Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz bitkisi kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu, humuslu, besin maddelerince zengin, su tutma kabiliyeti iyi ve drenaj sorunu olmayan topraklarda iyi bir gelişme göstermektedir.   

Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği

 

TURFANDA ÜRETİMI NEREDE?   

Turfanda olarak karpuz yetiştirilecek topraklarda taban suyu seviyesi 1-1,5 metreden daha aşağıda olmalıdır. Taban suyu seviyesinin yüksek olması, toprağın soğumasına, köklerin havasız kalarak boğulmasına, birçok mantari hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Turfanda karpuz yetiştiriciliğinde çabuk ısınabilen kumlu topraklar tercih edilmelidir. Üstüste aynı toprağa karpuz ekmekten kaçınılmalıdır. 

 

iKLİM İSTEĞİ KAVUN GİBİ   

Karpuz tohumlarının. iyi bir çimlenme gösterebilmesi için uygun ortam sıcaklığı 25-30°C dir. 25-30°C lik sıcaklıkta çimlendirilen tohumun plastik torbada veya direkt olarak toprakta gelişmesini devam ettirebilmesi içinde asgari 12°C lik toprak sıcaklığına ihtiyaç vardır. Serada karpuz yetiştiriciliğinde nisbi nem bakımından istekleri ise gece % 80, gündüz ise % 50-65 dolayındadır. 

 

İLKBAHARDA ÜRETİLİR   

Karpuz genel olarak ikinci mahsul yetiştiriciliği şeklinde yani ilkbahar sezonunda seraya sokulmaktadır. İlkbahar sezonunda karpuz yetiştirmede en uygun tohum ekim zamanı olarak 1-30 Aralık tarihleri tespit edilmiştir. Bu tarih serada bulunan 1. mahsülün durumuna göre erkene veya ileriye alınabilir. Bildiğimiz gibi karpuz gelişebilmesi için yüksek bir toprak sıcaklığı istediğinden dolayı çok erken ekim çok büyük avantaj sağlamamaktadır. Seraya dikim zamanıda yine 1 mahsule bağlı olarak 15 Ocak-15 Şubat arasında değişir.   

 

FİDE ÜRETİMİ KAVUNA BENZER   

Karpuz tohumları daha önceden hazırlanmış olan plastik torbalara derine kaçmamak kaydıyla yüzlek olarak ekilir, hafifçe sulanır ve üzeri polietilen örtüyle örtülür, çıkış başladıktan sonra bu örtü kaldırılır. Eğer imkan var ise fidelikte yetiştirilen bu fide torbalarının üzerine alçak tünel tesis edilebilir, bu tesis hem gelişmeye yardımcı olur, hem de dondan korunma için bir önlemdir.   

 

FİDE DİKİMI NASIL?   

Karpuz dikilecek sera bir önceki mahsul serâyı terk ettikten sonra dekara 6-8 ton çiftlik gübresi serilerek güzelce sürülür. Eğer toprakta hastalık amilleri varsa gerekli ilaçlama yapılır. Birinci sürümden sonra toprak analiz raporları esas alınarak taban gübrelemesi yapılır.   

 

DİKİM MESAFESİ   

Sürülüp, tesviyesi yapılan seraya 50x50x250 cm dikim sistemine göre masuralar hazırlanır. Hazırlanan masuralar üzerine dikim çukurları açılır. Bu çukurlara ilaçlı solüsyona batırılan fideler torbalardan çıkarılıp, yerine konur ve can suyu verilir.   

 

SULAMA ZAMANI ÖNEMLİ   

Dar ve geniş aralara verilen birinci sudan sonraki sulama önem arzeder. İkinci sulamayı yapabilmek için, bitki mutlak su ihtiyacı belirtileri göstermediği takdirde meyvelerin yaklaşık 400 gr ağırlığına kadar gelmesini beklemek gerekir. Bu sulamayı zamanında yaptıktan sonra daha sonraki sulamalar bitki ve toprak durumunda gözönünde bulundurularak yapılır.   

 

SULAMA İLE GÜBRE VERİLİR   

Bitki gelişme durumu göz önünde bulundurularak azotlu ve potaslı gübreler sulamalarla birlikte toprağa verilir.   

 

İKİ ÇAPA   

Çapaya en iyi reaksiyon gösteren bitkilerden birisi olduğu için en az iki kere çapalamaya ihtiyaç vardır. Birinci sulamadan sonra toprak tava gelince dar ve geniş aralara düz bir çapalama yapılır. Birinci çapalamadan sonra yine toprak tav durumuna göre arıklama çapalaması yapılır. Bundan sonraki çapalamalar, bitki kollarına ve köke zarar vermeyecek şekilde ot çapasıdır. 

 

ASKIDA MI? YERDE Mİ?   

Karpuz serada hem askıda hem .de yerde serbest olarak yetiştirilebilir. Askı için tüm bakım işlemleri kavun ile aynıdır. Ancak karpuz meyvelerinin iriliğinin daha fazla olması nedeniyle meyvelerin file torbalar ile desteklenmesi gerekir. Yerde yapılan üretimde de budama özenli yapılmalıdır. Hastalık ve zararlı mücadelesi başta olmak üzere diğer bakım işleri kavun ve hıyar ile aynıdır.  

 

YETERLİ TOZLANMA İÇİN   

Sera içinde arı bulundurulması tozlama için en emin yoldur. Eğer bunun uygulaması gerçekleştirilemiyorsa tozlamaya mutlaka elle yardım etmekte fayda vardır. Döllenmenin yeterli olmayışı meyvelerin şekil bakımından düzgün olmamasına neden olur. 

 

HASAT ZAMANI   

Karpuzun hasadı oldukça güçtür, olgun olmadığını usta yetiştiriciler anlayabilir. Olgun karpuzlar; 

  1. -Elle vurulunca tok bir ses çıkarır. 
  2. -Meyvelerin kabuk yüzeyindeki mum tabakası azalır ve karpuz kabuğu parlak bir görünüm alır. 
  3. -Meyve sapının kolla birleştiği yerde bulunan yaprakçıklar kurur, meyve sapı incelir. 

 

VERİM   

En iyi bakım koşullarında sera karpuz üretiminde bitki başına en az 2-3 adet meyve alınır ve yine meyve ağırlığı çeşit özelliğine göre değişir. 

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Sezai Kuş

(6 yıl önce)

Karpuzda budama nasıl yapılmaktadır

Güvenlik Kodu : 96559

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Örtüaltı Hıyar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Hıyar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİ Hıyar seralarda yetiştirilen en önemli sebzelerden biridir. Sera alanlarının % 18 inde hıyar üretimi yapılmaktadır. En fazla ilkbahar döneminde olmak üzere tek mahsul ve sonbahar dönemlerinde de önemli seviyed...

Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ Ülkemiz biber ekim alanı ve üretim miktarı açısından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Toplam sera sebzeciliği içinde biber yetiştiriciliğinin yapıldığı kısım yaklaşık % 15 lik alanı kapsamaktadı...

Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Karpuz Yetiştiriciliği Karpuz bitkisi kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu, humuslu, besin maddelerince zengin, su tutma kabiliyeti iyi ve drenaj sorunu olmayan topraklarda iyi bir gelişme göstermektedir. TURFANDA ÜRETİMI NERE...

Örtüaltı Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Patlıcan Yetiştiriciliği Anavatanı Hindistan olan Patlıcan sıcağı seven bir bitkidir. Serada yoğun üretimi yapılan sebzelerden domates, biber ve hıyardan sonra 4.sırada yer alır. Fazla sıcaklık istemesi nedeniyle ısıtmasız sera...

Örtüaltı Kabak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Kabak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KABAK YETİŞTİRİCİLİĞİ Kabak serin iklim bitkisidir. Yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz, düşük sıcaklıklarda sıhhatli büyür, fakat hafif donda dahi ölür. EKONOMİK ÜRETİM ZAMANI Örtü altında Sonbahar, Tek mahsul ve erken ilkbahar ...

Örtüaltı Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ Kavun bitkisi ılık, sıcak, güneşli bir hava istemektedir. Kavunlarda gündüz sıcaklığı 20-25°C, gece sıcaklığı 18°C dolaylarında olmalıdır. EN İYİ TOPRAK Derin, iyi havalanabilen, besin maddelerinc...

Örtüaltı Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Akdeniz Bölgesi erkenci çilek yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Akdeniz kıyı şeridi erkenci çilek yetiştiriciliğine oldukça uygun olmasına karşın, genellikle açıkta yetiştiricilik...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.