Bitkinin Yetişmesi İçin Gerekli Olan Temel Faktörler

Bir bitkinin yetişmesi için gerekli olan temel faktörler vardır. Bazı bitkiler esnek davranırken bazı bitkilerde bu temel faktörlere titiz davranırlar. Bir bahçeyi tesis ederken iyi araştırmak, doğru bitkiyi bulmamız lazım. Paramız ve zamanımız boşa harcanmamalıdır.

 

Bir bitkinin gelişmesi için gerekli olan 8 temel faktör vardır.

  1.   1-      Gün süresi
  2.   2-      Işık
  3.   3-      Sıcaklık
  4.   4-      Soğuk
  5.   5-      Isı
  6.   6-      Su
  7.   7-      Ph
  8.   8-      Bitki besini

 

 

GÜN SÜRESİ

Bitkinin gelişip büyümesi, çiçek oluşumu gün içinde yani gündüzleri olmaktadır. (Sabah bir iki tane çiçek varken akşama doğru ağacın çiçekle dolduğunu gözlerinizle görürsünüz) Her bitkinin kendisine özgü gün süresi ihtiyacı vardır. Yeterli gün süresine göre bitki seçmeliyiz, doğru seçim yapmazsak istediğimiz verimi alamayız veya paramız ve zamanımız boşa gidip hiçbir şey elde edemeyiz.

 

 IŞIK

Işık bitkilerin enerji kaynağıdır. Bazı bitkiler Uzun süreli güneş ışığı isterken bazı bitkiler yeterli güneş ışığını aldıktan sonra gölge bir ortamı seçecektir. Eğer doğru bitkiyi seçmezsek bulutlu ve yağmurlu günler veya ülkemizin genel dağlık yapısı nedeniyle tepelerin gün ışığının geç gelmesini veya erken engellemesi bitkiyi strese sokacaktır. Tesisimizin yakınındaki yüksek ağaçlar bitkinin güneş ışığı almasını engelliyecek istediğimiz verimi elde edemeyeceğiz veya seçeceğimiz bitkiye gölge yapacak istenilen verim elde edilecektir.

 

SICAKLIK

Bitkiler optimum sıcaklık aralığında iyi büyürler. Her bitkinin kendine özgü optimum sıcaklık aralığı vardır. Bir bitki için gerekli sıcaklık aralığı diğer bitki için dar veya geniş olabilir.

 

SOĞUK

Bazı bitkiler soğuklanma ihtiyacı duymaktadır. 7 °C inin altında 1000-2000 saat arası soğuklanma ihtiyacı duyarken (şeftali), bazı tropikal bitkiler sıcaklık 60 °C altına düştüğünde zarar görmektedir. Bazı bitkiler sıfırınn altında soğuklara dayanırken, bazı bitkiler sıcaklık sıfır değerlere yaklaşırken zarar görürler. Yine sıfırın altındaki soğuklarda parlak güneş ışığı, rüzgar bitkinin istediği ortam alabilir.

 

ISI FARKI

Isı toleransı bitkilere göre değişir. Hızla değişen sıcaklıklar ve gece gündüz arasındaki yüksek ısı farkına bazı bitkiler tolerans gösterirken bazı bitkiler buna tolerans gösteremezler. Dağlarda ve tropikal bölgelerde küçük bitkiler daha iyi yetişmektedir.

 

SU

Farklı bitkiler farklı su ihtiyacı göstermektedir. Bazı bitkiler yaz boyunca susuzluğa dayanırken bazı bitkiler susuzluğa dayanamamaktadır. Bazı bitkiler su takviyesi ile yetişirken bazı bitkiler bataklık ortamında daha iyi gelişmektedir. Onun için bitkiye yapacağımız sulamanın oranına dikkat etmeliyiz. Bazı bitkiler suda çürürken bazı bitkiler suyu sevecektir. Onun için bitki seçerken nemi iyi tutan bahçe, süzülmüş kötü su bulunan yerler, kronik ıslak toprak, bataklık ortamı gibi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.

 

 pH

Bitkiler genelde 5.5 – 7.0 ph aralığında yetişmektedir. (pH: Temelde, pH toprakta bulunan kireç (kalsiyum) miktarının bir ölçüsüdür ve sahip olduğu toprak türüdür.) Bazı besinler yüksek veya düşük ph tarafından tutulurlar ( 6.4 ) ve bitkinin kılcal kökleri tarafından alınmalarını engellerler. Bitki yetişmez.

 

BİTKİ BESİN ELEMENTLERİ

Besin " bitkisel gıda "adlı, su ile karıştırıldığında, bitki besleme için izin çözünür minerallerdir.  Bitki besinleri Makro ve Mikro elementler olarak iki kategoriye ayrılır.

 

Makro elementler sağlık tesisi için hayati önem taşır, bunlar şunlardır:

  1. 1-      azot
  2. 2-      fosfor
  3. 3-      potasyum
  4. 4-      kalsiyum
  5. 5-      magnezyum
  6. 6-      sülfür
  7.  
  8. Mikro elementler  
  9. 1-      bor
  10. 2-      mangan
  11. 3-      bakır
  12. 4-      çinko
  13. 5-      molibden
  14. 6-      klor
  15. 7-      sodyum
  16. 8-      kobalt

 

Yüksek kaliteli yaprak gübreleri, pH düşürücüler gibi birçok ürünle bu faktörlerin birçoğundan kurtulmak mümkündür.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 49573

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Bitkinin Yetişmesi İçin Gerekli Olan Temel Faktörler Nelerdir?

Bitkinin Yetişmesi İçin Gerekli Olan Temel Faktörler Nelerdir?

Bitkinin Yetişmesi İçin Gerekli Olan Temel Faktörler Bir bitkinin yetişmesi için gerekli olan temel faktörler vardır. Bazı bitkiler esnek davranırken bazı bitkilerde bu temel faktörlere titiz davranırlar. Bir bahçeyi tesis ederken iyi a...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.