İyi Bir Cv Nasıl Hazırlanır, Nelere Dikkat Edilir?
Cv Nasıl Hazırlanır
İyi bir CV (özgeçmiş), iş başvurularında ilk izlenimi yaratmak için çok önemlidir. CV'nizin profesyonel, dikkat çekici ve özlü olması, işe alım uzmanlarının dikkatini çekmek için gereklidir. İşte iyi bir CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar:

1. Temiz ve Düzenli Bir Tasarım
-
Başlık ve İletişim Bilgileri: CV’nin başında adınız, soyadınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz ve LinkedIn gibi profesyonel sosyal medya hesaplarınızın linkleri olmalı. Adınızı büyük harflerle yazmak, kolayca okunmasını sağlar.
-
Düzen ve Hiyerarşi: CV’nin her bölümü belirgin olmalı, başlıklar ve metinler arasında yeterli boşluk bırakılmalı. Genellikle başlıklar kalın (bold) yazılır, metinler ise normal yazı tipinde olmalıdır.
-
Font ve Renk Seçimi: Okunabilir fontlar (Arial, Calibri, Helvetica vb.) ve sade renkler kullanmak (özellikle siyah ve beyaz) profesyonel bir izlenim bırakır.
2. Özgeçmişin Yapısı
İyi bir CV, genellikle şu bölümlerden oluşur:
a) Kişisel Bilgiler
-
Adınız, soyadınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz.
-
LinkedIn, GitHub, portföy veya kişisel web siteniz gibi işinize yarayabilecek linkler.
b) Kariyer Hedefi veya Kısa Profil (Opsiyonel)
-
Bu kısım, başvurulan pozisyonla ilgili hedeflerinizi veya profesyonel misyonunuzu kısa ve öz şekilde belirtmek için kullanılabilir. Ancak genellikle deneyime sahip adaylar bu kısmı geçer.
c) Eğitim Bilgileri
-
Okuduğunuz okul, bölüm ve mezuniyet yılı.
-
Eğitim aldığınız önemli sertifikalar veya ekstra kurslar, özellikle iş başvurusu ile ilgiliyse eklenmelidir.
d) İş Deneyimi
-
Ters kronolojik sıralama ile önce en son çalıştığınız işten başlayarak geri gidin.
-
Her iş için şu bilgileri verin:
-
Pozisyon adı
-
Çalıştığınız şirketin adı ve lokasyonu
-
Çalışma tarihleri (Başlangıç ve bitiş tarihleri)
-
İş tanımınız ve yaptığınız görevler
-
Başarılarınız ve katkılarınız (ölçülebilir sonuçlarla: 'Satışları %20 artırdım' gibi)
-
e) Yetenekler ve Beceriler
-
Teknik Beceriler: Özellikle yazılım, programlama dilleri, bilgisayar uygulamaları vb.
-
Dil Yetenekleri: Konuştuğunuz diller ve seviyeleri (İngilizce: İleri, Fransızca: Orta vb.)
-
İletişim Becerileri: Takım çalışması, liderlik, problem çözme vb. gibi işyerinde önemli olan yetenekler.
-
Yeteneklerinizi ve becerilerinizi başvurulan pozisyona göre özelleştirmek önemlidir.
f) Sertifikalar ve Eğitimler
-
İlgili kurslar, seminerler veya aldığınız sertifikalar (örneğin, 'Proje Yönetimi Sertifikası' veya 'Java Programlama Eğitimi').
g) Referanslar (Opsiyonel)
-
Referanslar, iş başvurusu için isteğe bağlıdır. İhtiyaç duyulursa referanslarınızı belirtebilirsiniz. 'Referanslar talep üzerine sunulacaktır' gibi bir ifade de kullanılabilir.
3. İçerik ve Dil Seçimi
-
Özlü ve Net Olun: CV’niz 1-2 sayfayı geçmemelidir. Gereksiz detaylardan kaçının, sadece işverenin ilgisini çekebilecek bilgilere yer verin.
-
Aktif Fiiller Kullanın: "Yönettim", "Geliştirdim", "Elde ettim" gibi eylem odaklı fiiller kullanarak yaptığınız işleri daha etkili şekilde anlatın.
-
Sayısal Veriler Kullanın: Başarılarınızı somut verilerle desteklemek, CV’nizi daha ikna edici kılar. Örneğin, 'Satışları %20 artırdım' veya 'Takımımı 5 kişiyle yönettim' gibi.
-
Dil ve İmla: Dil bilgisi hataları, yanlış yazımlar, anlatım bozuklukları CV’nizi olumsuz etkiler. Yazım hatalarını kontrol ettiğinizden emin olun.
4. Pozisyona Özel Özelleştirme
CV’nizi her başvurduğunuz pozisyona göre özelleştirin. İş ilanındaki anahtar kelimeleri ve gereksinimleri CV’nize entegre edin. Bu, hem işe alım uzmanlarının hem de otomatik CV tarama sistemlerinin dikkatini çeker.
5. Görsellik
-
Fotoğraf Kullanımı: Türkiye’de genellikle CV’ye fotoğraf eklemek yaygın olsa da, bazı uluslararası başvurularda fotoğraf istenmeyebilir. Fotoğraf eklemenin doğru olup olmadığı, başvurduğunuz ülkeye ve sektöre bağlıdır. Fotoğraf eklemeniz gerektiğinde, profesyonel bir görüntü olmasına özen gösterin.
-
Grafik veya İkonlar: Sadece çok yaratıcı sektörlerde (grafik tasarım, medya vb.) CV’nizde grafik veya ikon kullanmanız faydalı olabilir. Diğer sektörlerde basit ve sade bir tasarım tercih edilir.
6. CV Hazırlama Araçları
Birçok çevrimiçi araç ve şablon, profesyonel ve etkileyici CV’ler hazırlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin:
-
Canva: Kolayca şık ve profesyonel CV’ler hazırlayabileceğiniz bir platform.
-
Zety: CV oluşturmanıza yardımcı olan ve örnekler sunan bir diğer popüler platform.
-
LinkedIn: LinkedIn profilinizi CV’nize dönüştürebilirsiniz.
7. CV’nizi Güncel Tutun
-
CV’nizi sürekli olarak güncel tutmak, yeni bir iş fırsatı geldiğinde hızlıca başvurmanıza olanak sağlar. Yeni aldığınız eğitimler, katıldığınız projeler veya kazandığınız sertifikalar gibi yenilikleri düzenli olarak ekleyin.
8. Hikayenizi Anlatın
Bazı işverenler sadece becerilerinizi değil, sizin bir insan olarak kim olduğunuzu da bilmek ister. Bu nedenle, CV’nize kişisel projelerinizi, gönüllü çalışmaları ve iş dışında ilgilendiğiniz aktiviteleri de eklemek, kişisel markanızı güçlendirebilir.
Bir CV, sadece deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi göstermekle kalmaz, aynı zamanda işverenlere sizi tanıma fırsatı verir. Bu yüzden her detayı dikkatle ve stratejik olarak ele almanız önemlidir.
- Pelin Azaz
- p_a***@gmail.com
- Hakan
- ***@sorhocam.com
- Sercan
- ***@
- Sinan KOCABIYIK
- ***@sorhocam.com