PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) Orman Yönetimi danışmanlık süreci, kuruluşun sürdürülebilir orman yönetimi standartlarına uygunluğunu sağlamak ve sertifika alımına hazırlamak için atılan adımları kapsar. Bu süreç, genel olarak sistem kurulumu ve belgelendirme aşamaları olarak ilerler.

🧭 Danışmanlık Sürecinin Ana Aşamaları

Danışmanlık hizmeti, genellikle aşağıdaki aşamaları takip eder:

1. Mevcut Durum Analizi ve Planlama

• Ön Değerlendirme: Kuruluşun orman yönetimi uygulamaları ve mevcut dokümantasyonları, PEFC standartlarına göre incelenir.

• Fark Analizi: Mevcut durum ile PEFC gereklilikleri arasındaki uygunsuzluklar (eksiklikler) tespit edilir.

• Proje Ekibi Kurulumu: Danışman liderliğinde, kurum içinden sorumlu bir proje ekibi oluşturulur.

• Uygulama Planı: Sertifikasyon hedefine ulaşmak için gerekli adımları, zaman çizelgesini ve sorumlulukları belirten bir uygulama planı hazırlanır.

2. Eğitim ve Sistem Kurulumu

• Eğitim: Proje ekibine ve ilgili personele, PEFC standartları, sürdürülebilir orman yönetimi ilkeleri, dokümantasyon gereklilikleri ve izlenebilirlik (Chain of Custody - CoC) sistemi hakkında detaylı eğitimler verilir.

• Dokümantasyon Hazırlığı: Standartların gerektirdiği tüm süreç haritaları, prosedürler, talimatlar ve formlar danışman rehberliğinde oluşturulur (Örn: Çevresel etki değerlendirmesi, sosyal ve ekonomik gerekliliklere uyum belgeleri).

• Kritik Kontrol Noktalarının Belirlenmesi: Orman ürünlerinin kaynaktan nihai ürüne kadar izlenebilirliğini sağlamak için girdi-çıktı eşleştirmesi ve kritik kontrol noktaları kurulur.

3. Uygulama ve İç Denetim

• Sistemin Uygulanması: Hazırlanan dokümanlar ve prosedürler sahada (orman yönetim alanlarında) uygulanmaya başlanır.

• Kayıtların Takibi: Tüm süreçlere ait (eğitim kayıtları, kaza kayıtları, yaban hayatı izleme, satış ve sevkiyat kayıtları) düzenli olarak kayıt tutulması sağlanır.

• İç Denetim (Mock Audit): Danışmanlık firması, resmi denetim öncesinde, kurulmuş olan PEFC sistemini denetler. Bu, olası uygunsuzlukları tespit etmek ve düzeltici faaliyetleri belirlemek için kritik bir adımdır.

• Yönetimin Gözden Geçirmesi: İç denetim sonuçları üst yönetim ile paylaşılır ve sistemin etkinliği gözden geçirilir.

4. Belgelendirme Süreci

• Belgelendirme Kuruluşu Seçimi: Kuruluş, akredite bir belgelendirme kuruluşu seçerek resmi başvuruyu yapar.

• Ana Denetim (Saha Ziyareti): Belgelendirme kuruluşu denetçileri, saha (orman) ziyaretleri ve dokümantasyon incelemesi yaparak sistemin PEFC standartlarına tam uygunluğunu kontrol eder.

• Uygunsuzlukların Kapatılması: Denetim sırasında tespit edilen uygunsuzluklar (varsa), kuruluş tarafından belirlenen süre içinde düzeltilir ve kanıtları denetim kuruluşuna sunulur.

• Sertifika Alımı: Uygunsuzlukların başarıyla kapatılmasının ardından, kuruluş PEFC Orman Yönetimi Sertifikasını (FM) almaya hak kazanır.

Danışmanlık hizmeti, sertifika alındıktan sonra da yıllık gözetim denetimlerine hazırlık ve sistemin sürdürülebilirliğini yönetme konusunda destek sunmaya devam eder.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?