🚜 Mazot ve Gübre Desteği Kaldırıldı Mı?

Mazot ve Gübre Desteği, 2024 üretim yılı için eski sistemle devam ettirilmiş ve destek miktarları artırılmıştır.

Ancak, 2025 üretim yılından itibaren bu destek kalemlerinin kaldırılarak yerine yeni bir destekleme modelinin getirilmesi planlanmıştır.

🟢 2024 Üretim Yılı (Mevcut Durum)

• Destek Devam Ediyor: 2024 üretim yılı için çiftçilere ürün bazlı farklı miktarlarda mazot ve gübre desteği ödenmektedir.

• Artış Yapıldı: 2024 destek kararında, mazot ve gübre destek miktarlarında bir önceki yıla göre artış yapılmıştır.

• Ödeme Şekli: Bu destekler genellikle Ziraat Bankası hesapları üzerinden ayni veya nakdi olarak (belirlenen tarihlerde) çiftçilerin kullanımına sunulur.

🔴 2025 Üretim Yılı ve Sonrası (Yeni Sistem)

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025-2027 dönemini kapsayan yeni bir destekleme modeline geçiş yapmıştır. Bu modelde, eski mazot ve gübre desteği kalemleri sadeleştirilerek yerine yeni destek türleri getirilmiştir:

1. Temel Destek: Mazot ve gübre gibi temel girdi maliyetleri esas alınarak belirlenen, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kayıtlı tüm üreticilere ödenecek destektir. Bakanlık bu yeni tanımın, mazot ve gübre desteğinin yerini alan revize edilmiş bir destek olduğunu belirtmiştir. Bu temel destek ile üreticilerin mazot maliyetinin %50'sinin ve gübre maliyetinin %25'inin karşılanması hedeflenmektedir.

2. Planlı Üretim Desteği: Üretim planlaması kapsamına alınan ürünlerin ilgili havzada yetiştirilmesi durumunda, temel desteğe ilave olarak verilecek ek destektir.

3. Üretimi Geliştirme Desteği: Belirli ürün gruplarının gelişimini desteklemek amacıyla uygulanacak diğer destektir.

Özetle: Mazot ve Gübre Desteği kalemleri, 2025 yılından itibaren isim ve uygulama olarak kaldırılmış ancak temel girdi maliyetlerinin karşılanması amacıyla oluşturulan Temel Destek adında yeni bir destek mekanizması içine dahil edilerek revize edilmiştir. Yeni sistemin odak noktası, tarımsal üretim planlamasını desteklemektir.

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?