Saç, Kıl, Elbise Biti Nedir Çeşitleri Nelerdir?

Saç, Kıl ve Elbise Biti Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Bitler, insan ve hayvanların derisinde yaşayan küçük parazitlerdir. Kan emerek beslenen bu canlılar, özellikle saçlı deri, kaş, kirpik ve kıyafetler üzerinde görülür. İnsanlarda en sık rastlanan türleri saç biti, kıl biti ve elbise bitidir.

Elbise Biti

1. Saç Biti (Pediculus humanus capitis)

Tanım

• Saç biti, insan saçında yaşayan ve kafa derisinden kan emerek beslenen küçük, kanatları olmayan bir parazittir.

• Boyutları genellikle 2-4 mm arasında değişir.

Belirtileri

• Şiddetli kaşıntı, özellikle ense ve kulak arkası bölgesinde yoğunlaşır.

• Saçta beyazımsı yumurta (gözene) görülmesi.

• Deride hafif kızarıklık ve tahriş.

Bulaşma Yöntemi

• Şapka, tarak, saç fırçası veya başların temas etmesi ile bulaşır.

Kirpi Biti

2. Kıl Biti (Pthirus pubis)

Tanım

• Kıl biti, genellikle kasık bölgesinde yaşar ama nadiren kaş, kirpik ve göğüs kıllarında da bulunabilir.

• Boyutu 1-2 mm civarındadır ve pençeleriyle kıl köklerine tutunur.

Belirtileri

• Kaşıntı, özellikle gece saatlerinde artar.

• Kıl diplerinde küçük kahverengi veya gri bitler ve yumurtalar görülebilir.

• Ciltte tahriş ve küçük morluklar oluşabilir.

Bulaşma Yöntemi

• Cinsel temas yoluyla veya ortak kullanılan havlu, çamaşır gibi eşyalarla bulaşabilir.

3. Elbise Biti (Pediculus humanus corporis)

Tanım

• Elbise biti, giysilerde yaşar ve cilt üzerinden kan emerek beslenir.

• Boyutları 2-4 mm arasında değişir ve sadece giysi dikişlerine tutunur, nadiren saçta bulunur.

Belirtileri

• Kaşıntı, özellikle bel, koltuk altı ve gövde bölgesinde yoğunlaşır.

• Giysilerde küçük bit ve yumurta kümeleri görülür.

• Ciltte kızarıklık, tahriş ve kabuklanma oluşabilir.

Bulaşma Yöntemi

• Kirli giysi, yatak ve eşyaların paylaşılmasıyla bulaşır.

4. Özet Tablo

Bit Türü Yaşadığı Bölge Boyut Bulaşma Yolu Belirtiler
Saç Biti Kafa derisi 2-4 mm Baş teması, tarak, şapka Kaşıntı, gözene, kızarıklık
Kıl Biti Kasık, kaş, kirpik 1-2 mm Cinsel temas, eşya paylaşımı Kaşıntı, kıl diplerinde bit
Elbise Biti Giysi ve vücut 2-4 mm Kirli giysi, yatak paylaşımı Kaşıntı, kızarıklık, tahriş

5. Önleme ve Korunma Yöntemleri

• Kişisel hijyene dikkat etmek: Saç ve vücut temizliği düzenli olmalı.

• Ortak eşyaları paylaşmamak: Tarak, şapka, havlu, yatak ve çamaşırları ayrı kullanmak.

• Giysi ve yatakları temiz tutmak: Düzenli yıkama ve ütüleme ile bitler yok edilebilir.

• Cinsel temas sonrası kontrol: Kıl biti bulaşmasını önlemek için dikkat.

Özetle: Saç biti, kafa derisinde; kıl biti, genellikle kasık ve vücut kıllarında; elbise biti, giysi ve vücutta yaşar. Hepsi kaşıntı ve cilt tahrişi gibi belirtilerle kendini gösterir ve hijyen önlemleriyle önlenebilir.

Konu Görselleri
  • Saç, Kıl, Elbise Biti Nedir Çeşitleri Nelerdir?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Ş
  • Şenay
  • ***@sorhocam.com
Evlendim.1 buçuk yıldır ağırlıklı olarak bölgesinde bazen vücudumun bazı yerlerinde böcek geziyormuş gibii. Yüzümde ve kulaklarımda yanma iğne batması gibi bir rahatsızlık yaşıyorum. Doktor doktor geziyorum. İlaçlamacı da çağırdım. Hiçbirinden bir çözüm bulamadım. Eşimde de var ailemden gelenlerde de oluyor. Ama ailemdekiiler 2 gün sonra geçiyor. Ama ben hergün çekiyorum. Şimdi hamile kaldım. Bebeğim doğduktan sonra ona da olacak diye çok endişeliyim. Lütfen yardmcı olun.
F
  • filiz
  • ***@sorhocam.com
yıllardır saç derimde birşeylerin hareket ettiğini hissediyorum ama görünürde hiç bişey yok. bit spreyi de kullandım ama değişen bişey olmadı.saç diplerimde birşeyler var biliyorum ama saç derisi tertemiz görünüyo.bu ne olabilir
BS
  • Bedri sevinçli
  • ***@sorhocam.com
5 kg tam buğday un evde dolapta poşetinin içinde böceklenmişti (hamam böceğinin minyatürü gibi) poşeti çöpe attım lakin bir hafta oldu dolapların içinde ve bürümcüklü koltuk örtüleri nin aralarında hala çıkıyorlar. Bu yaratığın bir adı varmı? Böcek ilacı etki yaptı ama hala varlar.
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?