Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri: Organik, Kimyasal Ve Mikro Element

Tarımda verim artırmak için kullanılan gübre türlerini öğrenin. Organik, kimyasal, mikro besin elementleri ve organomineral gübrelerin özellikleri ve kullanım alanları burada.

🌾 Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri: Organik, Kimyasal Ve Mikro Element

1. Kimyasal (Mineral) Gübreler

• Bitkilerin hızlı ve kontrollü beslenmesini sağlar.

• Başlıca çeşitleri:

• Azotlu Gübreler: Üre, amonyum sülfat, amonyum nitrat (bitkinin yeşil aksam gelişimi için)

• Fosforlu Gübreler: Triple süperfosfat (kök gelişimi ve çiçeklenme için)

• Potasyumlu Gübreler: Potasyum sülfat, potasyum klorür (meyve kalitesi ve hastalık direnci için)

• Kompoze Gübreler: Birden fazla besin maddesi içeren (örneğin NPK gübreleri)

2. Organik Gübreler

• Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştirir.

• Başlıca türleri:

• Hayvan Gübreleri: Ahır gübresi, kanatlı gübresi

• Yeşil Gübreler: Toprakta çürütülen yeşil bitkiler (örneğin baklagiller)

• Kompost: Organik atıkların çürütülmesiyle elde edilir

•  

3. Mikro Besin Elementleri Gübreleri

• Bitkilerin az miktarda ihtiyaç duyduğu elementlerdir.

• Örnekler: Bor, çinko, demir, mangan, bakır gübreleri

• Eksikliklerinde yapraktan veya topraktan uygulanır.

4. Organomineral Gübreler

• Hem organik hem de kimyasal gübrelerin karışımıdır.

• Hem toprak yapısını iyileştirir hem de hızlı besin sağlar.

Konu Ekleri (Dokümanlar)
Konu Görselleri
  • Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri: Organik, Kimyasal Ve Mikro Element
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
A
  • Ahmet
  • ***@sorhocam.com
Dap 18/46 gübre narenciye (8) yaş agaclara nekadar verilmeli.ve hangi ay verilmeli
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Dap gübresi tabana ekimden ve dikimden önce atılır. DAP yerine map gübresini kullanabilirsiniz.

L
  • Leyla
  • ***@sorhocam.com
Sebzelerimiz çok verimsiz dap gübre atmak istiyorum 10 ağustos 2023 atılır mı atılırsa nasıl ve ne kadar atmam gerekir. Damlama sulama ile sulanıyor
CG
  • Caner gençay
  • ***@sorhocam.com
Fındık ocağına Dap ne kadar atılmalıdır
N
  • Niyazibey
  • ***@sorhocam.com
Ayçiçeği ekiminden 1 ay önce taban gübresini toprağın 10 cm altına atarsak bitki bu gübre den faydalanırmı, dap ve 3x15 karışık şekilde
BD
  • Burak Donat
  • ***@sorhocam.com
hocam merhaba macar fiğne hangi gübre atılır
MB
  • Mehmet bagdatli
  • ***@sorhocam.com
18 46 Dap gübreyi salatalık ekiminden 15 önce serpttim ekimden önce 1 hafta yağmur yağdı gupre etkisini kaybedetmi
SG
  • Suleyman guler
  • ***@sorhocam.com
13 yaşındaki Zeytin ağacını ne kadar dap gubresi atayim.yagmurdan önce toprak üstüne atsam olurmu.traktör bahçede zor çalışıyor.tesekkürler
HS
  • Harun Sirkeci
  • ***@sorhocam.com
18 46 meyve ağaçlarına hangi ayda verilir
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Ekonomik bakımdan güz döneminde taban için granül formda  yavaş salınımlı dengeli ya da fosfor ağırlıklı gübreler tercih edilirken  yapraktan uygulama için yine dengeli 20.20.20 klor içermeyen Gübre ile içerisinde çinko Demir ve bor barındıran gübreler kompoze yapılarak bahar döneminde belli aralıklarla yapraktan ilaçlarla birlikte 2-3 uygulama yapılmalıdır.

S
  • samsunlu
  • ***@sorhocam.com
karadenizde tahlil yaptırmadan verim durumunda fındığa hani gübreler ne miktarda ve ekonomik olan cinsinden ne zaman uygulanmalıdır?Teşekkürler cevaplarınız için...
OS
  • Osman Süzen
  • ***@sorhocam.com
DAP gübresini fındık bahçesine uygulayacağım, ne zaman uygulamalıyım ve 10 dönüm bahçeye ne kadar DAP gübre atmalıyım. Teşekkür ederim.
N
  • Nedim
  • ***@sorhocam.com
18 46 Dap. Fındığa ne zaman verilir
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Gübreleme genellikle ilkbahar ayından başlar Temmuz ayının son haftasına kadar devam eder. Birde bazı gübreler vardırki 11 ay içinden 12 ay sonuna kadar yapılır. Bu gübrenin cinsine ve formülasyonuna göre değişir. Örneğin azotlu gübreler kesinlikle 11 ayda uygulanmazken fosforlu gübreler uygulanabilir. Sebeplerimden birisi fosforun toprakta geç çözünmesi, azotlu gübrenin ise erken çözülmesinden kaynaklanır.

S
  • Sait
  • ***@sorhocam.com
Slm hocam, biz antepfıstığı ağaçlarına aralık başında uyguluyoruz. Toros gübrenin web sayfasında ocak şubat ayında uygulanması tavsiye ediliyordu. Sizin fikriniz nedir hocam bu konuda?
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Atılır efendim.

YA
  • Yavuz araz
  • ***@sorhocam.com
Ceviz ağacına Aralık ayında Dap gübresi atılırmı
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Herhangi bir zararı olmaz efendim.

F
  • Fahrettin
  • ***@sorhocam.com
1846gubre serpme işlemi ile uyguladım norma attım ağacı yakarmi bı zarar olur mu
Ü
  • Ümit
  • ***@sorhocam.com
Salatalıa 1846 dap verdim zarariolurmu
HE
  • halil erdem
  • 90795
tutun tarlasina hangi gubre atilir
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?