Potasyum Sülfat Gübresi Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları

Potasyum sülfat gübresi nedir, hangi bitkilerde kullanılır? Klor içermeyen yapısıyla potasyum ve kükürt sağlar. Uygulama yöntemleri ve avantajlarını öğrenin.

Potasyum Sülfat Gübresi Nedir?

Potasyum sülfat gübresi, kimyasal formülü K₂SO₄ olan, potasyum (K) ve kükürt (S) içeren kristal yapılı bir gübredir. Genellikle klor içermeyen yapısıyla, özellikle klora hassas bitkilerde tercih edilir. Bitkilerde kaliteli meyve oluşumunu, şeker taşınımını, renklenmeyi ve dayanıklılığı artırır. Bu gübre; sebze, meyve ağaçları, bağ, turunçgil, tütün, çay ve seracılık gibi hassas tarım uygulamalarında yaygın şekilde kullanılır.

Potasyum Sülfat Gübresinin Özellikleri

• Besin içeriği: Yaklaşık %50 potasyum (K₂O) ve %17-18 kükürt (S)

• Suda çözünürlük: Yüksek

• Klor içermez: Bu özelliği sayesinde klor hassasiyeti olan bitkilerde (tütün, patates, narenciye, çay gibi) güvenle kullanılır.

• Toprak dostudur: pH’ı nötrdür, toprak yapısını olumsuz etkilemez.

Kullanım Alanları

• Sebze üretimi: Domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde verim ve kaliteyi artırır.

• Meyve ağaçları: Meyve büyüklüğü, renk ve tat üzerinde olumlu etki sağlar.

• Endüstriyel bitkiler: Tütün, pamuk, şeker pancarı gibi ürünlerde yaygın kullanılır.

Uygulama Yöntemleri

• Topraktan uygulama (ekim öncesi veya gelişim döneminde)

• Damla sulama sistemleri ile sıvı formda verilerek verim artırılır

• Yapraktan uygulama da mümkündür ancak çözeltinin doğru hazırlanması gerekir (genellikle 0.5–1% oranında)

Avantajları

• Klor içermez, güvenlidir

• Potasyum ile birlikte kükürt de sağlar

• Suda kolay çözünür

• Bitki dayanıklılığını ve meyve kalitesini artırır

• Düşük tuzluluk indeksine sahiptir

Sonuç

Potasyum sülfat gübresi, özellikle meyve kalitesine odaklanan üreticiler için vazgeçilmez bir gübredir. Dengeli potasyum ve kükürt içeriğiyle, verimi ve kaliteyi birlikte artırmak isteyen çiftçiler için ideal bir tercihtir.

Konu Görselleri
  • Potasyum Sülfat Gübresi Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları
Konu Etiketleri
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
F
  • Fatih
  • ***@sorhocam.com
Hocam zeytinlerime potasyum sülfat kullanmak istiyorum daha iyi yük tutması icinn lakin potasyum zeytinin çalışmasını durdurur sürgü verdirmez diyorlar ne yapmaliyim
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Kalsiyum ve potasyum kullanım. Magnezyum, bor ve Demir'de ihtiyaca göre kaliteyi arttırmaya yönelik kullanılabilir. Ayrıca bitki gelişim düzenleyici ve giberellik asit kullanımı da güzel oluyor. Ama öncelik  kalsiyum ve potasyum kaliteyi direk etkiliyor. Diğerleri verim ve kaliteyle dolaylı yönden etkili

K
  • Kosebasi
  • ***@sorhocam.com
Kirazı nasıl kalite yapabilirim yirmi altı üstü kiraz ağacı recina ve kardo
A
  • Admin
  • ***@sorhocam.com
Hocam hepsi olur farketmez.
YA
  • yusuf altınyazar
  • kas***@hotmail.com
hocam benim çilek tarlalarım var.şuan meyve bağlama dönemindeler ben buna ayda bir dönüme 20 kg amonyum sülfat ve çiçeklenme için map veriyorum.şimdi meyvelerin büyümesi için potasyumlu gübre kullanmam gerek ama karar veremiyorum.burdaki ziraatcılar 10-0-40 ver diyor birisi 10-5-40 ver diyor birisi potasyum sülfat ver diyor.kararsız kaldım.çilekte potasyum sülfat kullanılırmı yoksa diğerleri verim açısından dahamı iyi.potasyumun potası çileğe fazlamı geli.acil yardımınıza ihtiyacım var.çilekte en iyi gübreleme nasıldır hocam
BU KATEGORİYE AİT BENZER KONU BAŞLIKLARI
Potasyum nitrat gübrelemesi nasıl yapılır? Potasyum nitrat (kno₃), bitkilerin ihtiyaç duyduğu iki temel besin maddesini — azot (n) ve potasyum (k) — aynı anda sağlayan, suda tamamen çözünebilen bir gübredir. Sebzeler, meyve ağaçları, seralar ve hassas tarım sistemlerinde sıkça kullanılır. Devam Et
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu

Şifremi Unuttum?