Akdeniz Meyve Sineği

(Ceratitis Capitata) 

Akdeniz Meyve Sineği Nedir? Zararları ve Mücadele Yöntemleri

Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata), dünyanın en zararlı tarım haşerelerinden biridir. Subtropikal ve tropikal iklim bölgelerinde yaygın olarak görülen bu sinek türü, özellikle narenciye, kayısı, şeftali, elma ve incir gibi meyve ağaçlarına ciddi zararlar verir. Türkiye’de özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır.

Akdeniz Meyve Sineği

Akdeniz Meyve Sineği Nedir?

Akdeniz meyve sineği, Tephritidae familyasına ait, yaklaşık 4-5 mm boyunda, sarımsı kahverengi ve kanatlarında belirgin bantlar bulunan bir sinek türüdür. Dişileri, yumurtalarını meyve kabuğunun altına bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar, meyvenin içinde beslenerek gelişir ve meyveyi çürütür.

Akdeniz Meyve Sineği

Zararları

Akdeniz meyve sineği, doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki türlü zarar verir:

1. Doğrudan Zararlar

• Meyve İçinde Beslenme: Larvalar meyvenin etli kısmında tüneller açarak dokuları parçalar.

• Meyve Kalitesini Düşürme: Enfekte olan meyveler çürür, pazar değeri düşer ve tüketilemez hale gelir.

• Erken Dökülme: Zarar gören meyveler ağaçtan erken dökülür, verim düşer.

2. Dolaylı Zararlar

• İhracat Kaybı: İhracat yapılan ülkeler, bu zararlının bulaşık olduğu ürünleri kabul etmez.

• Kimyasal Kullanım Maliyeti: Mücadele için yoğun pestisit kullanımı hem maliyeti artırır hem de çevreye zarar verir.

Akdeniz Meyve Sineği Pupa

Mücadele Yöntemleri

Akdeniz meyve sineği ile etkili mücadele, entegre bir yaklaşımı gerektirir. Aşağıda en yaygın kullanılan yöntemler yer almaktadır:

1. Kültürel Önlemler

• Bulaşık Meyvelerin Toplanması: Dökülen ve ağaçta kalan bulaşık meyveler toplanarak imha edilmelidir.

• Hasat Zamanının İyi Ayarlanması: Hasat geciktirilmeden yapılmalı, sineğin üremesine fırsat verilmemelidir.

2. Mekanik ve Fiziksel Yöntemler

• Tuzak Kullanımı: Feromon veya gıda cezbedicili tuzaklarla ergin sinekler yakalanabilir.

• Ağaçların Örtülmesi: Hassas dönemlerde ağaçların üstü ağlarla örtülerek sineklerin meyvelere ulaşması engellenebilir.

3. Kimyasal Mücadele

• Zehirli Yem Kapanları: Şekerli su ile karıştırılmış insektisitler, sinekleri çekip öldürmek için kullanılır.

• Doğrudan İlaçlama: Ancak bu yöntem kontrollü ve çevre dostu bir şekilde uygulanmalıdır.

4. Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele

• Steril Erkek Sinek Salımı: Steril edilmiş erkek sinekler doğaya salınarak çiftleşme başarısı düşürülür.

• Doğal Düşmanlar: Parazitoit arılar gibi doğal düşmanların kullanımı teşvik edilmektedir.

Sonuç

Akdeniz meyve sineği, tarımda büyük ekonomik kayıplara neden olan önemli bir zararlıdır. Tek bir yöntemle kontrol altına alınması zordur; bu nedenle entegre mücadele stratejileri benimsenmelidir. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi, düzenli izleme ve doğru zamanda müdahale ile hem ürün kaybı önlenebilir hem de çevre ve insan sağlığı korunabilir.

Konu Görselleri
  • Akdeniz Meyve Sineği Nedir? Zararları Ve Mücadele Yöntemleri
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
H
  • Hakan
  • ***@
Bu zararlı için ilaç önerisinde bulunabilecek var mı???
AK
  • Arafa KARAÇELEBİ
  • bil***@sorhocam.com
Bizimle bu güzel bilginizi ve tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederiz ahmet bey..
AH
  • Ahmet Hafi Topaldemir.
  • @gokcelioglu@hotmail com.tr
Size bir önerim var. 15 dönüm Waşington Thomson bahçem var. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede 25X25 cm ebadında galvanizli sac kestirdim. Bu sacları sarı renge boyadım (Krom sarı-Portakal sarısı) ve bir kenarın ortasından delik deldirdim. (Asabilmek için) Bilahare bir plastik kap içerisine altı adet TRAMP fare-sıçan yakalayıcı sıvı ilaçtan döktüm. Bunu da belirli bir kıvama kadar TİNER ile seyrelttim. Diğer taraftan birer metre uzunluğunda devrilme ve kırılma olmasın diye sekizlik inşaat demiri çubukları kestirdim. Bu çubukları ağaç sıralarının ortasına birinci ağaçtan sonra her sekiz ağaçta bir tane yere çaktım. Bundan sonra erittiğim fare ilacını fırça ile levhanın iki tarafına sürdüm. Yaklaşık on seneden beri AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ Mücadelesini bu şekilde yapıyorum. Bu levhaları ayda bir TİNER ile yıkayıp aynı işi bir defa daha yapmak daha da iyi sonuç veriyor. Çok başarılı.İlaçtan bile..
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?