Şeker Pancarı Üretimi | Verimli Yetiştiricilik İçin Doğru Uygulama
Şeker pancarı üretim tekniği nedir? İklim, toprak, gübreleme, sulama ve hasat adımlarıyla verimli şeker pancarı yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi edinin.
Şeker Pancarı Üretimi | Verimli Yetiştiricilik İçin Adım Adım Rehber
Şeker pancarı, Türkiye’de ve dünyada şeker üretiminin ana hammaddelerinden biridir. Yüksek verimli ve kaliteli ürün elde edebilmek için uygun iklim, toprak, gübreleme ve bakım uygulamaları büyük önem taşır. İşte adım adım şeker pancarı üretim tekniği:
İklim ve Toprak İsteği
-
Ilıman iklim koşullarında iyi gelişir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında düzenli yağış alan bölgelerde verimi yüksektir.
-
En uygun toprak yapısı: derin, geçirgen, organik maddece zengin ve tınlı-killi topraklardır.
-
pH değeri 6,5 – 7,5 olan topraklar tercih edilmelidir.
Toprak Hazırlığı
-
Sonbaharda derin sürüm yapılarak toprak havalandırılır.
-
İlkbaharda toprak tavında iken ikileme ve tapan çekimi yapılır.
-
Toprak sıkışıklığı önlenmeli, iyi bir tohum yatağı hazırlanmalıdır.
Ekim Zamanı ve Şekli
-
Ekim genellikle Mart sonu – Nisan ortası arasında yapılır.
-
Sıra arası mesafe: 45-50 cm, sıra üzeri: 15-20 cm
-
Mibzerle düzgün ve eşit aralıklarla ekim yapılması önerilir.
Gübreleme
-
Toprak analizi yapılarak ihtiyaç duyulan azot (N), fosfor (P), potasyum (K) dengeli şekilde verilmelidir.
-
Azot, iki dönemde uygulanmalı: yarısı ekim öncesi, kalanı 5–6 yapraklı dönemde.
-
Organik gübre, taban gübresi olarak toprağa karıştırılabilir.
Sulama
-
İlk can suyu ekimden sonra verilir.
-
Vejetasyon sürecinde 4–6 sulama yapılabilir.
-
Özellikle şeker oranı yüksek olması için son sulama hasattan en az 3 hafta önce yapılmalıdır.
Yabancı Ot Mücadelesi
-
Ekimden önce ve sonra yabancı ot kontrolü için herbisit uygulamaları yapılmalıdır.
-
Tarla temizliği ve çapalama da önemlidir.
Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
-
Şeker pancarında sık görülen hastalıklar: kök çürüklüğü, yaprak lekesi, mildiyö.
-
Zararlılar: yaprak bitleri, nematodlar, pancar sineği larvaları.
-
Uygun ilaçlama ve kültürel önlemlerle korunma sağlanmalıdır.
Hasat ve Depolama
-
Hasat zamanı: genellikle Eylül – Ekim ayları
-
Yapraklar kesilir, pancarlar topraktan sökülerek temizlenir.
-
Şeker fabrikalarına teslim öncesi fazla bekletilmemelidir, çünkü şeker oranı düşebilir.
Anahtar Kelimeler:
şeker pancarı üretimi, şeker pancarı yetiştiriciliği, tarım teknikleri, pancar ekimi, verimli pancar üretimi
- Sorhocam
- admin@sorhocam.com
💬 ''Şeker Pancarı Üretimi | Verimli Yetiştiricilik İçin Doğru Uygulama'' konu başlığı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi buraya yazabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarız! 😊