Fark Ödemesi Destekleri Kaldırıldı Mı?

Hayır, Fark Ödemesi Destekleri tamamen kaldırılmadı; ancak Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında bazı değişiklikler yapıldı ve yeni sistemde Mazot/Gübre Desteği yerine başka bir destek modeli uygulanmaya başlandı.

Fark Ödemesi Desteği (Prim), stratejik ürünlerde üretimi teşvik etmek ve üreticinin gelirini korumak amacıyla halen devam etmektedir.

🔄 Yapılan Değişiklikler ve Son Durum

1. Fark Ödemesi Desteği (Prim)

• Devam Ediyor: Fark Ödemesi Desteği (örneğin buğday, arpa, mısır, pamuk, ayçiçeği, zeytinyağı vb. gibi belirlenen ürünler için kilo/ton başına ödenen prim) halen tarımsal destekleme sistemi içinde yer almaktadır.

• Miktarlar Arttı: 2024 üretim yılı için açıklanan destekleme kararlarında, kütlü pamuk hariç belirlenen 17 üründe fark ödemesi miktarları (primler) genellikle artırılmıştır. Örneğin, 2024 yılı ürünü yağlık ayçiçeği fark ödemesi kilo başına $225$ kuruşa çıkarılmıştır.

• İki Bakanlık Belirleyecek: Yeni destekleme modelinde, hangi ürünlere fark ödemesi (prim) desteği verileceği ve miktarları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tekliflerine göre her yıl belirlenmektedir.

2. Kaldırılan Destek: Mazot ve Gübre Desteği

• Kaldırıldı: Cumhurbaşkanlığı 2024 Yılı Programı ve sonrasında yayınlanan kararnamelere göre, Mazot ve Gübre Desteği, 2025 üretim yılı itibarıyla tamamen kaldırılmıştır.

• Yeni Destek Modeli: Bu desteğin yerine, 2025 üretim yılından itibaren Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında belirlenen stratejik ürünler için Planlı Üretim Desteği ve diğer genel destek kalemleri uygulanacaktır.

3. Alan Bazlı Destekler

• Bazıları Kalktı: Fındıkta uygulanan Alan Bazlı Destek (dekar başına 170 TL) de 2025 yılından itibaren açıklanan 3 yıllık kararnamede yer almamıştır.

✨ Özet

Destek Kalemi 2024 Üretim Yılı Durumu 2025 Üretim Yılından İtibaren Durumu
Fark Ödemesi Desteği (Prim) Devam ediyor ve miktarlar arttı. Devam edecek (Planlama kapsamında belirlenen ürünlere).
Mazot ve Gübre Desteği 2024 ürünü için son kez ödenecek. Kaldırıldı. Yerine Planlı Üretim Desteği gibi modeller geliyor.
Fındık Alan Bazlı Destek 2024 ürünü için devam etti. Kaldırıldı.
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?