Organik Tarım Kontrolörü Ne Yapar? Görevleri Ve Önemi

🌿 Organik Tarım Kontrolörü Ne Yapar? Görevleri ve Önemi

Organik tarım kontrolörü (veya denetçisi), organik üretim zincirinin her aşamasının (üretim, işleme, depolama, pazarlama) ulusal ve uluslararası organik tarım yönetmeliklerine ve standartlarına uygunluğunu yerinde tespit etmekle görevli, yetkilendirilmiş bir uzmandır.

Bu kişi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu adına çalışır ve organik ürünün güvenilirliğini sağlayan en önemli halkalardan biridir.

Organik Tarım Kontrolörü Ne Yapar? Görevleri Ve Önemi

1. Temel Görev ve Sorumluluklar

Organik tarım kontrolörünün görevleri, tarımsal işletmelerin ve işlem tesislerinin standartlara uyup uymadığını titizlikle incelemektir.

A. Belgeleme ve Kayıt Kontrolü

• Takip Edilebilirlik: İşletmenin tüm kayıtlarını inceler. Kullanılan tohum, fide, gübre, ilaç (izin verilenler), hayvan yemi ve hasat miktarının belgelerle uyumunu kontrol eder.

• Girdi Kayıtları: Organik tarımda kullanılması yasak olan sentetik gübre, pestisit veya GDO'lu girdi (tohum vb.) kullanılıp kullanılmadığını kayıtlar üzerinden kontrol eder.

• Üretim Akışı: Ürünün tarladan depoya, depodan işleme tesisine olan tüm akışının izlenebilirliğini sağlar.

B. Yerinde İnceleme (Tarla ve Tesis Kontrolü)

• Sınır Kontrolü (Tampon Bölge): Organik üretim alanlarının, konvansiyonel (geleneksel) üretim alanlarından ve kirletici kaynaklardan (otoyol, sanayi bölgesi) yeterli mesafede (tampon bölge) ayrılıp ayrılmadığını inceler. Bu, çapraz bulaşmayı önlemek için kritiktir.

• Üretim Uygulamaları: Organik tarım yönetmeliğine uygun üretim tekniklerinin kullanılıp kullanılmadığını gözlemler (Örn: münavebe/ekim nöbeti uygulamaları, organik gübre kullanımı).

• Depolama ve İşleme: İşleme tesislerinde organik ve konvansiyonel ürünlerin karışmasını (çapraz bulaşma) önlemek için alınan önlemleri, temizlik prosedürlerini ve depolama alanlarının ayrımını denetler.

C. Numune Alma

• Kontrolör, şüpheli durumlarda veya rastgele denetimler sırasında, ürünlerden, topraktan, yapraklardan veya sulama suyundan numuneler alır.

• Bu numuneler, laboratuvarlarda yasaklı kimyasal kalıntılar (pestisitler) açısından analiz edilmek üzere kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna gönderilir.

2. Kontrolörün Önemi ve Rolü

Organik tarım kontrolörü, tüketicinin'organik' etiketi üzerindeki güvenini sağlayan anahtar kişidir.

• Güvenilirlik Sağlama: Kontrolörün titiz çalışması, organik ürünlerin gerçekten standartlara uygun üretildiğini ispatlar ve etiket güvenilirliğini artırır.

• Risk Yönetimi: Çapraz bulaşma ve yasaklı madde kullanım risklerini minimize ederek, sertifikasyon kuruluşunun ve üreticinin hukuki risklerini azaltır.

• Eğitim ve Yönlendirme: Kontrol sırasında tespit ettiği eksiklikleri ve uygunsuzlukları raporlayarak, üreticinin bir sonraki denetim öncesinde düzeltici faaliyetler yapmasını sağlar.

3. Sertifikasyon Süreci ve Kontrolörün Karar Yetkisi

Kontrolör, denetim sonunda sertifikasyon kararı verme yetkisine sahip değildir.

1. Denetim Raporu: Kontrolör, topladığı tüm verileri, kayıtları, gözlemlerini ve numune sonuçlarını içeren detaylı bir Kontrol Raporu hazırlar.

2. Sertifikasyon Kuruluşuna Sunma: Bu rapor, kontrolörün çalıştığı Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu'na sunulur.

3. Karar Aşaması: Kurum içindeki ayrı bir Sertifikasyon Komitesi (veya Karar Verici), sunulan raporu ve analiz sonuçlarını değerlendirerek işletmenin organik sertifika almaya hak kazanıp kazanmadığına (veya mevcut sertifikanın devam edip etmeyeceğine) karar verir.

Kısacası, organik tarım kontrolörü, sahada gerçeği tespit eden göz ve kulaktır, sertifikasyon kararını veren yargıç değildir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?