Meşe

Quercus spp.

Meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasının Quercus cinsinden 400 kadar türü arasında yaz-kış yapraklarını dökmeyenleri de bulunan, kerestesi dayanıklı orman ağaçlarının ortak adı. Dünya üzerinde geniş bir yayılış sahası vardır. Anavatanı Anadolu, Irak, İran, Suriye, Lübnan, Afganistan, Pakistan ve Yunanistan'dır. 25 m. boya ve 2 m. gövde çapına erişebilen geniş tepeli ağaçlardan, 3–5 m. boya sahip çalılara kadar değişen türleri vardır. Bu bitkilerin gövdeleri düzgün, kabuk önceleri düzgün, sonraları kalın ve yırtılmış durumda olup, esmer renktedir. Kökleri yanlara ve derinlere çok gider.

Meşe

Yaprakları da formları gibi değişkenlik gösterebilir, loplu, dişli ya da düz kenarlıdır. "Palamut" adı verilen silindirik meyveleri bir kadeh içinde yer alır. Bazı türlerinin palamudu büyük ve tırnaklı olur. Tanen bakımından zengin olan bu tür palamudun şırası sepicilikte ve boya sanayiinde kullanılır. İçinde pelit denilen tohumu vardır. Pelit doku bakımından kestaneye benzer. Ancak, tadı acı olduğu için hayvan yemi olarak değerlendirilir. Meşe, alakarga ve sincabın kışın yemek için toprağa gömdüğü ya da kendiliğinden toprağa karışan pelitlerden ürer.

Konu Görselleri
  • Meşe Nedir?
  • Meşe Nedir?
  • Meşe Nedir?
  • Meşe Nedir?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
S
  • Sorhocam
  • admin@sorhocam.com

💬 ''Meşe Nedir?'' konu başlığı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi buraya yazabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarız! 😊

BU KATEGORİYE AİT BENZER KONU BAŞLIKLARI
Ökseotu (viscum album) yarı parazit bir bitkidir. Ağaçlara zarar verebilir ama doğada önemli rol oynar. Özellikleri, zararları ve faydaları hakkında detaylı bilgi edinin. Ökseotu (viscum album) nedir? Ökseotu (viscum album), özellikle ağaçların dallarına tutunan yarı parazitik bir bitkidir. Devam Et
Düğmeotu (achillea millefolium), ince yaprakları ve küçük çiçekleriyle tanınan şifalı bir bitkidir. Yetiştiği yerler, kullanım alanları ve sağlık faydaları hakkında detaylı bilgi alın. Düğmeotu nedir? Devam Et
Çim otu, yeşil yapraklarıyla zemin kaplayan yaygın bir bitkidir. Park, bahçe ve spor sahalarında kullanımı, türleri ve bakım özellikleri hakkında detaylı bilgi edinin. Çim otu nedir? Devam Et
Unutma beni çiçeği (myosotis), mavi küçük çiçekleriyle tanınan zarif bir süs bitkisidir. Yetiştiği yerler, özellikleri ve anlamı hakkında detaylı bilgi alın. Unutma beni çiçeği nedir? Unutma beni çiçeği, bilimsel adıyla myosotis spp. Devam Et
Parmaklı yavşan otu (stachys recta), kurak ve taşlık alanlarda yetişen, mor çiçekli bir bitkidir. Geleneksel tıptaki kullanımları ve yetişme koşulları hakkında detaylı bilgi alın. Parmaklı yavşan otu nedir? Devam Et
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu | Şifremi Unuttum?