Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak İsteyenlere Bedelsiz Arazi İmkanları

Devletten Bedelsiz Arazi: Ceviz Bahçesi Kurmanın Yolları

Türkiye’de ceviz bahçesi kurulması teşvik ediliyor; devletin destek programları arasında arazi tahsisi (özellikle Hazine ya da Orman arazileri) önemli bir yer tutuyor.

Bazı önemli başlıklar:

• "Bozuk orman arazilerinin ve hazine arazilerinin tahsisiyle" ceviz bahçesi kurulması teşvikleri var. 

• Orman Genel Müdürlüğü (OGM) çerçevesinde özel ağaçlandırma projeleri kapsamında tahsis edilen alanlar; ceviz yetiştirmek isteyenler için 49 yıl süresince bedelsiz ya da çok düşük bedelle tahsisler yapılabiliyor.

• Devlet, ceviz bahçesi kurulumunda fidan bedeli, arazi hazırlığı, dikim gibi maliyetlerde destek sağlıyor.

• Hazine taşınmazlarının "ağaçlandırma amaçlı kiralama" ya da "uzun süreli tahsis" şeklinde kullanıma açılması söz konusu

⚠️ Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bedelsiz arazi tahsisi gibi avantajlı durumlarda da aşağıdakilere dikkat etmelisin:

Tahsis Süresi

• Genelde uzun süreli oluyor (örneğin 49 yıl gibi) ama sürecin şartları iyi okunmalı.

Kullanım Koşulları

• Ağaçlandırma amaçlı kullanım şartı var. Yani tarımsal meyve bahçesi kurarken ceviz gibi ürünler desteklenen türler arasında mı ona bakılmalı.

• Sadece kiralama mı tahsis mi, arazi mülkiyeti kimde kalacak, satış hakkı var mı gibi konular netleşmeli.

Destek Programına Uyum

• Sertifikalı fidan kullanımı gibi zorunlu şartlar olabilir

• Proje hazırlanması, ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydı, Tarım İl/İlçe Müdürlüğü’ne başvuru gibi bürokratik işlemler var.

Arazi Durumu

• Arazinin topografisi, iklim, sulama imkanı, toprak özellikleri uygun mu? Aksi halde verim düşük olur ya da yatırım boşa çıkabilir.

Nasıl Başlanır? Uygulama Adımları

Bedelsiz arazi tahsisi ya da uygun arazi kullanım hakkı almak için şu adımları izlemeni öneririm:

1. Yerel Tarım ve Orman/Orman Genel Müdürlüğü ile iletişime geç

• İl/İlçe Tarım Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimleri bu tür tahsisleri yönetiyor.

• "Özel ağaçlandırma projesi" ya da "ceviz bahçesi tesis projesi" kapsamında hak tanınan uygulamaları öğren.

Başvuru ve Proje Hazırlığı

• Bir fizibilite çalışma hazırla: arazi durumu, çeşidi, topoğrafya, maliyet, gelir öngörüsü gibi.

• İstenen destek belgeleri tamamla: fidan sertifikası, projenin mühendislik çizimi, bakım planı vs.

Resmi Başvuru

• Başvuruları genelde Tarım İl/İlçe Müdürlüğü ya da Orman Genel Müdürlüğü üzerinden yapılıyor.

• İlan edilen Hazine, Orman ya da bozuk arazi tahsislerine "başvuru çağrıları" çıkıyor, takip et.

Destek Programlarından Yararlan

• Fidan bedeli desteği, hibe destekleri, faiz indirimi, ücretsiz tahsis gibi haklar var. Bunlardan en uygunlarını kullan.

• Damla sulama gibi altyapı destekleri ve yönetim rehberlerinden bilgi al.

Konu Görselleri
  • Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak İsteyenlere Bedelsiz Arazi İmkanları
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
S
  • Serpil
  • ***@sorhocam.com
Bende özel ağaçlandırma projesinde yer almak istiyorum devletin bize vereceği araziyi biz mi belirliyoruz yoksa devlet mi
Ö
  • Özcan
  • ***@sorhocam.com
Kiralamak istediginiz alanı kendimiz mi belirliyoruz yoksa müracaat edip orman veya milli emlak tan verilen alanımı kullanıyoruz
  • Salih Çağlayan
  • ***@sorhocam.com
Oldukça yararlı bilgiler.. İlgililere çok teşekkürler...
M
  • Mehmet
  • ***@sorhocam.com
Özel ağaçlandırma projesi gerçekleştirmek istiyorum. Ne yapmalıyım
  • Kardelenler Üşümez
  • ***@sorhocam.com
Ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum Foça Kozbeyli'de uygun orman arazisi belirledim nereye nasıl başvurmam gerekiyor şartları nelerdir?
BM
  • Bekir MENEKŞE
  • ***@sorhocam.com
20 yıllık evimin bulunduğu arazi orman vasfını yitirmiş orman arazisi çıktı bende burdan 5 dekar arazi kiralayıp ceviz ekmek istiyorum ben şimdi ne yapmam lazım?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?