CV (Özgeçmiş) hazırlamak, kariyerinizdeki en önemli pazarlama araçlarından birini oluşturmaktır. Başarılı bir CV, sadece deneyiminizi listelemekle kalmaz, aynı zamanda sizi rakiplerinizden ayıran değeri ve potansiyeli de vurgular.

İşte bir CV hazırlarken mutlaka dikkat etmeniz gereken en kritik noktalar:

📝 CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Kritik İpuçları

I. İçerik ve Vurgu Odaklı Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. 🎯 Etki ve Sonuç Odaklı Olun (Etki CV'si)

• Ne Yaptığınızı Değil, Ne Başardığınızı Vurgulayın: Görev tanımlarını listelemek yerine, bu görevlerin şirkete ne gibi somut faydalar sağladığını belirtin.

• Kullanın:'Satışları %25 artırdım.'

• Kaçının:'Satış ekibiyle çalıştım.'

• Sayısal Veriler Kullanın: Başarılarınızı mutlaka sayılarla (yüzde, miktar, süre) ifade edin. (Örn:'Maliyetleri $50.000 azalttım,''Süreci 3 hafta kısalttım.')

• Güçlü Eylem Fiilleri: Cümlelerinize'Yönettim,''Liderlik ettim,''Geliştirdim,''Optimize ettim' gibi güçlü fiillerle başlayın.

2. 🔑 Anahtar Kelime Optimizasyonu (ATS Dostu)

• ATS Uyumlu Olun: Büyük şirketler CV'leri önce Aday Takip Sistemleri (ATS) ile tarar. Başvurduğunuz iş ilanındaki temel yetkinlikleri ve teknik terimleri (Örn: SEO, SQL, Agile, Python) CV'nizin ilgili bölümlerine doğal bir şekilde dahil edin.

• İlanın Dilini Kullanın: İlanda geçen unvanları ve yetkinlikleri, birebir CV'nize yansıtın.

3. 🎯 Hedefe Yönelik Özelleştirme

• Her İlan İçin Özelleştirin: Aynı CV'yi birden fazla ilana göndermeyin. Başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği becerileri ve deneyimleri ön plana çıkararak CV'nizin alaka düzeyini artırın.

• Profesyonel Özet: CV'nin en üstündeki özet/profil bölümünü, o pozisyon için en alakalı 2-3 başarınızı özetleyecek şekilde yazın.

II. Format ve Tasarım Odaklı Dikkat Edilmesi Gerekenler

4. 📏 CV Uzunluğu

• Kural: Kariyerinizin ilk 10 yılı için bir sayfa, daha deneyimli roller için maksimum iki sayfa idealdir. (Akademik CV'ler bu kuralın dışındadır.)

5. 📧 İletişim Bilgileri

• Profesyonellik: Profesyonel bir e-posta adresi kullanın (ad.soyad@...).

• LinkedIn ve Portfolyo: Güncel LinkedIn profil linkinizi ve varsa profesyonel portfolyo linkinizi (tasarımcı, yazar, geliştirici vb. için) eklemeyi unutmayın. (Adres, medeni durum, doğum tarihi gibi özel bilgileri eklemek zorunlu değildir.)

6. 🖼️ Fotoğraf Kullanımı

• Zorunlu Değil: Yasal olarak CV'de fotoğraf kullanmak zorunlu değildir ve ayrımcılığı önlemek amacıyla birçok uluslararası şirket fotoğraf istememektedir.

• Kullanılacaksa: Eğer kullanacaksanız, profesyonel, sade bir arka plana sahip, ciddi kıyafetli bir vesikalık formatında olmalıdır. Selfie veya tatil fotoğraflarından kesinlikle kaçının.

7. ⏳ Kronolojik Düzen

• Ters Kronoloji: Deneyimlerinizi her zaman en son çalıştığınız yerden başlayarak ters kronolojik sırayla listelemelisiniz.

8. ❌ Hata Kontrolü

• Yazım ve Dilbilgisi: CV'nizi hazırladıktan sonra mutlaka yazım ve dilbilgisi hataları için kontrol edin. Mümkünse bir başkasından kontrol etmesini isteyin. Birkaç basit hata bile profesyonelliğinizi sorgulatabilir.

III. Bilgilerin Doğruluğu ve Etik Kurallar

9. 🚫 Asla Yalan Söylemeyin

• Dürüstlük: CV'nizde yer alan tüm bilgilerin (Deneyim süresi, mezuniyet notu, dil seviyesi, teknik yetkinlikler) doğru olduğundan emin olun. Başvuru sürecinin ilerleyen aşamalarında (referans kontrolü veya mülakat) tutarsızlıklar ortaya çıkacaktır.

10. 📜 Referanslar

• Yer Vermeyin:'Referanslar talep üzerine verilecektir' gibi standart ifadeler eklemeye gerek yoktur. İhtiyaç duyulursa, işe alım uzmanı bunu zaten sizden isteyecektir.

Konu Görselleri
  • Cv Hazırlarken Bunlara Dikkat Edin
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?