Serada Ve Açık Arazi Domates Yetiştiriciliği Yöntemleri

Yeni Başlayanlar İçin Domates Yetiştiriciliği Rehberi

Domates yetiştiriciliği, hem açık alanda hem de seralarda yapılan, yüksek talep gören bir tarım faaliyeti. Başarılı bir domates üretimi için doğru toprak, iklim, bakım ve hastalık kontrolü çok önemlidir. İşte adım adım domates yetiştiriciliği rehberi:

Domates Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği – Açık Alan vs Serada (1 Dönüm)

Özellik Açık Alan Serada
Dikim yoğunluğu 2.500–3.000 bitki/dönüm 4.000–5.000 bitki/dönüm
Bitki başına verim 3–4 kg 5–6 kg
Dönüm başına toplam verim 7.500–12.000 kg 20.000–30.000 kg
Hasat süresi 3–4 ay (tek sezon) 8–10 ay (çoklu sezon)
Kilo başına fiyat (toptan) 5–7 TL 6–9 TL (erken ve yüksek kalite)
Tahmini gelir 37.500–84.000 TL 120.000–270.000 TL
Başlıca maliyetler Fide, gübre, sulama, ilaçlama Fide, gübre, sulama, ilaçlama, sera yatırımı
Avantaj Düşük başlangıç maliyeti Daha yüksek verim ve fiyat, erken hasat imkânı
Dezavantaj İklim riskine açık Yüksek başlangıç maliyeti, bakım ve enerji masrafı

Notlar:

• Verim ve gelir tahminleri orta kalite ve standart bakım esas alınarak hazırlanmıştır.

• Serada yetiştiricilik, iklim ve mevsim kısıtlamasını ortadan kaldırdığı için erken ürün pazara çıkarılır ve fiyat avantajı sağlar.

• Maliyetler bölgeler ve sera tipine göre değişebilir.

ADIM ADIM DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

1. İklim ve Toprak Seçimi

• İklim: Domates, 18–30°C arası sıcaklıklarda iyi yetişir. Don olaylarına hassastır, nemli ve rüzgârsız ortamı sever.

• Toprak: İyi drene edilmiş, humusça zengin, pH 6–7 arasında olan topraklar idealdir. Kumlu-tınlı topraklar tercih edilir.

2. Domates Çeşidi Seçimi

• Açık alan çeşitleri: Dayanıklı, sıcak ve güneşli koşullara uygun. (Örn. ‘Çengelköy’, ‘Erkenci’ çeşitleri)

• Sera çeşitleri: Hastalıklara dayanıklı ve yüksek verimli. (Örn. ‘Campari’, ‘Hibrid F1’ çeşitleri)

• Erken, orta ve geç hasat çeşitleri seçerek sezon boyunca ürün alınabilir.

3. Dikim Zamanı ve Yöntemi

• Fide dikimi: Açık alanda genellikle ilkbaharda, don tehlikesi geçtikten sonra yapılır.

• Serada dikim: Kış sonu veya yıl boyunca mümkündür.

• Dikim aralığı: Sıra arası 50–70 cm, bitki arası 40–50 cm önerilir.

• Fidelerin bakımı: Dikimden önce kökler suya doyurulmalı, hastalıksız ve sağlam fideler kullanılmalı.

4. Sulama

• Düzenli sulama şarttır: Özellikle çiçeklenme ve meyve tutumu döneminde.

• Damla sulama önerilir: Yaprakları ıslatmamak, hastalık riskini azaltır.

5. Gübreleme

• Azot (N): Yaprak ve gövde gelişimi için.

• Fosfor (P) ve Potasyum (K): Çiçeklenme, meyve tutumu ve kalite için.

• Organik gübre: Toprak yapısını ve su tutma kapasitesini artırır.

6. Budama ve Destek

• Salkım budaması: Sera domateslerinde meyve kalitesini artırmak için gereklidir.

• Destekleme: Çubuk, tel veya kafes ile bitkilerin dik durması sağlanır.

7. Hastalık ve Zararlılar

Hastalık / Zararlı Belirtiler Önlem/Çözüm
Mildiyö Yapraklarda sararma ve lekeler Fungisit uygulaması, hava sirkülasyonu
Külleme Yapraklarda beyaz pudramsı tabaka Düzenli ilaçlama, sulamada yaprakları ıslatmamak
Tuta absoluta (domates güvesi) Yaprak ve meyve içi zarar Tuzak ve insektisit uygulaması
Yaprak biti Yaprak kıvrılması, sararma Biyolojik mücadele, gerekirse insektisit

8. Hasat ve Depolama

• Hasat zamanı: Meyve renk değiştirdiğinde (kırmızı veya turuncu) toplanır.

• Toplama: Elle veya makine ile dikkatlice toplanmalı, meyve sapından koparılmalıdır.

• Depolama: Serin ve nemi %85 civarında ortamda kısa süre saklanabilir; genellikle taze tüketim veya işleme için kullanılır.

9. Ekonomik ve Pratik İpuçları

• Serada yetiştiricilik, verimi ve kaliteyi artırır.

• Erken hasat çeşitleri pazarda daha yüksek fiyatla satılabilir.

• Düzenli sulama, gübreleme ve hastalık kontrolü, verimi ve meyve kalitesini artırır.

BAZI DOMATES ÇEŞİTLERİ

Domates Amai

Domates Amelia

Domates Amarillo

Domates Ananas Noir

Konu Görselleri
  • Serada Ve Açık Arazi Domates Yetiştiriciliği Yöntemleri
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
A
  • Adnan
  • ***@sorhocam.com
Tomates biber fidesi hangi ay dikilmeli
Ç
  • Çiğdem
  • ***@sorhocam.com
domates fidelerinin boyları 10cm ile 25 cm arasında alt yapraklardan sarararak kuruyor ne yapmam lazım. İki litrelik pompaya ne kadar ilaç koymalıyım. Teşekkürler.
EA
  • Eda Almalı
  • ***@
Çok güzel bir makale olmuş. Teşekkürler
BU KATEGORİYE AİT BENZER KONU BAŞLIKLARI
Domates yetiştiriciliği adım adım nasıl yapılır? Tohum seçimi, fide dikimi, sulama, gübreleme, hastalık kontrolü ve hasat rehberi ile sağlıklı domatesler yetiştirin. 🌿 domates nedir? Domates, mutfakların vazgeçilmez sebzelerinden biri olan, vitamin ve antioksidan açısından zengin bir bitkidir. Devam Et
Adım adım marul yetiştiriciliği evde yetiştirilen marul, hem tadında hem de a vitamini içeriğinde, dışarıdan satın alınan alternatiflerden çok daha üstün! İşte bahçenizde marul ekilme, büyütme ve hasat şekli. Marul, ilkbaharda iyi yetişen ve çoğu bölgede düşen serin mevsim mahsulüdür. Devam Et
Yeşil fasulye yetiştiriciliği adım adım nasıl yapılır? Tohum seçimi, ekim, sulama, gübreleme, hastalık kontrolü ve hasat rehberi ile sağlıklı yeşil fasulyeler yetiştirin. 🌿 yeşil fasulye nedir? Yeşil fasulye, lif ve protein açısından zengin, taze tüketilen bir sebze türüdür. Devam Et
Havuç yetiştiriciliği adım adım nasıl yapılır? Tohum seçimi, ekim, sulama, gübreleme, hastalık kontrolü ve hasat rehberi ile sağlıklı havuçlar yetiştirin. 🥕 havuç nedir? Havuç, köklü ve besleyici bir sebze türüdür, beta-karoten ve lif açısından zengindir. Devam Et
Enginar yetiştiriciliği nasıl yapılır? İdeal toprak ve iklim şartları, ekim, sulama, gübreleme ve hasat yöntemleri ile verimli ve sağlıklı enginar yetiştirmenin püf noktalarını öğrenin. Enginar yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devam Et
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu | Şifremi Unuttum?