Hububatta Gübreleme Önerileri

Uygun bir gübreleme için; toprakta mevcut bitki besin maddesi miktarını ve yetiştirilecek bitkinin besin maddesi ihtiyacını bilmek gerekir. Toprakta mevcut besin maddesi miktarı, ancak toprak tahlilleri ile anlaşılır. Bunun için ekimden l-2 ay önce tekniğine uygun olarak alınacak toprak örnekleri tahlil ettirilmeli, bunun sonucuna göre gübre kullanılmalıdır.

Hububatta Gübreleme Önerileri

Fosforlu gübreyi ekimde tohumla birlikte kombine mibzerle vermek en idealidir. Azotlu gübrenin yarısı, tarla yüzeyine gübre dağıtıcısı veya el ile serpildikten sonra, mibzerle ekim yapılarak fosforlu gübrenin tohum derinliğine banda verilmesi sağlanmalıdır.

 

Mibzerle ekim mümkün değilse, fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı tohumla beraber toprak yüzeyine yeknesak olarak serpilmeli ve uygun bir ekipmanla tohum ve gübrenin ekim derinliğine inmesi sağlanmalıdır. Her iki ekim şeklinde de azotlu gübrenin ikinci yarısı, tercihen Amonyum Nitrat halinde kardeşlenme başlangıcında serpme olarak verilmelidir.

 

Makarnalık buğday çeşitlerinde azotlu gübreler 3 defada verilirse daha yararlı olur. Ekimde, sapa kalkmada ve başak gösterme zamanında; toprak tahlili yapılmamışsa saf madde olarak dekara ortalama buğday için kuru şartlarda 7-9 kg azot, 6-8 kg fosfor, sulu şartlarda 12-14 kg azot,7-9 kg fosfor; arpa için 7 kg azot, 6 kg fosfor uygundur

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 43200

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Hububatta Gübreleme Önerileri (Tavsiyeleri)

Hububatta Gübreleme Önerileri (Tavsiyeleri)

Hububatta Gübreleme Önerileri Uygun bir gübreleme için; toprakta mevcut bitki besin maddesi miktarını ve yetiştirilecek bitkinin besin maddesi ihtiyacını bilmek gerekir. Toprakta mevcut besin maddesi miktarı, ancak toprak tahlilleri ile...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.