Fark Ödemesi Destekleri Kaldırıldı Mı?
Fark Ödemesi Destekleri Kaldırıldı Mı?
Hayır, Fark Ödemesi Destekleri tamamen kaldırılmadı; ancak Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında bazı değişiklikler yapıldı ve yeni sistemde Mazot/Gübre Desteği yerine başka bir destek modeli uygulanmaya başlandı.
Fark Ödemesi Desteği (Prim), stratejik ürünlerde üretimi teşvik etmek ve üreticinin gelirini korumak amacıyla halen devam etmektedir.
🔄 Yapılan Değişiklikler ve Son Durum
1. Fark Ödemesi Desteği (Prim)
-
Devam Ediyor: Fark Ödemesi Desteği (örneğin buğday, arpa, mısır, pamuk, ayçiçeği, zeytinyağı vb. gibi belirlenen ürünler için kilo/ton başına ödenen prim) halen tarımsal destekleme sistemi içinde yer almaktadır.
-
Miktarlar Arttı: 2024 üretim yılı için açıklanan destekleme kararlarında, kütlü pamuk hariç belirlenen 17 üründe fark ödemesi miktarları (primler) genellikle artırılmıştır. Örneğin, 2024 yılı ürünü yağlık ayçiçeği fark ödemesi kilo başına $225$ kuruşa çıkarılmıştır.
-
İki Bakanlık Belirleyecek: Yeni destekleme modelinde, hangi ürünlere fark ödemesi (prim) desteği verileceği ve miktarları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tekliflerine göre her yıl belirlenmektedir.
2. Kaldırılan Destek: Mazot ve Gübre Desteği
-
Kaldırıldı: Cumhurbaşkanlığı 2024 Yılı Programı ve sonrasında yayınlanan kararnamelere göre, Mazot ve Gübre Desteği, 2025 üretim yılı itibarıyla tamamen kaldırılmıştır.
-
Yeni Destek Modeli: Bu desteğin yerine, 2025 üretim yılından itibaren Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında belirlenen stratejik ürünler için Planlı Üretim Desteği ve diğer genel destek kalemleri uygulanacaktır.
3. Alan Bazlı Destekler
-
Bazıları Kalktı: Fındıkta uygulanan Alan Bazlı Destek (dekar başına 170 TL) de 2025 yılından itibaren açıklanan 3 yıllık kararnamede yer almamıştır.
✨ Özet
| Destek Kalemi | 2024 Üretim Yılı Durumu | 2025 Üretim Yılından İtibaren Durumu |
| Fark Ödemesi Desteği (Prim) | Devam ediyor ve miktarlar arttı. | Devam edecek (Planlama kapsamında belirlenen ürünlere). |
| Mazot ve Gübre Desteği | 2024 ürünü için son kez ödenecek. | Kaldırıldı. Yerine Planlı Üretim Desteği gibi modeller geliyor. |
| Fındık Alan Bazlı Destek | 2024 ürünü için devam etti. | Kaldırıldı. |