Planlama Kapsamında Olmayan Ürünler Için Hangi Destekler Ödenecek?

Tarımda yeni dönemde uygulamaya alınan Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında, ürünler temelde Planlama Kapsamında Olan Ürünler ve Planlama Kapsamında Olmayan Ürünler (Diğer Ürünler) olarak ikiye ayrılmıştır.

Planlama kapsamında olmayan ürünler, yani Kurul tarafından belirlenen stratejik ürünlerin dışında kalan ürünler için de bazı temel destekler ödenmeye devam etmektedir.

🌾 Planlama Kapsamında Olmayan Ürünler İçin Ödenecek Temel Destekler

Planlama kapsamına girmeyen'Diğer Ürünler' için (yeni tesis edilecek meyve bahçeleri hariç olmak üzere izinlendirme işlemine tabi tutulmamaktadırlar) aşağıdaki destekler ödenir:

1. Mazot ve Gübre Desteği (Temel Destek)

• Bu destek, tüm tarımsal ürünler için uygulanan temel bir destektir ve çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmeyi hedefler.

• Planlama kapsamındaki ürünler bu temel desteğe ek olarak 'Planlı Üretim Desteği' de alırken, Diğer Ürünler (örneğin bazı kaynaklarda adı geçen Şekerpancarı gibi) yalnızca Temel Destek (Mazot ve Gübre Desteği) almaya devam edecektir.

• Bu destek, dekar başına belirlenen bir katsayı üzerinden hesaplanır ve her yıl güncellenir.

2. Diğer Yaygın Destekler

Planlama kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın, genel tarımsal destekleme politikaları çerçevesinde devam eden ve Diğer Ürünlerin de faydalanabileceği bazı destekler şunlardır:

• Sertifikalı Tohum/Fidan Kullanım Desteği: Kaliteyi ve verimliliği teşvik etmek amacıyla, sertifikalı tohum ve fidan kullanan üreticilere belirli bir miktar destek ödenir.

• Organik Tarım Desteği: İnsan sağlığı ve çevrenin korunması amacıyla organik tarım yapan çiftçilere ödenen destektir.

• İyi Tarım Uygulamaları Desteği: Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği teşvik eden İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilere verilir.

• Katı Organik ve Organomineral Gübre Desteği: Tüm ürünlere yönelik olarak, toprak sağlığını korumayı amaçlayan bu tür gübrelerin kullanımını teşvik eden destektir.

• Hayvancılık Destekleri: Buzağı, malak, kuzu, oğlak, arıcılık vb. gibi bitkisel üretim planlaması dışında kalan hayvancılık destekleri kendi usul ve esasları çerçevesinde devam etmektedir.

Önemli Not:

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilan edilen Havza Ürün Deseni Listesi ve Tarımsal Üretim Planlaması kararları, hangi ürünlerin stratejik olarak belirlendiğini ve bunlara yönelik hangi ilave desteklerin uygulanacağını netleştirmektedir.'Diğer Ürünler'in alacağı destekler, her yıl açıklanan destekleme kararnameleri ve tebliğlerle kesinleşmektedir.

Planlama kapsamına alınmayan ürünler için güncel Mazot ve Gübre Desteği miktarlarını veya belirli bir bitki için ödenen destekleri öğrenmek ister misiniz?

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?