Borik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Görünümü  : Beyaz Kristal ve Toz 
Kimyasal Adı : Boric acid 
Kimyasal Formülü : H3BO3


Tanımı ve Kullanım Alanları

Borik asit, aynı zamanda borasis asit, ortoborik asit ya da acidyum boryum; genellikle antiseptik, böcek ilacı ve koku gidericilerde kullanılan beyaz kristal renkli, suda çözünen bir inorganik asit. İlk olarak Wilhelm Homberg tarafından bulunmuş olup, sülfürik asidin yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır.


Hammaddesi olan boraks'ın en geniş kaynakları Türkiye'de bulunmaktadır. Türkiye'de borik asit, kolemanitten üretilmektedir. Üretimi Etibank yapmaktadır. Üretim prosesi temelde, kolemanitin sülfürik asit ile reaksiyonu sokulmasından ibarettir. Aşağıda gösterildiği gibi, reaksiyon sonucu jips ve borik asit oluşur. Üretim sırasında oluşan jips, çevre kirlilğine sebep olmaktadır.

Ca2B6O11.5H2O + 2H2SO4 + 6H2O › 2CaSO4. 2H2O + 6H3BO3

Üretimde öncelikle, kolemanitin boyutu <0,2 mm olacak şekilde, değirmenlerde öğütülür. Öğütülmüş kolemanit, sülfürik asitle reaksiyona sokularak çözeltiye alınır. Bu reaksiyon 80-100 oC'de gerçekleşir.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 05885

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Borik Asit Nedir Nerelerde Kullanılır?

Borik Asit Nedir Nerelerde Kullanılır?

Borik Asit, Genellikle böcek ilacı, koku giderici ve antiseptiklerde kullanılan suda çözünen, tatsız, kokusuz, havada kararlı ve beyaz kristaller şeklinde inorganik bir maddedir. Erime noktası 169 santigrat derece, erime noktası 360 sant...

Borik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Borik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Borik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Görünümü : Beyaz Kristal ve Toz Kimyasal Adı : Boric acid Kimyasal Formülü : H3BO3 Tanımı ve Kullanım Alanları Borik asit, aynı zamanda...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.