Etki odaklı (Impact-driven) bir CV hazırlamak, geleneksel görev odaklı (task-based) CV'lerden farklıdır. Bu yaklaşımda, ne yaptığınızdan çok, yaptığınız şeyin şirkete veya ekibe ne kazandırdığına odaklanırsınız.

Bir İK profesyonelinin veya işe alım yöneticisinin dikkatini çekmek için etki CV'si hazırlamanın temel adımları ve ipuçları:

⭐ Etki Odaklı (Impact-Driven) CV Nasıl Hazırlanır?

Etki CV'sinin anahtarı 'Görev-Eylem-Sonuç (GAR / STAR)' formatını kullanmaktır.

1. 🎯 Sonuç Odaklı Özet (Summary/Profile)

CV'nin en üstünde yer alan bu bölüm, kariyerinizin en büyük başarılarını ve getirdiğiniz değeri hemen göstermelidir.

Geleneksel Yaklaşım Etki Odaklı Yaklaşım
Pazarlama uzmanı, sosyal medya yönetimi ve kampanya yürütme konusunda 5 yıl deneyimli. Veri Odaklı Dijital Pazarlama Lideri. Son 5 yılda 3 farklı sektörde, dijital kanallar aracılığıyla Müşteri Edinme Maliyetini (CAC) %20 düşüren ve yıllık geliri ortalama $500K artıran kanıtlanmış bir geçmişe sahip.
Yaratıcı, sonuç odaklı ve takım oyuncusu. Satışları %40 artırma potansiyeline sahip, çevik metodolojilerle projeleri zamanında teslim etme konusunda uzman.

2. 📝 Deneyim Bölümünde Etki Cümleleri

Bu, etki CV'sinin kalbidir. Her madde işaretinde, yaptığınız görevi değil, o görevin sonucunu sayılarla belirtin.

Etki Cümleleri Kuralı:'Eylem Fiili + Görev + SAYISAL SONUÇ'

Kategori Geleneksel Görev Odaklı Cümle Etki Odaklı Cümle
Satış/Gelir Müşterilerle ilgilenmek ve satışları yönetmek. Geliştirilen yeni bir satış stratejisi sayesinde, 6 ay içinde bölgenin satış hacmini %40 artırarak şirkete $1.2M ek gelir sağlandı.
Verimlilik/Maliyet Muhasebe yazılımını sisteme entegre ettim. Manuel işlem süresini %35 kısaltan ve operasyonel hataları %5'in altına indiren yeni bir ERP entegrasyonuna liderlik edildi.
Proje Yönetimi Projeleri zamanında teslim ettim. Çevik metodolojileri uygulayarak, projelerin teslim süresini ortalama 2 hafta kısalttım ve paydaş memnuniyetini %95'e çıkardım.
Liderlik/Eğitim Ekip üyelerini eğittim ve onlara koçluk yaptım. Geliştirdiğim eğitim programı ile 8 kişilik yeni bir ekibin verimliliğini ilk 3 ayda %25 artırarak işe alım maliyetini %15 azalttım.

3. 📊 Metrikleri Vurgulama İpuçları

CV'nizde kullanabileceğiniz en güçlü metrik (sayısal veri) türleri şunlardır:

• Para/Maliyet: TL, $, Maliyet Azaltma, Kâr Artışı, Bütçe Yönetimi.

• Yüzdeler: % Artış, % Azalış, % İyileşme, Dönüşüm Oranları (Conversion Rate).

• Zaman/Verimlilik: Proje Teslim Süresi Kısaltma, Süreç Hızlandırma (saat/gün).

• Sayılar: Müşteri Sayısı, Kullanıcı Sayısı, Yönetilen Bütçe Büyüklüğü, Takım Büyüklüğü.

İpucu: Eğer kesin sayıyı bilmiyorsanız, 'yaklaşık','ortalama','gibi','10'dan fazla' gibi ifadeler kullanarak tahmini bir etki belirtebilirsiniz.

4. 🔑 Etkiyi Artıran Eylem Fiilleri

Etki CV'si hazırlarken pasif ifadelerden kaçının. Güçlü ve sonuç belirten fiiller kullanın:

Gelişim/İyileştirme Liderlik/Yönetim Analiz/Optimizasyon
Geliştirdim, Oluşturdum, Uyguladım, İyileştirdim, Yeniden Tasarladım, Modifiye Ettim Liderlik Ettim, Yönettim, Mentorluk Yaptım, Koordine Ettim, Başlattım Analiz Ettim, Optimize Ettim, Değerlendirdim, Modele Çevirdim, Öngördüm
Sağladım, Hızlandırdım, Yükselttim, Başardım, Kurtardım (Maliyetten) Tanımladım, Kurdum, Yönlendirdim, Takip Ettim Hesapladım, Test Ettim, Ölçtüm, Raporladım

5. 🛠️ Ek Bilgiler ve Format

• Format: CV'nin okunması kolay, temiz ve profesyonel bir tasarıma sahip olmasına dikkat edin. Sıkıcı, paragraf tipi yazılardan kaçının.

• Anahtar Kelimeler (ATS): Başvurduğunuz ilandaki anahtar yetkinlikleri ve teknik terimleri CV'nize dahil edin (özellikle'Yetenekler' ve'Deneyim' bölümlerine).

• Uzunluk: Kariyerinizin ilk 10 yılı için CV'nizin bir sayfayı geçmemesi idealdir. Daha deneyimli pozisyonlar için maksimum iki sayfayı hedefleyin.

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
Konu Görselleri
  • Etki Cv Nasıl Hazırlanır?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?