Göz Aşıları

Göz aşıları, üzerinde tek bir göz bulunan küçük bir kabuk parçası ile yapılan aşılardır. Bu aşıların uygulanması, kabuğun odundan kolaylıkla ayrılabilmesine bağlıdır. Kabuğun odundan kolayca ayrılabilmesi durumuna "kabuk verme” denir. Aşılama zamanı, bitkinin ve kambiyum dokusunun aktif gelişme halinde olduğu ilkbaharda başlar ve sonbaharda büyümenin durmasına kadar devam eder. Ancak bu dönemde, susuzluk, yaprakların herhangi bir nedenle dökülmesi veya zarar görmesi ya da olumsuz çevre şartları gibi nedenlerle bazen kabuk verme zorlaşabilmektedir. Bu durumda da aşı yapmak mümkün olmaz.

 

Meyve türlerinin çoğaltılmalarında yaygın olarak kullanılan göz aşılarının, kalem aşılarına göre bazı üstünlükleri bulunmaktadır.

  • Göz aşıları kurşun kalem kalınlığındaki (5-6 mm) anaçlara bile uygulanabildiğinden anacın kalınlaşması için uzun yıllar beklemeye gerek yoktur. Aşıya erken başlanması nedeniyle, göz aşılarıyla aşılanan ağaçlar daha erken meyveye yatmaktadırlar.
  • Göz aşılarında her anaca yalnız bir tek göz takıldığı için, daha az aşı kalemine ihtiyaç duyulur.
  • Göz aşılarında aşı uygulanırken anaçta çok az yara açıldığından, aşının tutması daha kolay olmaktadır. Genelde göz aşılarında tutma oranı % 80-95 arasındadır.
  • Göz aşılarında aşının tutup tutmadığı 15-20 gün sonra belli olduğundan, tutmayan aşılar aynı yıl içinde yenilenebilmektedir.
  • Göz aşılarının öğrenilmesi ve yapılması daha kolay olup, usta bir aşıcı ile bağlayıcı günde 800-1200 aşı yapabilmektedirler.
  • Durgun göz aşıları, fidanlıklarda diğer işlerin azaldığı bir dönemde yapılmaktadır.
  • Göz aşılarında aşı macunu kullanılmasına gerek yoktur.

 

Meyvecilikte ve bağcılıkta göz aşıları, ilkbahar başında, Haziran ayında, Ağustos ve Eylül aylarında olmak üzere üç dönemde yapılmaktadır.

 

Erken ilkbahar göz aşıları, anaçta aktif büyüme başlar başlamaz, kış dinlenme döneminde alınan aşı kalemlerindeki gözler kullanılarak yapılır. Bu aşılar, yapıldığı dönem içinde sürerler.

 

Haziran göz aşıları o yılın sürgünlerinden hazırlanan aşı kalemlerindeki gözleri kullanarak, yaz başında yapılmaktadır. özellikle şeftali ve kayısı gibi sert çekirdekli meyve türlerinin aşılanmasında kullanılmaktadır. Bunlar da aynı mevsimde süren aşılardır.

 

Geç yaz göz aşıları, Ağustos-Eylül aylarında, o yılın sürgünlerinden hazırlanan aşı kalemlerindeki gözlerin kullanılması ile yapılan aşılardır. Bu aşılar, aşılama döneminin daha uzun sürmesi, yaz sonundaki yüksek sıcaklıkların aşılarda daha iyi kaynaşma sağlaması, aşı kalemlerinin saklamaya ihtiyaç göstermemesi ve fidanlıklarda bu dönemde daha az iş yükü olması gibi nedenlerle meyve fidanı üretiminde diğer dönemlerde yapılan aşılara tercih edilmektedir. Bu aşılar yapıldıkları yıl tutarlar, ancak kışı dinlenme halinde geçirerek ertesi yıl ilkbaharda sürerler. Yapılış şekillerine göre göz aşılarının birçok çeşidi vardır. Ancak bunlar arasında özellikle meyve fidanı üretiminde en yaygın kullanılan "T" göz aşısı'dır.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 35950

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Kayısı Aşılama (T Göz Aşısı Yöntemiyle) Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Kayısı Aşılama (T Göz Aşısı Yöntemiyle) Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Kayısı Aşılama Nasıl Yapılır ? Kayısı ağacı olgun ve kahverengi dallarını 1 / 2 inç çapı kadar tomurcuk filizleri toplayın. Ağaç kabuğu kolayca soyulanları toplayın. Nemli bir bezle veya kurumaması için onları nemli tutmak için sarın...

Yongalı Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Yongalı Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Yongalı Göz Aşısı Nasıl Yapılır? Yongalı göz aşısı kabuğun kalkmasına gerek duyulmayan bir aşı tekniği olduğu için bağcılıkta yaygın olarak kullanılır. Ancak diğer meyve türlerinde de başarılı bir şekilde uygulanabilir. Diğer göz aşıla...

Yama Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Yama Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Yama Göz Aşısı Nasıl Yapılır? Yama göz aşısı özellikle ceviz, dut ve incir gibi kalın, girintili çıkıntılı kabuğa sahip olan meyve türlerinde kullanılır. Bu türlere ait fidan üretiminde daha çok Ağustos-Eylül aylarında yapılan durgun aş...

T Göz Aşısı Nedir, Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

T Göz Aşısı Nedir, Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

T Göz Aşısı T göz aşısı genellikle meyve fidanlıklarında 0.6-2.5 cm çapında ve kolay kabuk veren anaçlara uygulanır. Aşıda gözler, anaçların toprak yüzeyinden 5-25 cm yüksekliğine, kabuğun düzgün bir yerine takılmaktadır. Bu aşı için ön...

Göz Aşılarının Tutup Tutmadığını Nasıl Anlarız?

Göz Aşılarının Tutup Tutmadığını Nasıl Anlarız?

Göz Aşılarının Tutup Tutmadığını Nasıl Anlarız? Göz aşılarının tutup tutmadığını anlamak için aşağıdaki özellikler incelenir. Gözün kabuğu, normal açık kahverengi veya yeşil rengini koruyorsa ve üzerindeki göz şişkinse, Gözün yanında bu...

Durgun Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Durgun Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

DURGUN GÖZ AŞISI Temmuz sonu-Eylül başında yapılır. Bu aşı genellikle yaz aylarında yapılır ve bu zaman meyve fidanlarının çoğaltılmasında en önemli bir dönemi kapsar. Anaç Temmuz sonu ve Ağustos ta kolay kabuk verebilir durumdad...

Geç Sürgün Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Geç Sürgün Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

GEÇ SÜRGÜN GÖZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR? HAZİRAN (GEÇ SÜRGÜN) GÖZ AŞISI Mayıs sonu-Haziran başında yapılır. Bu aşı, bir mevsim içinde 1 yaşlı fidan elde etmek için uygulanır. Daha çok uzun büyüme mevsimi olan bölgeler için önerilir. ...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.