Buğdayın su kıtlığına en hassas olduğu dönem?

Buğday gelişimini genel olarak kardeşlenme, sapa kalkma ve başaklanma olmak üzere üç döneme ayırabiliriz. Bu dönemlerden kardeşlenme bitkinin belirli alandaki başak sayısını belirleyen en önemli faktördür. Bu nedenle olası kısıtlı su birim alana düşen başak sayısını azaltacaktır.

Sapa kalkma döneminde ise bitkinin başak taslağının yani başakta olacak dane sayısının belirlendiği dönemdir. Bu nedenle olası su kıtlığı başak sayısını azaltarak yine buğday verimini olumsuz etkileyecektir.

 

Başaklanma dönemi yani çiçeklenme ve dane doldurma aşamalarını içine alan dönem su kıtlığına en hassas olduğu dönemdir. Bu dönemde meydana gelecek olan su stresi hem çiçeklenmeyi etkileyerek başakta tane sayısını hem de daneyi cılızlaştırarak bin dane ağırlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Ülkemiz koşullarında buğday yetiştirilen alanlarda genelde kış yağışları olurken, bahar/yaz yağışları düzensiz ve az miktarlarda gerçekleşmektedir. Su kıtlığına en hassas olduğu başaklanma dönemini ve suyun kıt olduğu dönemleri düşünürsek, yağışın yeterli olmadığı dönemlerde sulamanın yapılması önem arz etmektedir.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 83734

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Buğdayın Su Kıtlığına En Hassas Olduğu Dönem Ne Zaman?

Buğdayın Su Kıtlığına En Hassas Olduğu Dönem Ne Zaman?

Buğdayın su kıtlığına en hassas olduğu dönem? Buğday gelişimini genel olarak kardeşlenme, sapa kalkma ve başaklanma olmak üzere üç döneme ayırabiliriz. Bu dönemlerden kardeşlenme bitkinin belirli alandaki başak sayısını belirleyen en ön...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.