Nohut Islahı Yunanistan'ın en eski sakinleri palenklerin baklalı bitkilere verdikleri kickerden cicer'in alınmış olması ihtimali vardır. Nohudun vatanı olarak Hindistan ve Habeşistan kabul edilmektedir. Roma İmparatorluğu zamanında da önemli ölçüde ziraatı yapıldığı tesbit edilmiştir.

Kendine döllenen (Autogame) bitkilerde uygulanan ıslah metodları nohut için de geçerli olmaktadır. Nohut ıslahında da fasülye ıslahında açıklanan esaslar dikkate alınmalıdır

Islah Amaçları

1. Yüksek verimli ve dayanıklı nohut çeşitlerinin üretimi

2. Geniş adaptasyon kabiliyeti

3. Yüksek oranda toplam biyolojik verim.

4. Mekanik tarıma uygun bitki özellikleri

5. Nohut tohum böceklerine mukavemet

6. Yüksek oranda pişme kalitesi, protein oranı ve kalitesi

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
S
  • Sorhocam
  • admin@sorhocam.com

💬 ''Nohut Islahı Nasıl Yapılır?'' konu başlığı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi buraya yazabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarız! 😊

BU KATEGORİYE AİT BENZER KONU BAŞLIKLARI
Monohibrit çaprazlama nedir? Mendel, arı döl yuvarlak ve buruşuk bezelyeleri çaprazladığında, f1 dölünün hepsinin yuvarlak tohumlu olduğunu gördü. F1'de kendini gösteren karaktere (yuvarlak tohum) dominant, gizli kalana(buruşuk tohum) resesif adını verdi. Devam Et
Bitki ıslahı ve dihibrit çaprazlama nedir? Bitki ıslahı nedir? Bitki ıslahı, tarımsal ürünlerin verim, kalite, hastalık ve zararlılara dayanıklılık gibi özelliklerini geliştirmek amacıyla bitkiler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalardır. Devam Et
Bitki ıslahı sözlüğü bitki ıslahı, verimli, dayanıklı ve yüksek kaliteli bitkiler yetiştirmek amacıyla yapılan bilimsel bir süreçtir. Devam Et
Öncelikle hibrit ve hetorosis ne demek onu açıklama başlayalım. Hibrit iki tane saf hattın melezlenmesi ile meydana gelen yeni döle hibrit denir. Heterosis ise kendini meydana getiren ebeveynlerden daha üstün olmasına heterosis denir. Önce kendilenmiş hatlar elde edilir. Devam Et
Ülkemiz, yaklaşık olarak 25 milyon ton sebze üretimi ve 800 ha'ı aşan üretim alanı ile önemli sebze üreticileri arasında yer almaktadır. Bu üretim miktarı ile avrupa ülkeleri arasında yaklaşık olarak %20' lik paya sahiptir. Avrupa'nın en önemli sebze ürecisi konumundadır. Devam Et
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu | Şifremi Unuttum?