Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır? Adım Adım Pratik Rehber

Bordo Bulamacı (Bordeaux Mixture), yüzyılı aşkın süredir özellikle bağlarda, meyve ağaçlarında ve sebzelerde mantar ve bakteri hastalıklarına karşı kullanılan, bakır esaslı geleneksel ve etkili bir koruyucu fungisittir.

İşte Bordo Bulamacı'nın hazırlanışı, dikkat edilmesi gerekenler ve kullanım oranları hakkında detaylı bilgiler:

🧪 Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır?

Bordo Bulamacı, ana bileşenler olan Göztaşı (Bakır Sülfat) ve Sönmüş Kireç (Kalsiyum Hidroksit)'in sulu karışımıdır. Karışımın doğru pH dengesine sahip olması ve bakırın bitki için yakıcı etkisini azaltması için kireç hayati önem taşır.

Bordo Bulamacı Hazırlama

Gerekli Malzemeler

1. Göztaşı (Bakır Sülfat - $\text{CuSO}_4 \cdot 5\text{H}_2\text{O}$): İlacın aktif etken maddesi.

2. Sönmüş Kireç (Kalsiyum Hidroksit - $\text{Ca(OH)}_2$): Bakırı nötralize edici madde.

3. Su: Karışım için.

4. Ekipman: Plastik veya ahşap karıştırma kapları (Metal kap kesinlikle kullanılmamalıdır, bakırla reaksiyona girer!), süzgeç bezi, karıştırma çubuğu.

Hazırlanış Oranları (Örnek: %1'lik Bordo Bulamacı)

En yaygın kullanılan oran %1'lik karışımdır. Bu, 100 litre ilaçlı su hazırlamak anlamına gelir.

Bileşen Miktar Açıklama
Göztaşı ($\text{CuSO}_4$) 1 kg İlacın gücü belirlenir.
Sönmüş Kireç ($\text{Ca(OH)}_2$) 1 kg Bakırı nötralize etmek için.
Su 100 litre Karışımın tamamı.

💡 Not: Daha düşük konsantrasyonlar (%0.5), hassas dönemlerde veya genç bitkilerde kullanılırken; daha yüksek konsantrasyonlar (%2) şiddetli enfeksiyonlarda veya kış döneminde kullanılır.

4 Adımda Hazırlama Yöntemi

Bordo Bulamacı hazırlarken, çözeltilerin karıştırılma sırası ve kirecin tamamen sönmüş olması kritiktir.

1. Göztaşı Çözeltisinin Hazırlanması

• Yaklaşık 50 litre su bulunan bir kaba (tercihen plastik veya ahşap) 1 kg Göztaşı (Bakır Sülfat) eklenir.

• Göztaşı suda yavaş çözünür. Kullanımdan bir gece önce ince tülbent bir torba içinde suyun dibine sarkıtılarak çözünmesi hızlandırılabilir. Karıştırmayla tamamen çözüldüğünden emin olun. (Bu, Mavi Çözelti'dir).

2. Kireç Sütünün Hazırlanması

• Başka bir kaba yine yaklaşık 50 litre su konur.

• 1 kg Sönmemiş Kireç (CaO) kullanılıyorsa, önce su ile söndürülür ve süzülerek kireç sütü elde edilir. Eğer hazır sönmüş kireç (\text{Ca(OH)}_2) kullanılıyorsa, doğrudan su ile karıştırılarak iyice çalkalanır ve pürüzsüz bir kireç sütü elde edilir.

3. Karıştırma (En Kritik Adım!)

• Göztaşı çözeltisi (mavi), Kireç Sütü'nün (beyaz) üzerine yavaşça ve sürekli karıştırılarak eklenmelidir.

• ASLA Kireç Sütü, Göztaşı çözeltisine eklenmez! Bu, kararlı ve etkili bir bulamaç elde etmek için çok önemlidir.

• Bu işlem sonunda Bulamaç, açık mavi ve koyu mavi arası bir renge sahip olmalıdır. Karışım toplam 100 litreye tamamlanır.

4. Kontrol (Nötralizasyon Testi)

• Karışımın bitkiye zarar vermeyecek şekilde nötralize olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

• Çivi Testi: Temiz bir demir çivi, hazırlanan karışıma daldırılır ve birkaç dakika bekletilir. Çivi üzerinde kırmızımsı bir bakır tabakası oluşursa, bulamaç yakıcıdır ve YETERLİ KİREÇ YOKTUR. Oluşum varsa, daha fazla kireç sütü hazırlanıp karışıma eklenmeli ve test tekrarlanmalıdır.

• Turnusol Testi: pH'ın 7'nin biraz üzerinde (hafif bazik) olup olmadığı kontrol edilir.

🛑 Kullanımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Tazelik: Bordo Bulamacı, hazırlandıktan sonra aynı gün içinde kullanılmalıdır. Bekletilirse çöker ve etkinliğini kaybeder.

• Koruyucu Kullanımı: Bakır, zehirli bir maddedir. Hazırlık ve uygulama sırasında mutlaka maske, eldiven ve koruyucu gözlük kullanılmalıdır.

• Fitotoksite: Hassas bitki dönemlerinde (çiçeklenme, genç yaprak gelişimi) yüksek konsantrasyonda bulamaç yakıcı etki yapabilir (fitotoksite).

• Kışlık Uygulama: Kışın, yapraklar döküldükten sonra (%1.5 - %2 konsantrasyon) genellikle meyve ağaçlarında ilkbahar hastalıklarını önlemek için kullanılır.

• Yazlık Uygulama: Vejetasyon döneminde genellikle daha düşük konsantrasyonlar (%0.5 - %1) tercih edilir.

Bordo Bulamacı, kontakt (temas) etkili, koruyucu bir fungisittir ve patojen bitkiye girmeden önce uygulanmalıdır.

2. Külleme (Erysiphe spp.)

• Üzüm, elma, armut gibi birçok meyve türünde yaprak ve meyvelerde beyaz tozlu tabaka oluşturur.

• Bordo bulamacı küllemeye karşı koruyucu olarak uygulanır.

Bordo bulamacı külleme hastalığına karşı etkilidir, ancak bazı önemli detaylar var

• Koruyucu Amaçlı Kullanılır: Bordo bulamacı, külleme gibi mantar hastalıklarında daha çok hastalığın başlamasını önlemek için koruyucu olarak uygulanır.

• Erken Uygulama Önemli: Hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce düzenli ve doğru dozda uygulanması gerekir.

• Tam Tedavi Değildir: Külleme hastalığı tamamen yerleşmişse, bordo bulamacı tek başına yeterli olmayabilir; bu durumda sistemik veya özel antifungal ilaçlarla kombinasyon gerekebilir.

• Diğer Önlemlerle Kombine Edilmeli: Uygun budama, hava sirkülasyonunun sağlanması ve hastalıklı bitki kısımlarının uzaklaştırılması gibi önlemlerle birlikte kullanıldığında daha etkili olur.

3. Antraknoz (Colletotrichum spp.)

• Meyvelerde çürük ve lekeler yapar.

• Bordo bulamacı ile hastalığın yayılması engellenir.

4. Pas Hastalıkları (Puccinia spp.)

• Tahıllar ve bazı sebzelerde görülür.

• Bordo bulamacı kullanımı pas hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

5. Yanık Hastalığı (Diplocarpon rosae)

• Gül bitkisinde yapraklarda yanık şeklinde lekeler oluşturur.

• Bordo bulamacı ile kontrol altına alınabilir.

6. Kök Çürüklüğü ve Diğer Mantar Hastalıkları

• Toprak kaynaklı bazı mantarların sebep olduğu kök çürüklüklerinde önleyici olarak kullanılır.

Özet

Bordo bulamacı, geniş spektrumlu mantar hastalıklarına karşı koruyucu bir ilaçtır. Uygun zamanlama ve dozda kullanıldığında, bitkilerin sağlıklı gelişimini destekler ve verim kayıplarını azaltır.

Konu Görselleri
  • Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır? Adım Adım Pratik Rehber
Anahtar Kelimeler :
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
ST
  • Selçuk timur
  • ***@sorhocam.com
Selam 10 ltr pompaya ne kadar hazır bordo bulamaci uygulayabilirim teşekkürlwr
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

kış dönemi için 25lt suya 3 çay bardağı (300gr) yeterli.

KD
  • Kadir Deliaslan 5052115427
  • ***@sorhocam.com
Hazır hektaş bordo bulamacı aldım bahçemdeki 25 değişik meyve ağaçlarına kullanacagim ancak sırt pompanın dolusu suya ne kadar toz bordo bulamacı atmalıyım
E
  • Emre
  • ***@sorhocam.com
Her şey aldı başını gidiyor. Yakında ilaçta atamayacağız
Y
  • Yalçın
  • ***@sorhocam.com
Sıvı / 2 lik bordo bumacı varmı
S
  • Sezer
  • ***@sorhocam.com
Benim 1 kayısı bir erik birde vişne ağacın var aşırı bitlenme oldu bu sene yazlık yer yazın gidebiliyoruz birde güllerim var bitten ararindiramadik şimdi ben aralık ayında göz taşı bulamaci yapsam olurmu ağaçlara güller e olurmu miktarı nedir birde güllerimi nasıl korur um bitlerden yaprakları devamlı karariyor lütfen admin yardimci olurmusun
MY
  • Mesut yelkeser
  • ***@sorhocam.com
1200 lt bordo bulamacı hazırlamak için ne kadar göz taşı koymam gerekir teşekkkürler
HB
  • Hüseyin Basıcı
  • ***@
Hocam.fındığa yüzde kaçlık uygulamalıyım.birde kara boya katmalımıyım.karıştırırsam yüzde kaç olmalıdır.
A
  • Admin
  • ***@sorhocam.com
Ağaçlarda gözler uyanık çiçek, yaprak açmamışsa uygulanır.
H
  • han
  • ***@sorhocam.com
mrb bordo bulamacı mart ve nisanda yapılırmı
H
  • Halil Yavuz
  • ***@sorhocam.com
Gayet faydalı bir site çok güzel olmuş.
  • HAYRİ ÖĞÜT
  • @hayriogut2@hotmail.com
Sayın yetkililer sizlerden öğrenmek istediğim şeyler var, hazır bordo bulamacı sonbaharda ve ilkbaharda Nasıl kullanılacak yani sonbaharda %2 ilk, ilkbaharda %1 ilk kullanılacak diye biliyoruz ama kullanım oranını Nasıl belirleyeceğiz bana söylenen 10 litre suya bir su bardağı kullanacaksın dediler bu oran sonbahar için mi,ilkbahar için mi lütfen aydınlatıcı bir açıklama yaparsanız çok memnun olurum iyi günler dileğiyle
IK
  • izzet kartal
  • izz***@mynet.com
evet kullanılmaz ama kullanıldı, peki zararın boyutu ne olur?
AK
  • Arafa Karaçelebi
  • a.k***@hotmail.com
İzzet Bey, Hangi ilaç olursa olsun çiçeklenme döneminde kullanılmaz. Değilse çiçekleri yakarsınız. Buda döllenmeyi olumsuz yönden etkileyeceği için verim alamazsınız.
IK
  • izzet kartal
  • izz***@mynet.com
basara, yaprak biti vs. için insteksitler var bir nevi böcek ilacı örneğin mostar vb. ilaçlar var çiçek döneminde atılması tavsiye edilmez, atıldı sayalım zarar boyutu ne olur? deneyen gördünüz mü sonucu ne oldu
A
  • Admin
  • ***@sorhocam.com

IBA zor köklenen çeliklerin köklendirilmesinde kullanılmaktadır. Benim size tavsiyem iyi bir kök gelişimi ve çiçeklenmeyi teşvik etmek amacıyla humik asit ve fosfor içerikli gübreleri karıştırarak kullanın. Bkz: IBA

IK
  • izzet kartal
  • izz***@mynet.com
1000 ppm de pahalı olur 300 ağaç var zayıf olan 100 ağaca 2,5 litre alkol su karışımı ile çeyrek gram vereyim diyorum 500 ppm eder
IK
  • izzet kartal
  • izz***@mynet.com
teşekkür ederim admin,bişey daha soracam kök geliştirmek için çeliğe değilde yetişkin ağaçlara topraktan İBA verebilirmiyiz İBA pahalı oyüzden 500 yada 1000 ppm düşünüyorum
A
  • Admin
  • ***@

Yeşil aksama gelmedikçe sıkıntı olmaz. Gövdede bakteriyel zamnklanma için uygulanabilir. Narda Kahverengi Leke hastalığına karşı ise piyasada sistemik bakır ilaçlar mevcuttur. Bunlardan birisini tercih edebilrsiniz. Ruhsatlı bkü ürünleri için https://bku.tarim.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz ve arama kısmına "Alternaria alternata" yazınız.

IK
  • izzet kartal
  • izz***@mynet.com
admin bey cevap lütfen?
IK
  • izzet kartal
  • izz***@mynet.com
merhaba nar ağacında mantar var nisan sonu mayıs başı çiçekler açmaya başladı bordo bulamacı için bu yıl geç kaldım lakin pükürtmeden yaprağa çiçeğe vurmadan gövdeye fırça ile süre bilirmiyim mayıs mevsiminde? malum su yürüdü dallara gövde bulamacı emerse zararı olurmu (mayıs başı)
HU
  • Hasan Uysal
  • ***@
Bordo bulamacı uygulaması hakkında verdiğiniz bilgiler altın değerinde çok teşekkürler hocam.
BB
  • Burak B.
  • ***@
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. O kadar siteye girdim böyle güzel bir anlatım bulamadım. Allah razı olsun kardeşim.
A
  • Admin
  • ***@
Bahçenizdeki ağaç yapraklarının %75'lik kısmı dökülür dökülmez %2'lik bordo bulamacı uygulamasına başlayabilirsiniz. Ürününüz bereketli olsun.
HG
  • Hakkı Gökbel
  • ***@
Hocam,
500 tane elma ağacım var meyvelerini topladım sonbahar ilaçlamasına ne zaman başlamamı önerirsiniz.
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?