı aşağıdaki eşitlikle bulunur.

Diastaz sayısı = 50/V

 

Burada;

V = Alınan bal çözeltisi hacmidir.

 

Tayin

Bir saatlik sürenin sonunda, deney tüpleri su banyosundan çıkarılır ve hemen buzlu suya batırılarak soğutulur. Her tüpe, birer damla 0,1 N iyot çözeltisi  damlatıldıktan sonra alt üst edilerek karıştırılr.

Tüpler, 1 numaralı olandan itibaren gözle incelenir. Mavilik gözlenen ilk tüp sınır olarak alınır. Bundan bir önceki deney tüpüne karşılık gelen diastaz sayısı Çizelge 1.den okunur. Bu değer, balın diastaz sayısı olarak kaydedilir.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(99698 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Geyikboynuzu yosununun sporları açık sarı bir toz üretir. Bu toz havai fişek yapımında kullanılır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi