Uyuz Hastalığı

Cladosporium cucumerinum

 

Etmenin genel özellikleri

Cladosporium cucumerinum Ell.&Arth. (Uyuz Hastalığı) fungal bir etmen olup, kabak, karpuz ve diğer kabakgillerde önemli hastalık olmaya devam etmektedir. Hastalık etmeni bitkilerin tüm toprak üstü aksamlarına saldırır, fakat en fazla zararı meyvelerde oluşturduğu siğillerden dolayı meyveye vermektedir. Bundan dolayıda meyvelerin pazar değerini düşürmektedir. Hastalık etmenini hava nemi ya da yağmurun bol olduğu ve hava sıcaklığının normal seviyenin altında olduğu her yerde görmek mümkündür. Hastalık etmeninin eşeysiz olarak üretiği sporlar hava akımıyla sağlıklı bitkilere taşınır. Bunun yanında tohum ilede taşınmaktadır. fungus olumsuz kış koşullarını kabak ve balkabağı bitkilerinin yapraklarında geçirir. Hastalık etmeninin gelişmesi için uygun koşullar, nemli hava ve 21 ° C seviyesinde ya da altındaki sıcaklıklardır. 

Uyuz Hastalığı

Belirtileri

Uyuz hastalık etmeni yaprak, yapraksapı, gövde ve meyve de dahil olmak üzere bitkilerin tüm toprak üstü aksamlarına saldırmaktadır. Yaprak ve sürgünler üzerinde solgun-yeşil suda ısalnmış gibi alanlar hastalık etmeninin ilk belirtisidir. Bu lekeler zamanla gri ile beyaz bir renk alır ve şekli köşeli olmaktadır. Klorotik bir hale lekelein etrafını çevirir. Hava koşulları uygun olursa, genç yaprakları deforme olur ve kavun gibi genç bitkilerin uç sürgünlerini öldürebilir. Yapraklar üzerinde sporlanma seyrek olabilir. Meyveler üzerinde eğer meyveler gençken infektelenirse, zarar en fazla seviyededir. Lekeler ilk önce böçek sokuğuna benzer şekilde küçük, çökük alanlar (yaklaşık 1 kaç mm) olarak görülmeye başlar. Yapışkan bir madde ise etkilenen bu alandan salgılanabilir.

Uyuz Hastalığı

Lekeler zamanla daha koyu olur ve duyarlı olan kabak meyvelerinde bir oyuluk meydana getirir. Bu çöküntüler sporların koyu zeytin yeşili ve kadifemsi katamanı ile kaplanır. Sekonder ikincil çürüklük bakteriler bu yerlere saldırır ve etrafa çürüklük kokusu salar. Oldukça dayanıklı olan kabakgil bitkilerinde, spor oluşumunu farketmek ise oldukca zordur ve lekeler tamamen yüzeysel kalabilir. Hastalık bazen benzer leke oluşturan Pseudomonas lachrymans (Köşeli Yaprak leke Hastalığı) bakteriyel etmen ile karışabilir. Uyuz hastalık etmeni genelde kabak bitkilerinde hastalık yaprarken, bakteriyel etmen hıyar, kabak ve bal kabağını etkilemekte, fakat hıyar bitkilerini nadir olara hastalandırabilir. Ayrıca bakteriyel etmen genelde yapraklarda hastalık yaparken, uyuz hastalığı hem yaprak ve meyvelerde hastalık yapmaktadır.

 

Kimyasal Mücadele

Tavsiye edilen zirai kimyasal ilaçlar, maneb, metiram, captafol, chlorothalonil ve anialzind

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 72547

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Sebzelerde Beyaz Çürüklük Hastalığı (Sclerotinia Sclerotiorum)

Sebzelerde Beyaz Çürüklük Hastalığı (Sclerotinia Sclerotiorum)

Sebzelerde Beyaz Çürüklük (Sclerotinia Sclerotiorum) Hastalık Belirtisi Hastalık bitkilerin fide devresinde kök çürüklüğüne neden olur. Daha ileri devredeki bitkilerde kök, gövde, yaprak ve meyvelerde çürümelere neden olur. Gelişm...

Sebzelerde Uyuz Hastalığı Nedir?

Sebzelerde Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Hastalığı Cladosporium cucumerinum Etmenin genel özellikleri Cladosporium cucumerinum Ell.&Arth. (Uyuz Hastalığı) fungal bir etmen olup, kabak, karpuz ve diğer kabakgillerde önemli hastalık olmaya devam etmektedir. Hastalı...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.