Amonyum Sülfat Gübresi : (%21 Azot (N) %24 Kükürt (S))

Amonyum Sülfat gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak da bilinir. Bünyesinde bulunan sülfat formundaki kükürt, bitkilerin ihtiyacını tamamen karşılayacak durumdadır. Tüm taban (ekim öncesi kullanılan) gübrelerde olduğu gibi azotu amonyum (NH4) formunda olduğu için bitkinin fosfor alınımını artırır.

 

Amonyum Sülfat Gübresi Nerelerde kullanılır?

Amonyum Sülfat gübresi, başta çeltik olmak üzere önce soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde emniyetle kullanılır. Zeytin ve bağ dahil tüm meyve ağaçlarında (elma, armut ve ayva hariç) ve sebzelerde üst gübre olarak uygulanır. Çeltik tarımında kullanılan azotlu gübrenin tamamına yakını Amonyum Sülfat gübresi ile karşılanır.

 

Amonyum Sülfat Gübresi Kullanım Şekli

Amonyum Sülfat gübresi uzun dönemde asit karakterli bir gübredir. İçeriğindeki amonyum (NH4) formundaki azot toprakta bakteriler tarafından enzimatik reaksiyonla nitrata (NO3) çevrildiğinde, toprağa geçen amonyumdaki hidrojen (H) toprakta zamanla pH değerinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle asit toprak özelliğine sahip yerlerde kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda kireçleme yapmak gerekebilir.

Amonyum Sülfat gübresi şeker kristali iriliğinde olduğundan granül gübrelerle karıştırılarak gübreleme aleti ile verilemez. Magnezyum noksanlığı gösteren topraklarda, çok asit (pH 6 veya daha az) topraklarda ve çay tarımında kullanılmamalıdır. Damla sulama sistemi ile kullanılmaya elverişli olduğu halde, suda çözündüğü (eridiği) zaman elektrik geçirgenliği (EC) en yüksek gübre olduğu için besin eriğinin oransal tuzluluk endeksini artırır.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Sorhocam

(3 yıl önce)

Hava sıcaklığı 10 derece üzeti 30 derece altında olmalı

Fatih

(3 yıl önce)

Bağlarda üstten kullanılır diyorsunuz ama hava sıcaklığı önemli mi

Sorhocam

(3 yıl önce)

Taban gübresi olarak fosfor içerikli gübreler tercih etmeniz gerekmektedir.

Ahmet

(3 yıl önce)

Amonyum sulfat patatese taban gubresi olarak verilirmi

Ali Akdogan

(3 yıl önce)

Amonyum sülfatı dapla karıştırıyor çerezlik çekirdek ekmeyi düşünüyon 10 kilo dap 20 kilo sülfat olurmu

Hakan

(5 yıl önce)

Mısırda Amonyum Sülfat Gübresini ne zaman kullanmalıyım..

Bülent Kayatuzi

(7 yıl önce)

Sülfat 21 hububat ve yeşil fasulyeye kullanilrmi?

Güvenlik Kodu : 62469

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Amonyum Nitrat Gübresi Nedir?

Amonyum Nitrat Gübresi Nedir?

Amonyum Nitrat Gübresi, azotu iki ayrı formda ihtiva eden, granül yapıda, suda erime oranı yüksek bir gübredir. Bünyesindeki %33 oranındaki azot (N) hem amonyum (NH4), hem de nitrat (NO3) formundadır. Amonyum Nitrat gübresi toprağa veril...

Amonyum Sülfat Gübresi Nedir?

Amonyum Sülfat Gübresi Nedir?

Amonyum Sülfat Gübresi : (%21 Azot (N) %24 Kükürt (S)) Amonyum Sülfat gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şeke...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.