TBS (Tarımsal Bilgi Sistemi), Türkiye’de tarım sektöründeki tüm verilerin tek bir çatı altında toplanmasını, yönetilmesini ve paylaşılmasını sağlayan dijital bir platformdur.
Bu sistem de T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülür. Aşağıda sana sade ve detaylı şekilde anlatayım 👇

🌱 TBS (Tarımsal Bilgi Sistemi) Nedir?

TBS, Türkiye’deki tarımsal faaliyetlerin tamamını kapsayan bir entegre bilgi sistemidir. Amaç, çiftçiden üreticiye, bayiden bakanlığa kadar tüm tarafları tek bir veri tabanında buluşturmak ve doğru, güncel tarım verisi üretmektir.

TBS sayesinde tarım sektöründeki:

• Çiftçiler 👨‍🌾

• Üreticiler 🏭

• Bayiler 🏪

• Tarım il / ilçe müdürlükleri 🏢

• Bakanlık birimleri 🏛️ hepsi aynı sistem üzerinden işlem yapabilir.

💡 TBS Ne Sağlar?

Alan Sağladığı Faydalar
🧭 Veri Entegrasyonu Farklı sistemlerdeki (ÇKS, BKST, E-İzin, Ruhsat, Hayvancılık, Tarım Sigortası vb.) verileri tek merkezde toplar.
👩‍🌾 Çiftçi Takibi Çiftçilerin üretim bilgilerini, destekleme başvurularını, parsel ve ürün detaylarını yönetir.
🌾 Destekleme Yönetimi Tarımsal destek ödemelerini planlar, kontrol eder ve ödemelerin doğruluğunu sağlar.
💧 Kaynak Yönetimi Su, toprak, arazi ve üretim alanlarını harita tabanlı olarak izler.
🧾 İşlem Kolaylığı ÇKS, BKST, TÜRKVET, Ruhsat, Zirai İlaç, Gübre, Mazot desteği gibi işlemleri tek portal üzerinden yapılabilir hale getirir.
📊 Analiz ve Raporlama Tarımsal üretim, ilaçlama, destek, stok gibi konularda istatistik ve karar destek raporları üretir.
🔒 Şeffaflık ve Denetim Her işlem dijital iz bırakır; usulsüzlüklerin önüne geçer.

🔗 TBS’nin Entegre Olduğu Sistemlerden Bazıları

Sistem Açılım Açıklama
ÇKS Çiftçi Kayıt Sistemi Çiftçilerin üretim alanı ve ürün bilgilerini tutar.
BKST Bitki Koruma Sistemi Bitki koruma ürünlerinin (ilaç) takibini sağlar.
TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemi Hayvan varlığı ve hareketlerini izler.
GGBS Gübre Takip Sistemi Gübre üretimi, satışı ve kullanımı izlenir.
Ruhsat Sistemi Tarım ilaçları, gübreler, yem vb. için ruhsat süreçlerini yönetir.  
TARSİM Tarım Sigortaları Sistemi Çiftçi sigorta poliçelerini ve tazminatlarını içerir.

Gübre Takip Sistemi Giriş Sayfası

Gts Giriş sayfası

Gts Giriş Adresi: https://gts.tarimorman.gov.tr/

⚙️ TBS’nin Sağladığı Örnek Uygulamalar

• Bir çiftçi e-Devlet üzerinden ÇKS kaydını güncelleyebilir.

• Bayi, BKST üzerinden satış bildirimi yapar ve bu bilgi TBS’ye otomatik aktarılır.

• İl müdürlüğü, destekleme ödemesi için TBS’deki üretim bilgilerini kontrol eder.

• Bakanlık, TBS verilerini analiz ederek ürün planlaması veya destek politikası geliştirir.

📍 TBS’nin Resmî Adresi

🔗 https://tbs.tarimorman.gov.tr

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
S
  • Sorhocam
  • admin@sorhocam.com

💬 ''TBS (Tarımsal Bilgi Sistemi) Nedir?'' konu başlığı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi buraya yazabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarız! 😊

KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?