🍇 Bordo Bulamacı Hazırlanışı ve Uygulamasının Püf Noktaları

Bordo bulamacı, Bakır Sülfat (Göztaşı) ve Kireç kullanılarak hazırlanan, özellikle mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı koruyucu olarak uygulanan geleneksel ve ekonomik bir fungisittir.

Doğru ve etkili bir bulamaç hazırlamak için kimyasal tepkimeye dikkat etmek ve bazı püf noktalarına uymak hayati önem taşır.

Bordo Bulamacı

1. ⚙️ Bordo Bulamacı İçin Gerekli Malzemeler (Örnek: %1'lik 100 Litre İçin)

%1'lik doz, ilkbaharda gözler uyanmadan önceki koruyucu ilaçlamalar için yaygın olarak kullanılır.

Malzeme Miktar (%1'lik Doz) Not
Göztaşı ($\text{CuSO}_4$) 1 kg Bakır Sülfat (%98 saflıkta)
Sönmemiş Kireç ($\text{CaO}$) 0.5 kg Alternatif: 1 kg Sönmüş Kireç ($\text{Ca}(\text{OH})_2$)
Su 100 litreye tamamlanacak kadar Temiz ve serin su kullanılmalıdır.
Kaplar 2 adet (50 L ve 100 L) Plastik, tahta veya beton kap olmalıdır.
Karıştırıcı 1 adet Ahşap sopa kullanılmalıdır.

Önemli Uyarı: Hazırlık aşamasında ASLA demir, saç, teneke gibi metal kaplar kullanılmamalıdır, zira bakır metalle tepkimeye girerek ilacın yapısını bozar.

2. 🧪 Bordo Bulamacının Adım Adım Hazırlanışı

Hazırlık sırası ve dikkatli karıştırma, bulamacın kalitesini belirler.

Adım 1: Kireç Suyu Hazırlama

1. Sönmemiş Kireç Kullanılıyorsa: 0.5 kg sönmemiş kireç az miktarda su ile ayrı bir kapta söndürülür ve iyice karıştırılır.

2. Sönmüş kireç ayranı, 100 litrelik ana kaba süzgeçten geçirilerek aktarılır.

3. Kaba, toplam su miktarı 50 litreye ulaşana kadar su eklenir ve ahşap sopa ile karıştırılır.

Adım 2: Göztaşı (Bakır Sülfat) Eriği Hazırlama

1. Ayrı bir 50 litrelik kaba yaklaşık 50 litre su konur.

2. 1 kg Göztaşı, bir torba veya süzgeçli bir bez içinde bu suya sarkıtılarak tamamen eritilir. (Toz halinde direkt suya atıp karıştırmak yerine, sarkıtma yöntemi daha homojen erime sağlar.)

Adım 3: Karışımın Birleştirilmesi (En Kritik Adım)

1. Altın Kural: Göztaşı eriği, yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak kireçli suyun üzerine dökülür.

2. Bu işlem sırasında karışım çivit mavisi bir renk alır.

3. Karışım, toplam hacim 100 litreye tamamlanana kadar su ilave edilerek iyice karıştırılır.

🔑 Püf Noktaları ve Kontrol Yöntemleri

Bordo bulamacının etkinliğini garantilemek için bu kontrolleri mutlaka yapın:

Kontrol Noktası Yapılış Şekli Sonuç ve Anlamı
Asitlik Kontrolü (Çivi Testi) Parlak ve temiz bir demir çiviyi bulamaca batırın ve 4-5 dakika bekletin.

Çivi Rengi Değişmezse: Karışım nötr/alkalidir (iyi hazırlanmıştır).

Çivide Esmer/Kırmızı Leke Oluşursa: Karışım asidiktir. Biraz daha kireçli su ilave edilmelidir.

Asitlik Kontrolü (Turnusol Kağıdı) Turnusol kağıdını bulamaca batırın.

Kırmızı kağıt maviye dönerse: Karışım alkalidir (iyi hazırlanmıştır).

Kırmızı kağıt rengini korursa: Karışım asidiktir. Kireç ilavesi yapılmalıdır.

Uygulama Zamanı Hazırlanan bulamaç aynı gün içinde kullanılmalıdır. Bekleyen bulamaç bozulur. Eğer bekletilmek zorundaysa (maksimum 1-2 gün), 100 litre bulamaca 200 gr şeker veya 1 litre yağsız süt eklenerek dayanıklılığı artırılabilir.
İlaçlama Öncesi Bulamaç, ilaçlama pompasına alınmadan önce mutlaka ince bir süzgeçten (tülbent) geçirilmelidir. Bu, ilaçlama memelerinin tıkanmasını önler.

3. 🗓️ Uygulama Zamanı ve Dozajlar

Bordo bulamacı, genellikle koruyucu amaçlı kullanıldığı için doğru zamanda uygulanmalıdır.

• Sonbahar İlaçlaması (Yıkama): Yaprakların %75'i veya tamamı döküldükten sonra %2'lik dozda (daha yüksek koruma için). Bu, ağaçtaki kışlık hastalık etmenlerini yok eder.

• İlkbahar İlaçlaması: Gözler uyanmadan (kabarmadan) 1 hafta kadar önce %1 - %1.5'luk dozda.

• Yapraklı Dönem: Genellikle yapılmaz. Yapraklı dönemde uygulanacaksa, dozajın çok düşük tutulması ve hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir, aksi halde fitotoksisiteye (yakma) neden olabilir.

Önemli Not: Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz. İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa, etkinliğini yitirebileceği için ilaçlamanın tekrarlanması önerilir.

Sizin için ne yapabilirim?

Bordo bulamacını hangi bitki türü (örneğin bağ, zeytin, elma) için kullanmayı düşünüyorsunuz? Uygulama zamanlaması ve dozaj konusunda o türe özel detaylı bilgi verebilirim.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Bordo bulamacını bütün meyve ağaçlarınıza güvenle kullanabilirsiniz efendim.

SY
  • Sait Yalçın
  • s.a***@hotmail.com
Sülüsyon, karışımın adımıdır, yoksa ayrı birşey mi
Bu bulamaç ceviz ağacında da kullanılır mı
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?