KİRAZ VE VİŞNE YETİŞTİRİCİLİĞİ

(Bakımı Hastalık Zararlıları Besin Noksanlığı ve Bitki Beslemesi)

Kiraz Ve Vişne Yetiştiriciliği

Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme sezonu, kış mevsiminde belli bir süre dinlenme, yağmursuz bir çiçeklenme ve  hasat dönemini severler.  Kiraz, soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türüdür. 1000 saatin üstünde soğuklama ister. Bu ihtiyacı karşılanmaz ise düzensiz çiçeklenme ve çiçek silkmeleri görülür.  Yaklaşık 1000 m. rakım yetiştiricilik için idealdir.

 

Kış soğuklarının –20 ºC’ nin altına düştüğü yerlerde kiraz yetiştiriciliği yapılmamalıdır.  Aşırı yaz sıcakları çift pistil oluşumunu, dolayısıyla ikiz meyveyi teşvik ettiği için istenmemektedir. Çünkü böyle meyvelerin pazar değeri yoktur. Kiraz yetiştiriciliğinde iklim faktörlerinden en önemlisi sıcaklıktır. Çiçek tomurcukları –2,4 °C’ ye kadar dayanabildikleri halde, açmış çiçekler –2°C’ de donarlar. Vişnelerin odunsu kısımları ise –40 °C’ ye kadar dayanabilirler. Vişneler düşük sıcaklıklara kirazlardan daha fazla dayanırlar. İlkbaharda çiçeklenme kirazlardan daha sonra olduğu için vişne çiçeklerinin ilkbahar geç donlarından zarar görme olasılığı daha düşüktür.

 

Kirazlar için kış dinlenme istekleri vişnelerden daha önemli olup, dinlenmeden çıkabilmeleri için yeterli kış soğuğu almaları gerekmektedir. Soğuklama ihtiyaçları karşılanmamış kirazların çiçeklenmelerinde gecikme ve düzensizlikler görülmektedir. Lambert, Napolyon ve Bing gibi yüksek soğuklanmaya ihtiyaç gösteren kiraz çeşitlerinde daha belirgindir.

 

Kirazlarda kış dinlenme isteklerini yeterince karşılayamayışı döllenme yönünden de sorun yaratmaktadır. Ilık geçen kışlardan sonra, düşük soğuklama ihtiyacı gösteren çeşit, yüksek soğuklama ihtiyacı gösteren çeşitten daha erken çiçeklendiğinden, bu iki çeşit birbirini tozlayıp dölleyemezler. Vişneler ise, kendine verimli olduğu için, bu konuda bir sorun yoktur. Genel olarak kiraz ve vişnelerde +7,2 °C’ nin altında soğuklama süresi 1100-1700 saattir.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

59575

(4 yıl önce)

benim 25 adet kiraz ağacım var.verim düşük ve taneler küçük oluyor.tanelerin iri olması..döllemenin çok olması için hangi ilaçları kullanmalıyım.bu ılaçları nerden ve nasıl alabilirim.tşkler.

Mehmet Arslantas

(4 yıl önce)

Merhabalar efendim vişne hakkında hasat dönemi yaklaştı ve herhangi Bi ilaç atmamız gerekli mi sert çekirdekli de pek bilgim yok hasattan önce atmam gereken Bi ilaç önermek isterseniz bekliyorum

Güvenlik Kodu : 23993

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Kiraz Tarımı Nasıl Yapılır?

Kiraz Tarımı Nasıl Yapılır?

Sanayide kullanılan birkaç çeşit dışında üretilen kirazın hemen hepsi taze olarak tüketilmektedir. Vişne ise meyve suyu randımanının (% 70-75) ve toplam asitliğin (% 3) yüksek olması nedeniyle, meyve suyu olarak işlenmeye çok uygundur. A...

Kiraz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kiraz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ İlk kültüre alındığı yer Anadolu olarak bilinmektedir.Yaklaşık olarak 1500 civarında kiraz çeşidi bulunmaktadır ve ıslah çalışmaları ile günden güne çeşit sayısı artmaktadır. Kiraz memleketimizin her yöresinde yeti...

Kiraz Ve Vişne Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kiraz Ve Vişne Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KİRAZ VE VİŞNE YETİŞTİRİCİLİĞİ (Bakımı Hastalık Zararlıları Besin Noksanlığı ve Bitki Beslemesi) Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme sezonu, kış mevsiminde belli bir süre dinlenme, yağmursuz bir çiçeklenme ve hasat dönemini severler. ...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.