Gıda İşletmelerinde Personel Hijyeni Nasıl Olmalıdır? Temel Kurallar

Gıda işletmelerinde personel hijyeni neden önemlidir? Eller nasıl yıkanmalı, hangi koruyucu ekipmanlar kullanılmalı ve hijyen eğitimi nasıl verilmelidir? Gıda işletmelerinde personel hijyeni, gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması açısından hayati öneme sahiptir. Hijyen kurallarına uyulmaması, gıdalarda mikroorganizma bulaşmasına ve gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabilir. İşte gıda işletmelerinde personel hijyeninin temel prensipleri:

Gıda İşletmelerinde Personel Hijyeni Nasıl Olmalıdır?

1. Kişisel Temizlik

• İşe başlamadan önce ve belirli aralıklarla eller mutlaka yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.

• Tırnaklar kısa, temiz ve ojeden arındırılmış olmalıdır.

• Saçlar temiz ve toplu tutulmalı; gerekiyorsa bone veya kıl örtüsü kullanılmalıdır.

• Ağız, burun ve vücut temizliği düzenli yapılmalıdır.

• Kişisel parfüm, kolye, yüzük, saat gibi takılar üretim alanında kullanılmamalıdır.

2. Kıyafet ve Koruyucu Ekipman Kullanımı

• Üretim alanında temiz ve uygun koruyucu kıyafetler (iş önlüğü, bone, maske, eldiven) giyilmelidir.

• Kıyafetler günlük olarak değiştirilip temizlenmelidir.

• Eldiven kullanımı, uygun şekilde takılıp çıkarılmalı ve düzenli değiştirilmelidir.

3. El Hijyeni

• Eller üretim öncesi, yemekten önce ve sonra, tuvalet kullanımından sonra, sigara içme veya telefon kullanımı sonrası mutlaka yıkanmalıdır.

• El yıkama 20-30 saniye boyunca, su ve sabun kullanılarak yapılmalıdır.

• El dezenfektanları uygun noktalarda bulundurulmalı ve gerektiğinde kullanılmalıdır.

4. Sağlık Durumu

• Hasta veya enfekte olabilecek personelin üretim alanında çalışması engellenmelidir.

• Özellikle bulaşıcı hastalıkları olanların (grip, ishal, cilt enfeksiyonları vb.) üretimden uzak durması gerekir.

• Düzenli sağlık kontrolleri yapılmalı, hijyen eğitimi verilmeli ve hijyen performansı izlenmelidir.

5. Davranış Kuralları

• Yiyecek ve içecek tüketimi, sigara içme gibi faaliyetler üretim alanı dışında yapılmalıdır.

• Öksürme, hapşırma gibi durumlarda ağız ve burun mendil veya dirsek içi ile kapatılmalıdır.

• Üretim alanında tırnak yeme, sakız çiğneme gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.

Personel Hijyeni İçin Uygulanabilecek Kontrol ve Eğitim Yöntemleri

• Hijyen eğitimleri düzenli olarak yapılmalıdır.

• Hijyen uygulamalarının takibi için denetimler ve kontrol listeleri kullanılmalıdır.

• Personel hijyenine uyumu teşvik etmek için motivasyon ve ödüllendirme sistemleri kurulabilir.

• Hijyen hatalarını ve bulaşma risklerini azaltmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulmalıdır.

Hijyen ile ilgili derlemiş olduğumuz sınav sorularına öz atmak için tıklayınız!

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?