Tarım Ve Orman Bakanlığının Teşkilat Yapısı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın teşkilat yapısı, Merkez Teşkilatı, Taşra Teşkilatı ve Bakanlığın faaliyet alanlarında görev yapan Bağlı/İlgili Kuruluşlar olmak üzere üç ana bölümden oluşur.
Bu yapı, tarım, hayvancılık, gıda güvenliği, su yönetimi ve ormancılık gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmasını sağlar.
🏛️ 1. Merkez Teşkilatı
Merkez teşkilatı, Bakanın ve Bakan Yardımcılarının yönetiminde, politikaların belirlendiği ve tüm ülkeye yönelik kararların alındığı ana idari yapıdır.
Ana Hizmet Birimleri (Bazı Örnekler)
Bu birimler, Bakanlığın temel görev alanlarını yürüten Genel Müdürlüklerdir:
-
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü: Gıda güvenliği, denetim ve kalite kontrol hizmetlerini yürütür.
-
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü: Tarla ve bahçe bitkileri üretimi, tohumculuk ve organik tarım politikalarını yönetir.
-
Hayvancılık Genel Müdürlüğü: Hayvan sağlığı, ıslahı ve hayvansal üretimi geliştirme faaliyetlerini yürütür.
-
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü: Su ürünleri ve balıkçılık faaliyetlerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi.
-
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü: Su kaynaklarının yönetimi ve planlanması.
-
Orman Genel Müdürlüğü (OGM): Ormanların korunması, geliştirilmesi ve işletilmesi (Aynı zamanda Bağlı Kuruluş olarak da görev yapar).
-
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP): Milli parklar, yaban hayatı ve biyoçeşitliliğin korunması.
-
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü: Arazi toplulaştırma ve tarımsal altyapı hizmetlerini yürütür.
-
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM): Tarımsal araştırma ve geliştirme faaliyetlerini koordine eder.
Danışma ve Yardımcı Birimler
Bu birimler, ana hizmet birimlerine destek sağlar:
-
Strateji Geliştirme Başkanlığı
-
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
-
Personel Genel Müdürlüğü
-
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı
-
Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü
🗺️ 2. Taşra Teşkilatı
Bakanlığın hizmetlerinin illere ve ilçelere ulaştırıldığı, yerel düzeyde uygulandığı birimlerdir:
-
İl Tarım ve Orman Müdürlükleri: İllerdeki tarım, gıda, hayvancılık ve ormancılıkla ilgili tüm faaliyetlerin yönetim ve denetimini sağlar.
-
İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri: İl müdürlüklerine bağlı olarak ilçelerde çiftçilere ve vatandaşlara doğrudan hizmet sunar.
-
Bölge Müdürlükleri: Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) gibi bazı Genel Müdürlüklerin bölgesel ölçekte faaliyetlerini yönettiği birimlerdir (Örn: Orman Bölge Müdürlükleri).
-
Araştırma Enstitüleri, Laboratuvarlar ve Eğitim Merkezleri: Tarımsal araştırma, tohum sertifikasyon testleri, gıda kontrolü gibi uzmanlık gerektiren faaliyetleri yürütür.
🔗 3. Bağlı ve İlgili Kuruluşlar
Bakanlığın politika ve stratejileri doğrultusunda, bağımsız tüzel kişilikleri bulunan ancak Bakanlık ile yakın ilişki içinde çalışan kurumlardır:
| Kuruluş Tipi | Kuruluş Adı (Bazı Örnekler) | Görev Alanı |
| Bağlı Kuruluşlar | Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü | Su kaynaklarının kullanımı, hidroelektrik, sulama projeleri. |
| Orman Genel Müdürlüğü (OGM) | Ormanların korunması, bakımı, ağaçlandırma. | |
| Meteoroloji Genel Müdürlüğü | Meteorolojik gözlem ve tahmin hizmetleri. | |
| Türkiye Su Enstitüsü | Su kaynakları ve su yönetimi üzerine araştırma ve geliştirme. | |
| İlgili Kuruluşlar | Et ve Süt Kurumu (ESK) | Hayvancılık ürünlerinin piyasa düzenlemesi. |
| Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) | Tahıl piyasasının düzenlenmesi ve stok yönetimi. | |
| Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) | Örnek çiftçilik ve hayvancılık faaliyetleri, tohum ve damızlık üretimi. | |
| Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) | Kırsal kalkınma desteklerinin yönetilmesi. |
Bu kapsamlı yapı sayesinde Bakanlık, ülkenin tarım, gıda ve doğal kaynakları üzerindeki tüm planlama, uygulama, denetim ve koordinasyon faaliyetlerini tek elden yürütür.
- hakan çemen
- hak***@gmail.com