Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Burak, Antep fıstığı üretimini arttırarak, bu üründe ihracatta bir güç olmayı hedeflediklerini bildirdi. 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, yıllık ortalama 100 bin ton Antep fıstığı üretimini artırmak istediklerini belirterek "Bizim hedefimiz öncelikle Antep fıstığı üretimini artırıp, ihracattaki gücümüzü kullanmak" dedi.

 

Burak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce Şehitkamil Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesi ve Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Antep fıstığının Gaziantep için olduğu kadar Türkiye için de önemli bir üretim kalemi olduğunu söyledi.

 

Türkiye'nin ABD ve İran'dan sonra en büyük fıstık üreticisi olduğunu ifade eden Burak, şu an 100 bin ton civarında olan üretimi hızla artırarak, daha üst sıralara yükselmek istediklerini vurguladı.

 

Bakanlığın fıstık üreticilerine önemli destekler verdiğini anlatan Burak, "Üretim kapasitesi olarak zirveyi zorlamak istiyoruz. Verilen desteklerle oluşturulan genç bahçeler artık meyve vermeye başlayacak ve hedefe daha emin adımlarla yürüyeceğiz" dedi.

 

Fıstığın ekonomik olarak da ciddi bir gelir kapısı olduğunu dile getiren Burak, şunları kaydetti:

 

"Son rakamlara göre Antep fıstığı ihracatımızın 2,3 bin ton civarında olduğunu görüyoruz. Bundan da yaklaşık 29 milyon dolarlık gelir elde ediyoruz. Bu yeterli değil. Çünkü ABD, ürettiği fıstığın yüzde 52'sini, İran yüzde 69'unu ihraç ederken biz sadece üretimimizin yüzde 2,6'sını ihraç ediyoruz. O yüzden bizim hedefimiz öncelikle Antep fıstığı üretimini artırıp, ihracattaki gücümüzü kullanmak."

 

Burak, Türkiye'deki Antep fıstığı tüketiminin kişi başına 1,36 kilogram olduğunu sözlerine ekledi.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşılması için özellikle bu coğrafyadaki tüm değerlerin uluslararası arenaya taşınması gerektiğini bildirdi.

 

Antep fıstığının küresel bir marka olması yönünde atılması gereken adımların tartışılacağı ve yol haritasının oluşturulacağı zirvede, "Enerji ve çevre", "İşleme teknikleri", "Tarım, Ar-Ge ve inovasyon", "Antep fıstığının dünya markası olması", "Antep fıstığının sosyal etkisi" ve "Antep fıstığı ekonomisi" konuları masaya yatırılacak. 

x
Bu haber hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 50486

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Gaziantep Fıstığını Dünyaya Tanıtacak

21 Mayıs 2014, Çarşamba

Gaziantepli Ömer Faruk Kaplan, yaptığı buluşla Antep fıstığını dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Daha önce pirinç ve inci tanesinin üzerine fotoğraf basmayı başaran Kaplan, bu defa da 1 y...

Hakkari’de Antep Fıstığı Hasadı Başladı

19 Eylül 2014, Cuma

Hakkari’nin Üzümcü köyünde Antep fıstığı hasadı başladı. Temel geçim kaynağının hayvancılık olduğu Hakkari’de, Üzümcü köyü sakinlerinin 1990’lı yıllarda G...

Gaziantep’te Armut 4 Ay Önce Yetişti

23 Mayıs 2013, Perşembe

Gaziantep’in Araban ilçesinde iklimsel koşullara bağlı olarak normalde 9. ayda meyvesi tatlanması gereken armutlar 5. ayda tatlandı. Kale Mahallesi’nde ikamet eden Gazeteci Mahmut B...

Yeşil Altın Antepfıstığı Zirvesi

18 Eylül 2014, Perşembe

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile sektör paydaşları, bölgenin ve şehrin en önemli ürünü olan Antepfıstığını tüm yönleriyle değerlendir...

Antep’in Fıstığı Manisa’dan

12 Ağustos 2014, Salı

Türkiye’de yoğun olarak Gaziantep’te yetiştirilen ve adını bu ilden alan Antep fıstığı, memleketinden binlerce kilometre uzaklıkta Manisa’nın Yuntdağı bölgesinde yetiştirilme...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.