Bitki Beslemede Rol Alan Maro Ve Mikro Elementler

Bitkiler büyümeleri, gelişmeleri ve hayati faaliyetleri için gerekli olan elementleri havadan ve yetiştirildikleri ortamdan alırlar. Bitkiler için mutlak gerekli element 16 tanedir. 6 element ise bazı bitkiler veya bazı işlemler için gerekli olabilmektedir. Bu elementlerden karbon (C) havadan, hidrojen (H) sudan ve az miktarda havadan, oksijen (O) havadan ve sudan, Azot (N) ve diğer elementlerin tamamı topraktandır.

 

Gübrelerle
verilmeyen mutlak
gerekli elementler
Makro elementler Mikro elementler Sadece bazen veya bazı
bitkiler için gerekli
elementler
C (Karbon)
H (Hidrojen)
O (Oksijen)
N (Azot) 
P (Fosfor) 
K (Potasyum) 
S (Kükürt) 
Ca (Kalsiyum) 
Mg (Magnezyum)
Fe (Demir)
Zn (Çinko) 
Mn (Mangan) 
Cu (Bakır) 
B (Bor) 
Cl (Klor) 
Mo (Molibden)
Al (Alüminyum) 
Co (Kobalt) 
Na (Sodyum) 
Si (Silisyum) 
Ni (Nikel)

 

Element Alım Formları Mobilite Antagonizm Sinerjizm
Azot (N) NH4+ 
NO3 
NH2
Mobil K, Cu, B Mg, S, O
Birçok yaşamsal faaliyet için gereklidir. Yeni hücre oluşumu, hücresel faaliyetlerin devamı için gereklidir. Normal kök ve gövde gelişimi için gereklidir. Protein, klorofil, nükleik asit ve aminoasitlerin yapısında bulunur.
Fosfor (P) H2PO4
HPO4-
Mobil K, Ca, Zn, Cu, Fe N
Enerji depolanması ve taşınmasında, şeker, nişasta gibi maddelerin taşınmasında, depolanmasında birçok proteinin, enzim, nükleik asit ve metabolik madde yapısında bulunur. Çiçek, meyve, kök oluşumu, hücrenin oluşumu ve bölünmesinde etkilidir.
Potasyum (K) K+  Mobil Mg, B, Ca Mn, Fe
Protein, karbonhidrat ve yağların oluşumunda ve taşınmasında etkilidir. Ozmotik basınç, dolayısıyla su dengesini sağlar. Bitkide kalite üzerine etkilidir. Fotosentez ve solunumda etkilidir.
Kalsiyum (Ca) Ca+2  İmmobil P, K, Mg, Zn, Mn, B, Fe  
Hücreler arası lamellerde bulunur ve hücre zarının geçirgenliğini belirler, hücre uzamasında ve bölünmesinde etkilidir.
Magnezyum (Mg) Mg+2 Mobil K P, S
Klorofil merkez atomudur. Fotosentez için çok önemlidir. Fosfor mekanizmasında ve nükleoprotein oluşumunda etkilidir.
Kükürt (S) SO4-2 
SO3 
Mobil   N
Protein üretimi için gerekli olan aminoasitlerin yapısında bulunur. Vitamin, enzim ve bazı hormonların sentezi ile ilgilidir.
Bor (B) H3BO3- İmmobil    
Şekerin ve karbonhidratların oluşmasında, taşınmasında etkilidir. Kalsiyum taşınmasında ve yerleştirilmesinde etkilidir. Hormon oluşumunu teşvik eder. Hücre bölünmesinde etkilidir.
Demir (Fe) Fe+2 İmmobil P, Mn, Ni  
Klorofil sentezi için mutlak gereklidir. Enzim ve koenzim görevi yapar. Solunum için önemlidir. Enzimlerin elektron transferi için gereklidir.
Mangan (Mn) Mn+2 İmmobil Zn, Fe  
Klorofil oluşumuna yardım eder. Bazı fizyolojik olaylarda katalizördür. Bazı enzimlerin aktivasyonunu sağlar. Bazı oksidasyon ve redüksiyon sistemlerinde gereklidir.
Çinko (Zn) Zn+2
Zn(OH)2
İmmobil Cu, Mn, Fe  
Klorofil oluşumu için gereklidir. Karbonhidrat taşınmasında ve şekerin kullanılmasında etkilidir. Oksinin yapısal elementidir. Suyun bitkiye alımında etkilidir
Bakır (Cu) Cu+2 İmmobil Zn, Mn, Fe  
Klorofil oluşumu için gereklidir. CO2 alımını düzenler. Fotosentezde etkilidir. Solunum için katalizördür. Birçok enzimin yapısında bulunur. Protein üretimi için önemlidir. Hücre duvarının oluşmasında görev alır.
Molibden (Mo) MoO4-2 Mobil Ca, Fe, Cu, B N
Azotun fiske edilmesini ve nitratın amonyuma indirgenmesini sağlar. Bazı enzimlerin yapısında bulunur ve fosfor metabolizmasında etkilidir.
Klor (Cl) Cl- Mobil    
Fotosentez için önemlidir. Karbonhidrat metabolizmasında etkilidir. Enzimlerin aktivasyonunda etkilidir. Bitkinin su dengesine etkisi vardır.
Nikel (Ni) Ni+2 Mobil Mn, Fe, Cu, Zn  
Bazı enzimlerin faaliyeti için önemlidir.
x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 17350

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Bitki Besin Elementleri Ve Görevleri Nelerdir?

Bitki Besin Elementleri Ve Görevleri Nelerdir?

Bitki Besin Elementleri Ve Görevleri Bitkilerin ihtiyaç duydukları 20 tane mutlak gerekli besin elementleri 1-Hidrojen 2-Oksijen 3-Karbon 4-Azot 5-Fosfor 6-Potasyum 7-Kalsiyum 8-Magnezyum 9-Kükürt 10-Bor 11-Bakır 12-Demir ...

Humik Asit Ve Bitki Gelişimi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Humik Asit Ve Bitki Gelişimi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

HÜMİK ASİT Topraktaki organik maddelerin ana içeriği humustur. Hümik asit ise humusun en aktif maddesidir. Günümüzde artan kimyasal gübre kullanımı humusun hızla tükenmesine neden olmuştur. Oysaki humus gübrelerin alınımını kolaylaştıra...

Bitki Yetiştiriciliğinde Neden Kükürt Kullanımı Gereklidir?

Bitki Yetiştiriciliğinde Neden Kükürt Kullanımı Gereklidir?

Bitki Yetiştiriciliğinde kükürdün bitkiye zararlı bir etkisi yoktur. Toprakta parçalanma sürecinde veya uygulama dönemlerinde karantina uygulamasına gerek yoktur. Kükürt uygulama sonrasında hemen yetiştiriciliğe geçilebilir. Hatta çok ge...

Bitkinin Yetişmesi İçin Gerekli Olan Temel Faktörler Nelerdir?

Bitkinin Yetişmesi İçin Gerekli Olan Temel Faktörler Nelerdir?

Bitkinin Yetişmesi İçin Gerekli Olan Temel Faktörler Bir bitkinin yetişmesi için gerekli olan temel faktörler vardır. Bazı bitkiler esnek davranırken bazı bitkilerde bu temel faktörlere titiz davranırlar. Bir bahçeyi tesis ederken iyi a...

Bitki Besin Elementlerinin Özellikleri Nelerdir?

Bitki Besin Elementlerinin Özellikleri Nelerdir?

Bitki Besin Elementlerinin Özellikleri Yapılan araştırmalar, bitkilerin 16 bitki besin elementine mutlak ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Bitki besin maddeleri Makro besinler ve mikro besinler şeklinde iki gruba ayrılabilir. Makro b...

Bitki Besin Elementleri Nelerdir?

Bitki Besin Elementleri Nelerdir?

Bitki Besin Elementleri Başta toprak olmak üzere tüm çevresel etmenler, bunun yanında bitkinin yapısal ve fizyolojik nitelikleri bitki besleme bilimine önemli ölçüde yön vermektedir. Besin elementlerinin bitki bünyesine alınması taşınma...

Bitki Büyüme Maddeleri (Bitkisel Hormonlar) Nelerdir?

Bitki Büyüme Maddeleri (Bitkisel Hormonlar) Nelerdir?

BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ Bitki hormonu (fitohormon) denildiğinde nasıl bir tanım yapılır. Fitohormon: Bitkinin belli yerlerinde sentezlenen, sentezlendiği yerden bitkinin diğer kısımlarına taşınabilen, Taşındığı yerde de çok düşük konsant...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.